“Ik was makkelijk over te halen”

Het is lastig dat ‘culinair’ zo vaak verbonden is met alcohol. Door lekker eten met alcohol te associeren wordt het des te moeilijker om die twee dingen weer uit elkaar te trekken. Maar ook dat kan! Mits je het maar voldoende tijd geeft om eraan te wennen. De schrijver van het ervaringsverhaal van deze week is heel bewust van het nieuwe, alcoholvrije leven aan het proeven en ik geloof er heilig in dat de aanhouder wint: ook hier ligt alcoholvrijheid voor het oprapen! Drie maal is scheepsrecht, toch?

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ken je die uitdrukking 13 ambachten, 24 ongelukken? Ik zit momenteel in de ziektewet, maar werk nog wel af en toe als zanger en muzikant. Komend weekend treed ik zowel de zaterdag als de zondag op. Op zaterdag werk ik op een wijnproeverij als oesterman (iets met een kat op het spek binden) en op zondag ben ik in de rol van de Middeleeuwse troubadour aanwezig op een Middeleeuws evenement met natuurlijk ook Bourgondische heerlijkheden en bijbehorende dranken voor de gasten. Op mijn visitekaartje staat “culinair kleinkunstenaar”. Ik ben opgeleid tot kok, heb gastronomie gestudeerd en heb als bedrijfsleider gewerkt in de horeca. Ik heb ook Ortho Agogisch Werk en Muziektherapie gestudeerd. Als zodanig werkte ik ook in de zorg als onder andere activiteitenbegeleider met o.a. mensen met psychiatrische klachten, een verstandelijke beperking en/of een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik werkte ook als arbeidsbemiddelaar voor met name artiesten. Ik had een impresariaat en werkte tenslotte ook nog als clown in het circus.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Eigenlijk alles, dagelijks, veel en veel te vaak te veel. Ik ben een liefhebber van de wat zwaardere abdijbieren, vind wijn bij het eten erg lekker, ben meer van de digestieven dan van de aperitieven, maar ik ben (was) makkelijk over te halen en een wijntje bij de amuse is niet echt een aperitief, maar meer een onderdeel van de maaltijd, toch? Verder was ik een fervent single-malt whisky fan. Ik zat ook bij een cask-club waarbij we met een aantal liefhebbers de smaak van een single-malt beïnvloedden door deze een tijdje in een vat waar sherry, madeira of port in had gezeten te doen.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben nu sinds oud en nieuw gestopt, op dit moment is dat alweer meer dan 4 maanden.

Was dit je eerste poging?
Nee, de derde al. De eerste twee zijn ook gelukt. De eerste keer anderhalf jaar. De tweede keer was het voornemen een half jaar. Nu is weer 6 maanden het oorspronkelijke plan, maar ik heb de ambitie om handvatten te vinden om voorgoed te stoppen. Al wil ik eigenlijk ook graag een vorm vinden waarbij ik matig kan drinken. Dus bijvoorbeeld wel af en toe wijn bij het eten en/of bij uitzondering een glas whisky, zonder weer in alle oude gewoontes terug te vallen.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Met name de zucht naar de roes. Het niet willen voelen van fysieke en mentale pijn. En daar bovenop de “sociale” druk.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik loop op diverse polies van meerdere klinieken en het voelt niet goed mezelf te vergiftigen terwijl de medici zo hun best doen me weer op te lappen.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Mijn dagen zijn langer. Ik ben fitter. Ik voel me gezonder. Ik ben niet zo sneu als de mensen die ik wel door zie gaan met wat ik vroeger ook deed. Bijvoorbeeld met hun dronken hoofd voor de tiende keer hetzelfde verhaal vertellen. Toch weer dat te jonge meisje of die getrouwde vrouw benaderen, en nog veel meer kansloos gedrag.

En wat mis je het meest?
Bij tijd en wijle de roes en het niet meer voelen van de pijnen. Maar ook dat wat er wel lekker aan is. De smaak de combinatie met het eten. En in zekere mate ook het “erbij horen”.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De neerslachtigheid. De kater(s) het schuldgevoel achteraf. De excessen. Zoals dronken op straat of zelfs in het ziekenhuis belanden.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Mezelf toespreken. Situaties vermijden. De natuur in. Muziek maken. Naar bed gaan.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Thee, koffie, zuivel, frisdrank en alcoholvrij bier.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Idealiter vind ik een vorm waarbij ik mezelf toesta om bij uitzondering van een glas te genieten. Zonder risico op terugval. En anders zoek ik handvatten om een alcoholvrij leven aangenaam genoeg te leren vinden. Het lijkt me zowel stoer als onvoorstelbaar om op een bepaald moment te kunnen zeggen dat ik al tien jaar niet meer heb gedronken.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Stoppen met roken vond ik makkelijker. Ik ben in 2008 cold turkey gestopt met roken èn drinken om mee te doen aan een obese programma. Gewoon geen sigaret meer aansteken. Sigaretten en roken vind je na een bepaalde tijd echt alleen nog maar vies. Er komt denk ik nooit een moment dat ik alle drank vies ga vinden. Toch helpt het mij dat ik met mijn verstand weet dat alcohol gewoon gif is. Ongezond en dus slecht voor je. Net als nicotine en roken. Wat ook helpt is dat ik mezelf een beter en leuker mens vind zonder de alcohol. Degene die ik was toen ik regelmatig te veel dronk vind ik echt sneu. “Pathetic” zeggen de Engelsen; een soort van zielig en medelijdenwekkend.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Je moet niks. Je doet jezelf wel een plezier als je jezelf de kans geeft een betere versie van jezelf aan jezelf te laten zien. Iets van: “Zo kan het ook!” Niet dat je, als je wel doorgaat met drinken, per definitie niet deugt, maar als je jezelf het plezier kan doen de “betere versie” van jezelf een kans te geven, vindt je omgeving die versie waarschijnlijk ook leuker om mee om te gaan en dat geeft te denken. Wat mij mijn ogen steeds opent is als ik later op de avond, of zelfs al in de nacht, degenen die wel gedronken hebben observeer. Ik schaam me dan plaatsvervangend vanwege het besef dat ik zo ook ben als ik heb gedronken.

 

Heel goed man! Al is het maar om die alcoholvrije versie van jezelf te leren kennen. Ik hoop van harte dat het je zo goed blijft bevallen dat ook langzaam die behoefte naar een drankje (ook bij het eten) uit je leven gaat. Dat duurt volgens mij helaas wel langer dan een half jaar (als in minstens een jaar, misschien wel 2), maar als je dat punt eenmaal voorbij bent maakt het echt geen verschil meer of je nu 2 of 10 jaar gestopt bent. Dan ben je vrij, en dan wil je niet eens meer terug naar die oude zelf. Mijn tip: leg de lat dus nog ietsjes hoger voor jezelf naar 1 jaar, en kijk dan rustig hoe je er tegen die tijd tegenaan kijkt. En ik durf te wedden dat er nog meer dan genoeg lol en plezier overblijft in je boeiende leven om van te genieten!

En heel erg bedankt voor het delen van je mooie verhaal. Mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

2 Comments

  1. Hans June 8, 2024
  2. Thecla June 8, 2024

Leave a Reply