“Ik wil geen verspilde brakke dagen meer hebben”

Ik ben zelf inmiddels 40 jaar oud, maar als ik hier nu op terugkijk realiseer ik me wel: hoe eerder je uit die sociale drankspiraal stapt, des te beter. Man, wat heb ik toch ontzettend veel waardevolle tijd verspild door alleen maar brak uit te kateren zeg… al die tijd had ik vele malen nuttiger kunnen besteden! Bijvoorbeeld als ik net als de schrijfster van het ervaringsverhaal van deze week al op mijn 26e was gestopt. Maar ja, beter laat dan nooit zullen we maar zeggen! Hier lezen jullie haar mooie en zelfbewuste verhaal:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een 26-jarig ondernemer met mijn eigen bedrijf in financieel coaching.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk vooral bier, wijn en ook wel sterke drank. Maar eigenlijk vooral bij het uitgaan. Ik dronk zelden thuis. Alleen bij sociale gelegenheden ging alcohol er altijd goed in, en dit ging dan ook eigenlijk altijd samen.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Net een jaar!

Was dit je eerste poging?
Ik heb vorig jaar aan Dry January meegedaan en vond dat lastiger dan helemaal stoppen. Ik deed dat eigenlijk ook vooral om het eens te proberen en aan mezelf te bewijzen dat ik “echt wel een maand niet kon drinken”. Dit was mijn eerste echte poging en ik ging er in met de gedachte “ik weet niet hoelang ik dit ga doen, maar voor nu voelt dit goed en stop ik met alcohol”.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik had eigenlijk allang bedacht dat ik op een gegeven moment geen alcohol meer wilde drinken. Ik dacht alleen dat dit op latere leeftijd zou zijn (ik ben nu 26). En bijvoorbeeld als ik zwanger zou raken en toch zou moeten stoppen… Het compleet normale en sociaal-geaccepteerde van alcohol heeft mij tegengehouden om eerder te stoppen. Ik ben een aantal jaar geleden wel begonnen met bewuster omgaan met alcohol (na mijn studententijd was dat ook wel nodig) voor mijn gezondheid. Maar ook omdat ik het hebben van gaten en de soms questionable acties niet meer wilde. Ik denk dat wat mij tegenhield enerzijds het sociale aan alcohol was, en anderzijds het “makkelijke” van alcoholgebruik: het dempen van gevoelens die je niet wilt, het omgaan met lastige situaties, het omgaan met ongemakkelijke situaties. Maar ook als ik veel stress had tijdens mijn studie bijvoorbeeld, dan eindigde ik een tentamenperiode zo ongeveer onder de bar….

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik wil alcohol niet meer als copingmechanisme gebruiken. Ik wil meer in verbinding zijn met mijn lichaam en ik wil mijn leven helemaal niet dempen! Ik wil dat ik mij een gezellige avond kan herinneren en ik wil zeker geen verspilde brakke dagen meer hebben. Toen ik stopte zat ik midden in een onzekere periode, ik was net weg bij mijn baan en op avontuur. Ik moest gaan uitzoeken wat ik wilde gaan doen met mijn leven… Het zou zo makkelijk geweest zijn om te drinken & partyen (was destijds in Costa Rica) en om mijn zorgen te vergeten. Dus toen heb ik de bewuste keuze gemaakt om dat juist niet te doen. Dit waren alle redenen destijds. Ik ben er afgelopen jaar achter gekomen dat het nog veel dieper ligt. Ik wil niet meer bijdragen aan een middel dat zo ontzettend veel kapot kan maken. Wat zoveel pijn en verdriet kan veroorzaken. Ik heb zelf 5 jaar geleden een trauma meegemaakt waar alcohol een grote rol heeft gespeeld. Ik wil daar niet meer aan mee doen en dat heb ik zelf in de hand door geen alcohol meer te drinken.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Veel lagere stresslevels! Ook kan ik veel beter omgaan met momenten van stress. Ik kan mezelf veel beter ‘observeren’, in plaats van geleid te worden door mijn gedachten en emoties. Ik voel ook veel meer (wat af en toe best intens kan zijn). Ik merk dat mijn discipline en motivatie ook veel stabieler zijn, minder heftige dips (door een brakke dag bijvoorbeeld).

En wat mis je het meest?
Wanneer ik nu uitga (dat doe ik nog steeds) kan ik weleens verlangen naar zo’n gekke avond waar het helemaal escaleert door drank. Of gewoon even het allemaal aan de kant schuiven en vergeten en lekker los gaan, haha. Het is zeker niet zo dat dit zonder alcohol niet lukt hoor, maar er zijn van die momenten, juist natuurlijk de momenten dat het laatste is wat ik moet doen alcohol drinken is, dat het zo veel makkelijker zou zijn om wat alcohol te drinken.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het dempen, het ongecontroleerde en het niet instaat zijn tot echte verbinding. Alles (niet alleen spanning & negativiteit) wordt gedempt door alcohol. Ik mis het minst dat ik dingen minder voel met alcohol.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Dit is tot nu toe alleen gebeurd wanneer ik wat stress heb maar me in een sociale gelegenheid ga begeven. Dan kan ik denken ‘ohhh, het zou zoveel makkelijker zijn om erin te komen als ik wat zou drinken’. Maar eigenlijk geef ik gewoon niet toe aan die gedachten. Ik ben (tot nu toe) nog niet zo zodanig getriggerd dat ik op het punt stond om een drankje te bestellen. Ik kan me voorstellen dat ik dan tegen een vriendin zou zeggen dat ze even met me moet kletsen buiten, of iemand zou bellen die het zou begrijpen.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik heb een aantal 0.0 speciaalbiertjes geprobeerd, maar hou het liever bij water, thee, ginger beer & af en toe koffie (voor wat energie).

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik leg mezelf niet op dat ik ‘nooit meer mag drinken’. Dat gaat bij mij averechts werken. Maar ik zie mezelf niet meer terug gaan naar hoe het was en ook zie ik de rol van alcohol eigenlijk niet meer in mijn leven. Ik doe nog steeds alle dingen die ik vroeger deed met alcohol, en heb het nu eigenlijk meer naar mijn zin omdat ik er ook daadwerkelijk helemaal bij ben.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Sta open voor het hebben van meerdere & verschillende redenen waarom je niet meer drinkt. Als de ene reden op een bepaald moment even niet voldoende is, kan een andere reden je helpen door dat moment! De verschillende ‘waaroms’ zijn wat mij betreft super waardevol om 1. te stoppen en 2. alcoholvrij te blijven.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet
Het is een veel echter, voller en intenser leven wat je te wachten staat! Ik vond het vooral spannend en lastig om te stoppen omdat mijn omgeving wel drinkt. Maar ik wil hier wel nog over zeggen dat de mensen in mijn omgeving mij enorm verrast hebben met hun positieve reacties! En de mensen die zoiets hadden van ‘doe gezellig mee’ of ‘huh waarom?’, daar hoef ik niks mee te doen :). Stoppen met alcohol is voor mij een onderdeel van het zelf ontwikkelingsproces en heeft me zo enorm veel gebracht. Dat gun ik jou ook!

 

En daar doe ik aan mee: ik gun iedereen vrijheid van alcohol! Heel erg bedankt voor het delen van je verhaal, en wat me hier vooral van bij zal blijven is dat jij bewust niet bij wilt dragen aan iets dat zoveel kapot kan maken. Zo heb ik er zelf nog niet eerder naar gekeken eerlijk gezegd, maar ik kan me daar echt wel heel erg in vinden. Mooi om zo indirect toch weer een heel klein steentje bij te dragen aan een fijnere wereld!

Dus nogmaals veel dank, en mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply