“Ik was wel klaar met een zwaar hoofd in de ochtend”

Hallo allemaal, met hier weer een mooi nieuw ervaringsverhaal! Dit keer van iemand die gewoon zonder veel poeha overgestapt is op 0.0, en daar sindsdien heel tevreden de frisse vruchten van plukt. Heel leuk om te lezen, en laat je vooral inspireren om ook eens die stap te maken als je dat nog niet gedaan hebt:

 

In het dagelijks leven heb ik een kantoorbaan bij een groot bedrijf in de energiesector. Ik werk fulltime (merendeel vanuit thuis sinds corona) en heb een groot samengesteld gezin met 5 kinderen. De oudste kinderen zijn inmiddels de 20 gepasseerd en de jongste 2 zitten op de middelbare school. Het is in ons huishouden gebruikelijk om een wijntje of biertje open te trekken bij het eten, en de rest van de avond wordt er nog wel een keer of 2 of 3 bijgeschonken. Op vakanties, in weekenden en bij feestjes proosten we veel en vaak. Uiteraard alleen door onze 18+ers en onszelf. Ook aan het einde van een werkdag begin ik soms al met wijn, ik ben immers toch thuis, en na feestjes van het werk (waar iedereen verschrikkelijk veel drinkt) komen we altijd stomdronken thuis.

Maar nu niet meer. Want op dit moment ben ik 2 maanden gestopt met alcohol drinken. Ik ben, zonder er binnen ons gezin heel erg veel aandacht aan te schenken, van de ene op de andere dag overgestapt op 0.0 bier en 0.0 wijn. Ik was wel klaar met een zwaar hoofd in de ochtend, met een brak lijf de dag door te moeten en om tegen een uur of 16:00 me af te vragen of dat al telde als Wine ‘o clock. Ik was er wel klaar mee om een vermoeide moeder te zijn, die snel uitviel als er iets anders ging dan gepland en die geen energie heeft om gezellig naar sportwedstrijden van de kinderen te gaan kijken.

Ik was er geen leuker mens op geworden de afgelopen jaren. Ik dronk gewoon eigenlijk veel te veel, ging daardoor ook veel te laat naar bed en ben tot mijn schaamte wel eens in slaap gevallen op de toiletvloer op het werk omdat ik eigenlijk nog niet nuchter was en maar 3 uur had geslapen. Het gebeurde na een avond wijn en tv ook vaak dat mijn man en ik over iets totaal onbenulligs zo’n enorme ruzie kregen dat we beiden niet voor rede vatbaar waren. Gewoon, omdat we dronken waren en niet helder konden nadenken.

Het is de tweede keer in mijn leven dat ik gestopt ben met alcohol drinken. De eerste keer was zo’n 20 jaar geleden, toen ik wilde stoppen met roken. Ik had het idee dat dat alleen zou lukken als ik ook niet zou drinken, en dat heb ik daarom ruim 10 jaar niet gedaan. Na ruim 10 jaar durfde ik een wijntje wel weer aan, en ik ben nooit meer gaan roken. Wat me in de 10 jaar dat ik was gestopt met drinken enorm tegen was gaan staan waren de sapjes, de colaatjes en de watertjes. Ik vond (en vind) dat niet gezellig en zeker bij een etentje een beetje treurig staan. Gelukkig is de tijd enorm veranderd. Er zijn allerlei toffe en lekkere alcoholvrije alternatieven te vinden, zowel in de wijn-, bier- als bijvoorbeeld de gintonic- en cocktailhoek, Zo fijn!

Ik ben inmiddels 2 keer uitgebreid uit eten geweest, en waar normaal gesproken een bijpassend wijnarrangement werd geschonken deden beide restaurants erg hun best om een (geslaagd!) bijpassend non-alcoholarrangement te schenken. Ik moest er bij beide restaurants wel speciaal naar vragen, want het stond niet op de kaart vermeld. En bij verjaardagen zet ik gewoon een (zelf meegenomen) fles alcoholvrije wijn op het aanrecht en wijs daarnaar als de gastvrouw vraagt wat ik wil drinken.

De grootste voordelen van niet drinken is dat ik na 2 maanden echt kan zeggen dat ik me weer een leuker, blijer mens voel. Ik heb meer geduld voor mijn kinderen en sta elke ochtend met een fris hoofd op. Ik slaap beter en ik voel me fitter. Daarnaast lijken mijn man en oudste kinderen zich bewuster van hun (met name doordeweekse) alcoholgebruik en schenken ook zij vaker iets zonder alcohol in.

Ik ben inmiddels helemaal gewend aan alcoholvrije wijn en drink bij een concert of in de kroeg met plezier een 0.0% biertje. En eerlijk? Ik denk dat ik echt nooit meer ga drinken. Alcohol had me, net als roken eerder, veel te veel in zijn greep. Ik functioneerde niet meer goed. Ik weet dat sommige mensen bang zijn voor een terugval, juist als ze alcoholvrij bier of wijn gaan drinken, maar ik vind het echt voor mij dé reden om nooit meer die dranken mét alcohol te gaan drinken.

Dus, mijn tip: wil je stoppen met drinken? Of twijfel je? Stap dan eens, zomaar zonder reden of vooraankondiging, een keertje over op 0.0%. Wie weet bevalt het je zo goed dat je niet meer terug wil.

 

En zo is dat, bedankt voor die goede tip! En bedankt voor het zeer leuk geschreven verhaal. Erg fijn om te lezen zo! En wat is het inderdaad fijn dat er steeds meer aandacht en begrip komt voor de alcoholvrije consumenten in de horeca. Gelukkig gaat dat aanbod zeker de goede kant op. Net als jij, dus ga vooral zo door!

En mocht iemand anders na het lezen van dit leuke verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply