“Ik vond mezelf echt niet meer leuk”

Gek hoe lang je jezelf voor de gek kunt houden door te denken dat je alleen leuk bent met alcohol op. Of dat dat de enige manier zou zijn om het leuk te kunnen hebben… Toegegeven: het kost tijd om van die gewenning af te stappen, maar je vindt echt vanzelf weer een andere weg hoor, en die is dan niet continu vervuild door een waas van schaamte, brak- en narigheid. Hoe fijn is dat? Ik zou zeggen: ga ervoor, net zoals de schrijfster van het ervaringsverhaal van deze week:

 

Ik ben een vrouw van 51 jaar, getrouwd en moeder van 2 zonen. Ik werk bij een citymarketing organisatie. Ik dronk met name in het weekend, waarbij mijn weekend op donderdagavond begint (ik ben elke vrijdag vrij) en ik dan vaak op donderdagavond al wel vond dat ik een wijntje of biertje ‘verdiend had’ om te ontspannen. Standaard ging ik op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf een uurtje of 16.30 uur aan de wijn en een fles ging makkelijk leeg, helemaal als ik rond die tijd met vriendinnen begon te drinken. Doordeweeks dronk ik niet tenzij ik een etentje of iets dergelijks had, want daar hoorde voor mij echt altijd een wijntje of biertje bij. In vakanties dronk ik sowieso elke dag vanaf een uur of 16.30 uur.

Ik ben nu ruim een jaar gestopt met alcohol drinken. Ik was daarvoor al twee keer een maand gestopt en dan voelde ik mij al zo goed, dat ik dat vaak wat langer doortrok tot bijvoorbeeld 6 weken. Daarna was mijn voornemen om dan echt minder te gaan drinken, bijvoorbeeld nog maar 1x per week, maar dat lukte dan 2maar twee weken weken of zo, en daarna zat ik al snel op mijn oude drinkniveau.

In januari dacht ik: ik stop 100 dagen. Ik had al veel geluisterd naar podcasts, het boek van Evy Hanssen gelezen en herkende mij in zoveel dingen. En ik was vooral heel erg klaar met mijn drinkgedrag; ik vond mezelf echt niet meer leuk als ik teveel op had. Ik voelde steeds vaker dat ik geen rem meer had, dat ik delen van de avond kwijt was en ’s nachts sliep ik steeds slechter na een avondje doorzakken. Dan sliep ik een paar uur, werd wakker en lag dan 2 tot 3 uur hyper wakker in bed. Of ik bedacht me dan: oh jee, wat heb ik nu weer gedaan/gezegd/geappt.

Ik dacht dat drank mij losser en leuker maakte. Van nature ben ik een rustig type, met drank op word je wat losser en vroeger is er wel eens tegen mij gezegd: “wat lachen met jou als je drank op hebt, wat word je dan lekker los”. Ik voelde me daardoor minder onzeker. Dat zat blijkbaar nog steeds in mijn hoofd maar ondertussen vond ik mezelf helemaal niet meer leuk als ik gedronken had.

De grootste voordelen zijn dat ik veel beter slaap, meer energie heb, niet meer die waas in mijn hoofd heb (die ik achteraf vaak t/m woensdag wel had en dan ook slecht sliep, donderdag werd het beter en op vrijdag voelde ik me nog beter, waarna ik ’s avonds weer ging drinken en de waas er weer de rest van de week was). Ik voel me steeds meer mezelf, voel me helder en fit, heb nieuwe hobby’s opgepakt en ben veel actiever en ga meer sporten, vooral in het weekend. Maar ook werd ik geconfronteerd met dingen die ik anders wegdronk. Dat is niet altijd leuk, maar dat ruimt heerlijk op in je hoofd en ook dat voelt zoveel beter.

Wat ik het minst mis zijn die waas, het slechte slapen, de lamlendigheid en de katers en dan de hele dag niks uit je vingers krijgen, niet meer weten wat je gedaan en gezegd hebt en je daar rot over voelen. Maar verder mis ik eigenlijk steeds minder. In het begin miste ik het roesje als je 2 of 3 glazen hebt gedronken, dan zak je in die ontspanning, is alles leuk en gezellig. Dat roesje en die geluksmomentjes vind ik steeds meer in andere dingen. Ik ben met Reiki begonnen, kan me daardoor steeds beter ontspannen en merk dat ik daardoor ook steeds meer geluk ervaar zonder alcohol.

Wat ik ook miste was aansluiting als ik met een paar vriendinnen aan de vrijdagmiddagborrel begon. Zonder alcohol is bepaalde humor toch minder grappig, dan voelde ik me wel eens buitengesloten, ook omdat ik dan eerder wegging, of ik dacht dat ze me nu saai zouden vinden en daardoor voelde ik mij onzeker. Er zullen vast mensen zijn die me nu saai(er) vinden maar ik vind mezelf veel leuker zonder alcohol en dat is wat voor mij nu echt het belangrijkste is.

In de afgelopen maanden heb ik wel af en toe alcohol gedronken. Toen mijn 100 dagen erop zaten, waren wij toevallig op vakantie in een all inclusive hotel. Ik had best wel tegen die vakantie op gezien want ik dacht dat een vakantie zonder alcohol minder leuk zou zijn. Het ging me eigenlijk heel goed af. Ik genoot zelfs nog meer omdat ik me niet steeds wazig voelde, alles bewust meemaakte, heerlijk sliep en goed kon ontspannen.

Toch was er een avond dat ik dacht dat een sangria misschien iets zou toevoegen, dus heb ik een sangria met veel ijs gedronken. Nou, dat voegde helemaal niks toe en de rest van de vakantie was voor mij alcoholvrij. Ook tijdens een weekend weg met vriendinnen heb ik alcohol gedronken, meer omdat ik bang was me buitengesloten te voelen tijdens drankavondjes en ik voelde een sociale druk, die achteraf eigenlijk alleen in mijn eigen hoofd zat. Ik heb 2 drankjes gedronken en weer voegde het niks toe en besloot ik verder ook niet te drinken.

Ik drink als alternatief alcoholvrije biertjes, heerlijk zijn die en als je ze eenmaal gewend bent zonder alcohol, zijn ze eigenlijk nog veel lekkerder dan met alcohol. Soms drink ik een mocktail of alcoholvrije gin met tonic.

Ik zeg nog steeds niet dat ik echt nooit meer in mijn leven alcohol ga drinken, ik bekijk het zoals het komt. Maar ik heb mijn hele leven nog nooit zo goed in mijn vel gezeten, voel me fitter dan ooit, heb oude shit in mijn hoofd opgeruimd en voor het eerst van mijn leven vind ik dat ik goed genoeg ben zoals ik ben, juist zonder die alcohol. Dus de kans is heeeeel klein dat ik weer in mijn oude drinkpatroon verval, ik kan me daar niks meer bij voorstellen en wil daar ook niet naar terug. Zoals gezegd vind ik mezelf echt leuker zonder alcohol!

Voor iedereen die twijfelt om te stoppen: doe het!! Een maand is al goed maar de echte voordelen merk je pas daarna. Dus begin eens met 100 dagen en je zult merken dat het je zoveel gaat brengen! Ik pas ervoor op, ook tegenover vrienden, om te gaan prediken. Ik merk dat veel mensen er ook afwijzend tegenover staan, mij niet supporten en er zelf niet aan moeten denken om te stoppen met drinken. Ook helemaal prima! Doe wat goed voelt maar weet wel dat het leven echt veel leuker wordt zonder alcohol. Ja, soms kom je jezelf tegen, voel je weerstand vanuit jezelf of je omgeving, maar het is het echt waard om daar doorheen te gaan en te genieten van de voordelen die het je gaat brengen.

 

Zo is dat, enorm! Maar ja, het zal je vast niet verbazen dat ik hier ook echt onwijs aan jouw kant sta in dit verhaal 🙂 Ook ik zou voor geen goud meer terugwillen naar dat kansloze wazige leven. Zo zonde van je tijd en energie! Wat ik mooi vind in jouw verhaal, is dat je de sociale druk terugbrengt tot in je eigen hoofd. Want dat is natuurlijk ook wel zo: ook al komt die druk van buiten, de enige plek waar het dwars zit is tussen jouw eigen oren. Goed om er ook zo naar te kijken. En tenslotte wil ik zeggen hoe een ontzettend bijzonder het is dat jij zonder schade met vuur hebt gespeeld door toch te drinken op vakantie en met je vriendinnen. In 99 procent van de gevallen is 1 drankje genoeg om terug te glijden in je oude patroon. Dus mocht iemand anders die regel gelezen hebben en denken “ah nice, dan kan ik dat ook proberen”: niet doen!! Don’t try this at home, dat is echt veel gevaarlijker dan je denkt!

En met die disclaimer wil ik je graag heel erg bedanken voor het delen van je verhaal. En mocht iemand anders nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

One Response

  1. Olivier March 23, 2024

Leave a Reply