“Ik wilde dat mijn kinderen een ander beeld van me kregen”

Een van de mooiste dingen van alcoholvrijheid, is dat die reis voor iedereen anders is. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, context, achtergrond en motivaties. Inmiddels heb ik al best wat uiteenlopende verhalen op deze site mogen publiceren, en vandaag komt daar weer een hele mooie nieuwe bij. Dit keer van een moeder, die heel wijs en dapper besloot dat het welletjes was en het over een andere boeg heeft gegooid. Nu bijna een jaar zonder alcohol, op tijd om te voorkomen dat haar kinderen een vervelend beeld van haar zouden krijgen. We vieren dit eerste alcoholvrije jaar hier met haar verhaal! Geniet ervan:

 

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Mijn favoriete drankje was wijn. Rood, wit, rosé, alles was op voorraad in huis. Zelfs de blauwe variant probeerde ik al een van de eerste uit. Bubbels waren standaard in huis. Een feestje was snel bedacht. Achteraf denk ik dat ik de hoog functionerende alcoholist was. Ik kon alles nog doen, werken, ouderschap, sporten, vriendschappen. Ik werd ook nooit dronken, had altijd een fijne aangeschoten roes. Dronk er ook veel water bij, dus zware katers had ik ook nooit.

Maar het drinken werd wel steeds meer. De laatste maanden dronk ik wel elke avond een fles wijn leeg. Soms iets minder, maar meestal niet. En elke ochtend nam ik me voor om die dag niet te drinken. En dat lukte me dan de hele dag prima, maar tegen 21 uur ging dan toch weer een fles open, omdat het zo gezellig is of omdat we het verdiend hadden of gewoon omdat ik er zin in had en één glaasje moet wel kunnen. Het bleef echter nooit bij dat ene glaasje…

En in het weekend dronk ik die hoeveelheid ook regelmatig ‘s middags tijdens een playdate. Ouders proostten dan, terwijl de kids lekker aan het spelen waren met elkaar. ’s Avonds ging ik dan gelijktijdig met de kinderen naar bed. Heel gezellig, maar ook omdat er dan niet zo veel meer uit me kwam.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Over drie weken een jaar. Trots!

Was dit je eerste poging?
In het kader van een gezonde maand heb ik een keer de alcohol een maand laten staan. Echter toen dronk ik ook minder.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik vond niet dat ik een probleem had. Een wijntje hoorde erbij. Het was toch gezellig. Ik had het allemaal in de hand. En wijn was ook een beetje mijn hobby. Over een hobby ben je gepassioneerd. Probeerde nieuwe wijnen uit. Nam een wijn-abonnement, zodat mooie wijnen thuisbezorgd werden. Bij de slijter kocht ik de aanbevelingen. Had ideeën om een wijncursus te gaan volgen en droomde van mijn eigen wijngaard.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Al enige tijd heb ik af en toe last van stemmingswisselingen. Ze begonnen toe te nemen en werden ook steeds heftiger. En er zei steeds vaker een stemmetje in mijn hoofd dat er een verband met mijn wijnconsumptie kon zijn. Het begon eigenlijk als een experiment, 100 dagen geen alcohol.

Ook wilde ik dat mijn kinderen een ander beeld van mij kregen, niet dat hun moeder altijd en alleen maar wijn drinkt.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik voel meer rust in mijn lijf en hoofd. Ik sta eigenlijk elke dag fris op. Ik heb veel meer energie. Ik kan me elk gesprek dat ik gevoerd heb herinneren. En ik ben minder een flapuit geworden. Denk niet meer de volgende dag “oh had ik dat maar niet gezegd!”.

En ja, de stemmingswisselingen zijn verminderd en ook veel minder hevig. En ook niet onbelangrijk, ik ben 18 kilo lichter. Zonder er eigenlijk veel moeite voor te doen.

En wat mis je het meest?
De combinatie van wijn en spijzen ontbreekt nu wel. Dat mis ik wel. Ik ga ook een stuk minder uit eten. En er zijn een stuk minder “gekke” avonden. Ik ga niet meer naar sommige playdates, ergens veranderen vriendschappen ook.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De droge mond, de nadorst in de ochtend. De onrust in je lijf, het denken aan het moment dat je eindelijk dat wijntje in mag schenken en dat je daarna weer rustig voelt worden. Ik bén nu gewoon rustig. Grote eyeopener vind ik feestjes, waar ik dan nu vaak als een van de weinigen nuchter ben. En eerlijk gezegd ben ik dan vaak ook heel blij dat ik dan nuchter ben.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Ik ben de eerste weken vooral heel lief voor mezelf geweest. Er gingen redelijk wat chocoladerepen en zakken chips doorheen om het gebrek aan wijn te compenseren. Na een paar weken werd het minder moeilijk, had ik geen fysieke craving meer. Ik heb de eerste weken elke ochtend een cijfer op mijn hand getekend. Zo werd ik er continu aan herinnerd hoeveel dagen ik al niet gedronken had. Op een gegeven moment was dat niet meer nodig en ben ik daar gewoon mee opgehouden. Maar de eerste paar weken heeft me dat echt geholpen om vol te houden.

Ik ben ook geschrokken in die eerste weken dat ik zo’n fysieke hunkering had naar mijn dagelijkse wijntjes. Toen realiseerde ik me dat ik echt veel meer afhankelijk was van de alcohol dan ik dacht. Het sterkte mij wel in mijn beslissing om door te zetten. Ik wilde echt niet afhankelijk zijn van alcohol.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink veel thee en bruisend water, eventueel aangevuld met schijfje citroen of limoen, gember en/of blaadje munt. Want dan lijkt het nog wat. Soms een alcoholvrije Leffe of Radler. Maar ik ben nooit een grote bierfan geweest. Alcoholvrije wijn vind ik persoonlijk qua smaak het echt niet halen bij het origineel, dus die sla ik over.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ga gewoon op deze voet door. Ik wil echt nooit nooit meer terug. Soms denk ik wel eens, ja, ik zou het best willen, 1 glaasje drinken, gewoon voor de lekkere smaak, zeker in combinatie met lekker eten. Maar… ik durf het niet. Want ergens weet ik ook, dat het dan weer niet bij dat ene glaasje zal blijven. En het is gewoon gemakkelijker om helemaal niet te drinken, dan je elke keer maar weer druk moet maken, of je er nog wel of niet eentje kan drinken. Plus de echte behoefte ontbreekt. De voordelen van niet drinken wegen vele malen zwaarder dan wel drinken.

Ook ben ik zo blij dat ik de hele COVID-periode nuchter heb doorgebracht. Het was een zeer pittige periode met de kinderen thuis. Maar ik was er wel met volledige aandacht voor ze.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Er is nooit een geschikt moment. Er zijn altijd wel feestjes in de agenda, waardoor je kunt denken, dat een alcohol-pauze niet handig is. Er zijn altijd excuses om het niet te doen.

Een DryJanuary of een Sober September kan wel helpend zijn. Dan zijn er meer mensen bewust hiermee bezig en is het wellicht makkelijker om mee te doen. Ook is er dan meer media-aandacht. Dan valt het niet zo op dat even een alcohol-pauze inlast.

Praat er over. Als het tegen iemand verteld, dat je dit wil doen, is het ook een stok achter de deur. Of ga samen niet-drinken. Gedeelde smart is halve smart. Ik las veel op internet over niet drinken.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Ik ben met de intentie als een experiment begonnen. Een doel stellen en dat doel in ieder geval behalen. Drinken mocht daarna gewoon weer, als ik daar behoefte aan had. Alleen na 100 dagen ontbreekt bij mij de behoefte gewoon. En inmiddels is het al bijna een jaar!

Het feit dat je dit interview leest, betekent dat je er al mee bezig bent. Dan hoef je alleen nog het laatste stapje te zetten. Begin gewoon met een pauze en kijk waar het je brengt. Veel succes en gezondheid!

 

(ook namens Alcoholvrijheid! Just do it 🙂 En heb je zelf ook een verhaal om te delen met de (vaak nog twijfelende) lezers van deze site? Ga dan alsjeblieft even naar dit formulier, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op per mail.  )

Leave a Reply