“Ik zag geen reden om te stoppen”

Vaak is het gewoon beter om naar je lichaam te luisteren. Want zeg nou zelf: denk je dat daar ooit iemand slechter van is geworden? In je jonge jaren kan je vaak nog wel wegkomen met wat katers en slaapgebrek, maar later wordt dat gewoon steeds een beetje zwaarder. Dat is je lichaam dat protesteert. En als je daarnaar luistert, gaat er een heerlijke wereld voor je open. De schrijfster van deze week geniet daar volop van:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben fysiotherapeut. Ik sport veel en hou van connecties maken, reizen, goede gesprekken, lachen en nieuwe dingen doen.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk voornamelijk speciaalbier. Soms een lekker witbiertje, espresso martini, prosecco of een goede wijn. Ik denk dat ik wel al veel minder was gaan drinken dan in mijn studententijd, maar zeker nog 1 keer per week. In periodes met veel ‘leuke’ dingen dronk ik soms twee keer. Ik ben vooral niet goed in weinig drinken. Twee drankjes doe ik niet aan. Ik noem dat altijd the point of no return. Bij mij gaat er dan een soort motortje van adrenaline en plezier aan (al weet ik nu dat het natuurlijk een kick van ‘neppe’ dopamines is).

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
131 dagen going strong!

Was dit je eerste poging?
Een poging zou ik het niet willen noemen, omdat ik het nooit gezien heb als een probleem. Ik wilde dan gewoon even rust voor mijn lichaam. Maar ik heb een keer een maand niet gedronken. En ook een keer 2,5 maand in mijn studententijd.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik vond alcohol leuk en onschuldig. Ik zag geen reden om te stoppen. Ik zag het als onderdeel van de gezelligheid.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Toen ik tijdens een feestje in december, waar er ontiegelijk veel gezopen werd, gewoon stomme dingen deed. Daarnaast had ik ook gaten in mijn geheugen en was ik twee dagen ‘on the edge’. Ik had ruzie met mijn vriend en was prikkelbaar. Ik ben ook hooggevoelig, dus ik ben dan heel snel over mijn grens.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Een hoog energieniveau! Ik heb zoveel tijd. Ik heb wel een dip gehad van twee maanden nadat ik ben gestopt – in de winter – die had ik nooit in het leven…? Maar ik luister nu heel erg naar mijn lichaam. Dat zie ik dus als een pluspunt, maar het maakt ook wel dat je behoefte krijgt in andere dingen. Je zou zeggen: dat is toch goed? En dat is het zeker. Maar ik weet ook dat ik, al is het tijdelijk, blij word van het maken van contact in de drinksferen.

En wat mis je het meest?
De onvoorspelbaarheid. Niet weten hoe de avond gaat lopen. Gewoon op vrijdagavond spontaan besluiten naar een borrel of feest te gaan. Die overgave. De piek in energie. Nóg ongeremder zijn.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De kater. De overprikkeldheid. De vermoeidheid, die langer aanhoudt. De hormoonschommelingen. Verkeerde keuzes kunnen maken. Dingen vergeten van de avond.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Realiseren dat het de avond niet beter maakt. Dat het het moment niet beter maakt. Reflecteren waarom ik er zin in had. Vaak was het te relativeren aan dat ik mij toch minder goed voelde rondom hormoonschommelingen. Ik heb het nu trouwens veel minder. Het lijkt onderdeel te zijn geworden van mij.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Spa rood, thee, of cola zero. Dat ligt aan het moment. Geen vaste prik! Ik drink heel zelden een 0,0 biertje. Eerst vond ik 0,0 bier echt niet zoals bier smaken, nu vind ik het op bier lijken. Grappig. Ik weet vast gewoon niet meer hoe bier smaakt.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Geen idee. Ik leg het niet graag vast. Het zou zomaar kunnen dat ik in de zomer weer drink. Het kan ook zijn dat ik nooit meer drink. In ieder geval zal ik er heel erg bewust ervan zijn. Hetzelfde heb ik gehad nadat ik een keer 7 maanden geen toegevoegde suikers of snelle koolhydraten had gegeten. Ik kon nooit meer terug naar mijn ongezonde voedingspatroon van ervoor. Ik denk dat, als ik zou drinken, ik heel bewust zou kiezen voor de momenten.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Luister podcasts, download de Alcoholvrijheid-app, deel het met anderen (ik heb al aardig wat mensen geïnspireerd), en lees er veel over. Mijn vriend stopte twee weken na mij ook met alcohol en drinkt ook nog steeds niet. Dus soms als je mensen de voordelen kan vertellen, en ze het ook aan je zien – ben je wellicht niet lang de enige. Wat niet-drinken ook normaal en gezellig maakt 🙂

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Gun het jezelf! Drinken is niet normaal voor je lichaam en je bent ook goed zoals je bent als je niet drinkt.

 

En dat klopt natuurlijk als een bus! Ik snap je helemaal als je die ongeremdheid en onvoorspelbaarheid van alcohol mist, maar als je eenmaal gewend raakt aan alcoholvrijheid is ook dat de hoge prijs gewoon simpelweg niet meer waard. Ik ben heel benieuwd hoe jij daar over een jaar of zo tegenaan kijkt, en mocht je ons dan weer een update willen geven staat deze site natuurlijk helemaal tot jouw beschikking. Ik kijk ernaar uit! Maar bovenal: geniet van je vrijheid en gezondheid, want je  bent supergoed bezig!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply