“Ik zal ervoor zorgen dat mijn kleinkind mij nooit dronken ziet”

Het blijft onvoorstelbaar wat een schade alcohol een mens aan kan doen, zowel in lichaam als in geest. Maar de nuchtere man uit dit verhaal laat ons maar weer eens zien dat iedereen het in zich heeft om te stoppen. Zelfs als je helemaal in een delirium bent geweest. Wederom een heel indrukwekkend ervaringsverhaal vandaag:

 

Ik ben op mijn tiende jaar in aanraking gekomen met alcohol. Mijn vrienden waren allemaal ouder dan ik. We gingen altijd met de bus naar het voetbal en dronken dan alcohol, en ik ging al jong met de vrienden mee naar café’s. Niets aan de hand op dat moment, maar als ik daar nu nuchter op terugkijk had ik toen al het probleem, want ik kon niet stoppen en donk steeds meer en meer.

Ik ben op mijn 18e gaan werken in het voormalige RTT (telefoniebedrijf België) bureel met 30 personen. Daarvan hadden er zo’n 10 een drankprobleem. Dit waren natuurlijk mijn vrienden en ik heb daar dan ook dagelijks in overmate alcohol gebruikt gedurende de dag. En dit een jaar lang tijdens mijn stage daar. Daarna ging ik werken als magazijnier, met dagelijks alcoholgebruik na het werk en in overmate in de weekends. Ik besloot na 4 jaar weer van baan te veranderen en ook daar had ik veel vrijheid en ruimte voor dagelijks drankgebruik.

Intussen was ik getrouwd en had 2 prachtige kinderen gekregen, maar na 22 jaar kwam er een einde aan het huwelijk. Ik heb mijn eigen huis moeten verkopen en ben mijn werk verloren. Dit was 12 jaar geleden en het drankgebruik ging van kwaad tot erger. Gedurende 8 maanden heb ik dag en nacht gedronken, en vele dagen zonder eten doorgebracht. Mijn lichaam begon te protesteren en besloot te stoppen, met delirium tot gevolg, levercirrose etc… Ik ben 6 weken opgenomen geweest. De dokter had dit al dikwijls voorgesteld, maar dat wilde ik niet omdat ik me schaamde.

Na de opname ben ik op eigen houtje 8 maanden nuchter geweest. Ik leerde weer een partner kennen en na 3 weken begon ik weer te drinken. Ze zei tegen mij “ok, maar alleen in het weekend”. Dat heb ik anderhalf jaar lang gedaan en dat was enorm moeilijk, want ik dronk stevig door en had elke maandag afkickproblemen. Op een gegeven moment dronk ik weer op een maandag, dinsdag en woensdag… tot ik op die bewuste woensdag 16 april 2014 besloot om contact op te nemen met AA.

Ik belde naar mijn zus en kinderen met de melding dat ik ging stoppen met drinken en ik stapte naar een persoon die ik kende van AA. Die nam me dezelfde avond mee naar bijeenkomst. Daar heb ik niet veel van meegekregen want ik had nog gedronken. De volgende dag gingen we weer naar een bijeenkomst en ik hoorde allerlei verhalen, waaronder van iemand die zei dat hij 9 jaar in instellingen was verbleven en al 30 jaar of meer gelukkig nuchter was. Toen zei ik in mezelf: “als jij dit kan, moet mij dit ook lukken”.

Ik heb de knop omgedraaid en ben nu nog steeds nuchter. Intussen is die persoon 80 jaar en heb ik besloten om de verantwoordelijkheid van de AA groep over te nemen. Die groep mocht niet verloren gaan, daarvoor had ik veel te veel respect voor de groep en die persoon. De persoon, die mij tot inzicht heeft gebracht dat het mogelijk is. Ik doe in normale omstandigheden 3 bijeenkomsten per week en heb een goed gevoel bij mijn lotgenoten.

Inmiddels heb ik ook al een vijftal vrienden de weg getoond, en ook zij zijn al een geruime tijd nuchter. In tijden van corona en lockdown doe ik nu wekelijks 3 online vergaderingen en doe ik 2 wandelingen per week met lotgenoten. Ook volg ik dagelijks AV en Leven zonder alcohol (Nederland) op Facebook. Ik ben gewoon dagelijks bezig met nuchter zijn en dat beschermt me tegen het gevecht met de drank.

Ik heb meermaals gedacht tijdens mijn drankgebruik “beter een goed kort leven dan mijn drank te moeten laten staan”, maar het is zo mooi een nuchter leven te hebben. En nu wil ik nog vele jaren genieten van dit nuchtere leven, samen met mijn vriendin die ik leren kennen heb in AA. We zijn deze maand 9 maanden samen en gelukkig.

Mijn lieve zus, schoonbroer en mijn 2 lieve kinderen hebben me dikwijls mijn overvloedig drankgebruik aangesproken en we hebben veel ruzie gemaakt, maar ze zijn gelukkig niet uit mijn leven verdwenen. We hebben samen een enorme band, die ik eveneens met mijn ex-vrouw heb, en daar ben ik ze allemaal heel dankbaar voor. Ik heb inmiddels een eerste kleinkind en ik zal ervoor zorgen dat hij mij nooit dronken ziet.

Ik zou zeggen tegen iedereen: stop het gevecht tegen de drank! Ga voor nul en geniet van het leven. Zoek rust, moed en wijsheid, en stop ermee. Draai de knop om en ga voor nul.
Helemaal niets drinken is veel makkelijker dan af en toe. Bij niets heb je geen twijfels. 0 is het makkelijkste.

 

En daar kan ik me alleen maar heel erg in vinden. Wat ontzettend knap dat je na al die jaren de knop hebt omgegooid! En wat mooi dat je de AA groep in ere houdt waar je zoveel aan hebt gehad. Hou dat vol, en geniet van een mooie nuchtere tijd met je kleinkind en je nieuwe vriendin! 9 maanden is hopelijk nog maar het begin van een hele mooie tijd 🙂

Mocht iemand na het lezen van dit verhaal nou ook een keer zijn of haar ervaringen over stoppen met drinken met ons willen delen, heel graag! Vul op deze pagina je e-mail in en dan stuur ik je snel een mailtje met wat vragen voor een artikel.

Leave a Reply