“Ik wilde nooit naar huis”

Man, wat kan je jezelf toch gedragen onder invloed zeg… Ik denk dat iedereen hier wel de nodige verhalen en anecdotes op kan noemen, maar ik betwijfel of iedereen zoiets spannends meegemaakt heeft als de schrijfster van het ervaringsverhaal van deze week. Maar gelukkig was haar nare ervaring een wake-up call om het voortaan anders te doen. Lees hier haar mooie stap naar alcoholvrijheid:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een vrouw van 44 jaar, getrouwd en heb 2 kinderen.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ruim een half jaar.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk witte wijn. Sinds 2015 is het gebruik van alcohol steeds meer toegenomen waarmee ik de laatste jaren wel op een fles per dag zat en in het weekend nog wel meer.

Is dit de eerste keer dat je stopt met drinken?
Het is niet mijn eerste stoppoging. Ik heb meerdere keren geprobeerd te minderen, bijvoorbeeld door doordeweeks niet meer te drinken of maar 1 drankje per dag. Dit ging ik dan in het weekend weer compenseren door overmatig drinken. Ook was ik er elke dag mee bezig in mijn hoofd: wanneer mag ik er weer een? En als ik er dan een mocht van mezelf, dan wilde ik eigenlijk meer. Altijd was ik ermee bezig… Ik vind het moeilijker om drank te minderen dan om het helemaal niet te doen.

Ik heb een stoppoging gedaan met Baclofen na het lezen van een boek van arts Olivier Ameisen die dit gebruikte om te stoppen met drinken, maar door de bijwerkingen die ik ervan kreeg (bedwelmd/duf gevoel) ben ik daarmee gestopt. Ik heb weleens meegedaan met dry januari. Dit ging goed maar die maand vond ik ook echt wel genoeg… Ik vond mezelf zielig en zag overal mensen heerlijk genieten van een wijntje terwijl ik het niet mocht. Dat voelde steeds als een straf, en in februari dronk ik dan ook al snel weer net zoveel als voorheen.

Waardoor ging je nadenken om te stoppen met alcohol?
Door mijn alcohol gebruik ben ik vaak in de problemen gekomen. Als ik drink kan ik mezelf niet beheersen en ga ik door tot het gaatje. Tijdens feestjes of een bezoek aan een kroeg misdroeg ik me regelmatig. De keren dat ik dansend gevallen ben kan ik niet meer tellen. Wat zet je jezelf dan voor schut. Ook de manier van communiceren onder invloed, ik schaam me dood. Tig keer het zelfde vertellen, iemand die je van vroeger kent en nuchter alleen even kort gedag zou zeggen, onder invloed aanspreken of het je beste vriend is… pff!

Gevallen met de fiets ben ik ook al een paar keer waardoor ik een schaafwond op mijn kin had opgelopen, jas vergeten in de kroeg. Ook ben ik weleens met de fiets gevallen na een verjaardagsfeestje waar de kinderen bij waren. Om je kapot te schamen.

Ook heeft mijn relatie meerdere malen onder druk gestaan door mijn alcoholgebruik. Mijn man had altijd het gevoel dat ik hem een beetje voor gek probeerde te zetten op feestjes. Ik wilde nooit naar huis, nam geen verantwoording voor de kinderen op die momenten, waardoor hij altijd de nuchtere en verstandige van ons twee was. Als we weer een feestje hadden was hij al van tevoren bezorgd hoe ik mijzelf weer zou gaan gedragen en of we er weer een ruzie door zouden krijgen. Want dat gebeurde ook regelmatig. Mijn lontje werd steeds korter en als we ruzie kregen als ik had gedronken kon ik exploderen. Ik realiseer me nu pas, nu ik gestopt ben, dat ik mijn huwelijk aardig op het spel gezet heb met mijn drankgebruik.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik kwam op een gegeven moment met een burn-out thuis te zitten. Ik zat dus al helemaal niet lekker in mijn vel toen ik op een dag weer veel te veel had gedronken. Mijn man heeft me naar boven gebracht waar ik op bed in slaap viel. Toen hij na 30 minuten kwam kijken had ik in mijn slaap overgegeven, het was een ravage en ik werd niet wakker. Die nacht werd ik wakker op een matras op de grond en dacht waar ben ik, wat is er gebeurd??

Mijn man vertelde me dat hij me zo had aangetroffen. Hij heeft in paniek een vriendin gebeld die gelijk is gekomen en hem heeft geholpen met alles te verschonen. Ik weet er niks van, weet niet hoe ik op dat matras op de grond terecht ben gekomen… Ik ben me rot geschrokken. Ik had wel dood kunnen gaan! Dit was verreweg de meest nare ervaring in mijn leven, maar het was wel een wake-up call. Ik heb hierna nooit meer gedronken. Mijn vader is op 62 jarige leeftijd overleden aan zijn alcoholverslaving, dit zal mij niet gebeuren!

Deze nachtmerrie is nu 211 dagen geleden. Dit kan ik zien op de app, want zoveel dagen heb ik niet gedronken.

Waarom denk je dat het nu wel gaat lukken om het vol te houden?
Deze keer is compleet anders dan eerdere stoppogingen. Ik wil het nu zelf en sta er 1000 procent achter. Ik heb er vanaf het begin af aan geen moeite mee gehad als anderen om mij heen wel drinken. Dit is mijn besluit, en wat anderen doen raakt mij nu niet meer.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Het grootste voordeel vind ik dat ik geestelijk bevrijd ben. Ik denk niet meer aan wijn, waar ik voorheen altijd bezig was met of het al tijd was om de eerste in te schenken.

En wat mis je het meest?
Wat ik mis: eigenlijk valt het wel mee wat ik mis. Ik heb ervaren dat ik het ook gezellig kan hebben op een feestje zonder drank, ik kan dansen zonder een drankje op en ook ben ik nog best gezellig al zeg ik het zelf! Het roezige losse gevoel als je de derde op hebt en je weet dat je nog ff lekker doorgaat dat zou ik als enige kunnen noemen, maar dat weegt totaal niet op tegen wat ik ervoor terug krijg.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De katers mis ik als kiespijn! Slapen doe ik tegenwoordig ook weer als een roos. Toen ik zoveel dronk sliep ik zo licht, ik werd meerdere malen per nacht wakker.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik heb gelukkig nog geen moeilijke momenten meegemaakt. Ik ben al 2 keer alcoholvrij op vakantie geweest, zelfs all-inclusive (waar ik vroeger van 12-23 uur wijn bestelde) was geen probleem.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink als alternatief alcoholvrije cocktails op een feestje, cola zero, of fris als ginger ale, tonic, etcetera. Thuis drink ik verder veel thee en koffie op zijn tijd. Ik heb mijn levensstijl omgegooid en ben nu regelmatig op de sportschool te vinden. Mijn huwelijk is gered en is beter dan ooit! Ik ga de toekomst zonnig en alcoholvrij tegemoet!

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Tips: download de app, je haalt er veel kracht en steun uit! Ik heb ook veel boeken gelezen over stoppen met drinken, dit heeft mij ook gesteund. Als je een moeilijk moment hebt, weet dat dit gevoel dan ook weer weggaat. Zoek afleiding, ga iets doen wat je fijn vindt. (in bad, neem een douche, ga wandelen of sporten)

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Als je twijfelt: het moet uit jezelf komen, je moet zelf inzien dat het zo niet verder kan. Weet dat je het kan als je het echt wilt! Met de tijd slijt de drang en realiseer je je ineens dat je er nauwelijks meer aan denkt.

 

En zo is dat! Als je het zelf wilt, dan lukt het ook. Vanaf het moment dat je de voordelen van stoppen meer gaat waarderen dan de voordelen van drinken wordt het gemakkelijker. Dan wordt het iets dat je wilt, in plaats van iets dat je moet. Maar dat moment komt vanzelf, want hoe langer je niet drinkt, hoe lastiger het wordt om voordelen van drinken op te noemen. Echt! Supermooi in elk geval dat jij dat nu hebt ingezien, zelfs al was dat na zo’n enge ervaring zeg… Maar dan is dat nare hoofdstuk gelukkig toch nog ergens goed voor geweest!

Onwijs bedankt dat je dit verhaal met ons hebt willen delen, en dank voor je eerlijke openhartigheid! Mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mailadres invult neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply