“Ik zag het niet als probleem”

Dat je niet compleet aan de grond hoeft te zitten om te stoppen met alcohol, wordt maar weer eens bewezen door de auteur van dit mooie ervaringsverhaal. Het is nooit te laat om te stoppen, maar ook nooit te vroeg. Als drinken je simpelweg niet meer oplevert wat het vroeger deed, is het misschien een teken dat het wel eens tijd om er eens mee op te houden. Daar pluk je alleen maar voordelen van:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Interim consultant zakelijke dienstverlening

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Bier en veel sterke drank van mijn 16e tot mijn ongeveer 30e gemiddeld zo’n 3 keer per week. Vanaf mijn 30e dagelijks wijn of bier en in het weekend ook sterke drank. Vanaf mijn 40e voornamelijk wijn. De laatste jaren ongeveer een fles per dag en in het weekend meer.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Bijna 3 maanden

Was dit je eerste poging?
Ja

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik zag het niet als probleem. Ik dronk voor mijn gevoel voor de gezelligheid en om te ontspannen. Maar nu weet ik ook dat het de laatste jaren ook vanwege stress en zorgen was. Het leven werd er lichter en minder saai van.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik kreeg last van mijn lijf waarover ik me zorgen begon te maken en ik was elke dag extreem moe. Ik kon bijna niet meer van de bank komen. De lockdown hielp ook niet mee. Ik vermoedde dat de pijn en vermoeidheid door de alcohol kwamen.

En zoals iemand het in een ander verhaal hier in de app zei, er zat voor mijn gevoel steeds minder wijn in de fles. Ik had steeds meer wijn nodig om me lekker te voelen. Op het laatst was het als limonade en de alcohol had alle effect verloren.

Ook begon het me op te vallen dat ik me geneerde voor de stress over het idee dat er geen alcohol in huis zou zijn die avond en voor het aantal flessen dat ik wekelijks wegbracht naar de glasbak. Dat werd echt een walk of shame.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
De pijn in mijn lijf is grotendeels weg en ik voel me ‘s ochtends een heel stuk fitter. Ook ben ik minder vermoeid. Mijn huid is frisser. Ik had wel gehoopt dat ik zou afvallen, maar dat is (nog) niet gebeurd.

En wat mis je het meest?
Gek genoeg nog niks. Maar dat komt misschien nog als straks de terrassen weer opengaan.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het moeilijke opstaan in de ochtend en de dufheid in je hoofd waarvan ik pas doorhad dat ik die had toen ik stopte.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Ik heb dat moment nog niet ervaren. Ik ben nu nog te bang dat ik weer pijn in mijn lijf ga krijgen. Drinken is me tegen gaan staan. Ik zie gek genoeg op tegen die eerste slok, het is net of ik een drempel over moet. Dan kan ik het net zo goed laten.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Niks, want ik mis het alcoholmoment niet. In het begin citroensap met water omdat het zo scherp/zuur was, dat geeft een beetje die bite.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Dat weet ik nog niet. Of helemaal stoppen of een paar maanden per jaar. In dat laatste geval minimaal 4-6 maanden per jaar. Maar ik zie het wel, één dag tegelijk is een goede tip. Maar hoe dan ook heel veel minder.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Eén dag tegelijk en compleet stoppen was (voor mij) de makkelijkste manier. En soms, als ik moet proosten in gezelschap, neem ik het glas aan en doe ik net of ik een slokje neem. Daarna let niemand meer op en niemand schenkt je bij want je glas raakt niet leeg. Het valt niemand op.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Alcohol heeft hele leuke kanten, maar bij mij voegt het na bijna 40 jaar stevig drinken stomweg niks meer toe. En als je het lekkere effect niet meer voelt, dan zijn er alleen maar down sides en kan je beter stoppen.

Ik zou ook heel nog heel veel meer of sterker kunnen gaan drinken om weer iets te voelen. Maar dat lijkt me erg onverstandig voor mijn gezondheid. Plus dan vind ik mezelf een beetje sneu worden en nu ben ik juist trots op mezelf. Dat is een veel leuker gevoel. Oh, en ik snauw minder, dat is voor mijn vriendin en dochter ook leuker.

 

Onwijs bedankt voor je o zo herkenbare verhaal! Wat heerlijk toch om op een gegeven moment die knop om te kunnen gooien. Er valt wel zoveel winst te behalen. Fijn dat je ervoor gegaan bent en heel veel succes de komende tijd!

Mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal ook een keer zijn of haar ervaringen met stoppen met alcohol willen delen, dan hoor ik dat heel graag! Laat op deze pagina even je e-mail achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply