“In ons gezin was alcohol een rode draad”

Het is knap lastig om met een gewoonte te breken die al je hele leven als een rode draad met je mee is gegroeid. Maar het kan zeker! De schrijfster van het verhaal van deze week maakte die keuze, en noemt het één van de beste beslissingen die ze in lange tijd heeft gemaakt. Leuk om te lezen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben 44 jaar. Ik ben getrouwd, moeder van 2 kids: een dochter van 16 en een zoon van 14. Daarnaast werk ik 32 uur per week.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk voornamelijk bier, eigenlijk al zolang ik me kan herinneren (met uitzondering van tijdens mijn zwangerschap). Ik dronk in het weekend, maar mijn weekenden begonnen steeds eerder. Ik dronk ook steeds meer.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Terwijl ik dit schrijf ben ik alweer 140 dagen gestopt.

Was dit je eerste poging?
Nee, maar dit is wel mijn eerste serieuze poging. Ik heb één keer eerder meegedaan aan Dry January, maar toen had ik op 1 februari direct weer gedronken.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik had nooit de juiste motivatie om te stoppen, en er was altijd een excuus om wel te drinken.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Omdat ik 44 ben en niet zoals mijn moeder jong wil overlijden. Zij dronk stevig. In ons gezin was alcohol een rode draad. Alsof het normaal was.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik ben helder in de ochtend en heb geen katers. En die frisse blik vind ik fijn.

En wat mis je het meest?
Eerlijk gezegd nis ik niets.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De nadorst, die katers, de hoofdpijn, en lichaam dat pijn doet.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Dan ga ik een andere afleiding zoeken en denk ik aan de reden waarom ik ben gestopt.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Thee, water en ik drink 0.0 bier.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Zoals nu. Ik heb er geen problemen mee als iemand anders wel drinkt. Ik ervaar zelf meer voordelen dan nadelen.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Leg jezelf niet op om nooit meer te drinken, maar doe het stap voor stap en onthou waarom je wilt stoppen.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Het is de beste keuze die ik sinds lange tijd heb gemaakt. Je hebt alcohol helemaal niet nodig!

 

En zo is dat! Het lijkt misschien zo omdat je vaak niet beter weet, zeker als alcohol als een rode draad door je leven loopt, maar het kan zonder. En daar krijg je dan die heerlijke alcoholvrijheid voor terug!

Heel erg bedankt voor deze bijdrage, en mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mailadres achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply