“Ik vond het stoer dat ik meer kon drinken dan de gemiddelde man”

Hoe moeilijk is het om je leven om te gooien, als je opgroeit in het normaal waarin te veel drinken de standaard is geworden? Zelfs als het verdriet en de vele brokken die je maakt niet genoeg zijn om te stoppen, wat is er dan voor nodig om te stoppen? Uit dit ingrijpende verhaal blijkt dat het veel kracht, doorzettingsvermogen en botte wilskracht kost om te veranderen, maar gelukkig ook dat het nooit te laat is om het roer over te gooien:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een 48 jarige man en ben 16 jaar geleden zelfstandig ondernemer geworden.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk alleen maar bier. In de beginjaren dronk ik alles door elkaar, maar ik had een agressieve dronk. Zeker met sterke drank was het niet te doen, en dus heb vrij snel na het starten met drinken bier als mijn “drankje” gemaakt. In de beginjaren rond mijn 17e dronk ik een aantal keren per week en waren er weinig problemen. In de loop van de jaren ben ik ongemerkt afhankelijk van alcohol geworden en werd het meer en meer. Op het laatst, na 25 jaar gedronken te hebben, dronk ik dagelijks sowieso 6 flessen bier na het werk en indien ik de kans kreeg meer. Het liefst zoveel mogelijk. Ik zocht altijd redenen om te kunnen drinken en deed het ook stiekem. De aantallen waren fors, en zijn eigenlijk niet in te schatten want ik dronk me totaal van de wereld. Ik kon vaak niet meer lopen en praten. Het was 1 groot drama.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben inmiddels bijna 6,5 jaar gestopt met drinken.

Was dit je eerste poging?
Ik heb vele pogingen gedaan om te stoppen, ben bij psychologen geweest, heb diverse trajecten gevolgd bij “Tactus”, heb een wat zwaarder traject doorlopen bij “De Tender” (behandeling agressieregulatie, alcohol en PTSS opgelopen door een dodelijk ongeluk wat ik onder invloed van alcohol veroorzaakt had), maar het heeft allemaal niet geholpen. De reden dat het niet geholpen heeft, is omdat ik zelf onbewust niet heb willen stoppen in die fase van mijn leven. De pogingen die ik deed werden min of meer opgedrongen door naasten, en ik doorliep ze om de boel tevreden te houden.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Wat me tegen hield te stoppen is hoogmoed en angst voor het onbekende. De hoogmoed was omdat ik het allemaal wel mee vond vallen hoe het met me ging (geheel ten onrechte). Ik was van huis uit gewend dat er veel drank geschonken werd. Het was normaal dat er thuis rond 12 uur bier gedronken werd. Omdat ik al jong begon te drinken kende ik geen leven zonder alcohol. Ik kon me daarom ook geen leven zonder alcohol voorstellen. Al mijn sociale contacten bestonden uit drinkers en het zou bijzonder vreemd zijn om in dat wereldje niet te drinken. Ik vond het ook stoer dat ik meer kon drinken dan de gemiddelde man. Ik had verder ook geen fysieke problemen, geldgebrek of andere omstandigheden die me tegenhielden om te drinken. Het ging (buiten de vechtpartijen die ik dronken had) allemaal wel z’n gangetje. Ik vond het allemaal wel best.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Door de jaren heen werden mijn verantwoordelijkheden steeds groter. Ik had een relatie met mijn jeugdliefde (getrouwd), we kregen 3 dochters, een eigen bedrijf terwijl mijn drinken meer en meer werd. Ik had het niet meer onder controle. Ik dronk veel en stiekem, zocht allerlei redenen om te drinken en mijn gedrag werd steeds grimmiger en onvoorspelbaarder. Het dieptepunt was dat ik op 20 jarige leeftijd een dodelijk auto-ongeval veroorzaakte waarbij een dode en meerdere zwaargewonden vielen en ik anderhalf jaar gevangenisstraf kreeg. In plaats van om deze reden nooit meer te drinken, ging ik direct na mijn detentie op de oude voet verder. Jaren later, na diverse verdere escalaties, ben ik wederom dronken in mijn auto gestapt na een conflict met mijn vrouw en werd ergens in een hotel wakker zonder me te beseffen hoe ik daar gekomen was. Ik dreigde destijds bijna alles te verliezen, mijn vrouw, bedrijf en daarmee ook mijn kinderen. Mijn eigenwaarde en zelfrespect was ik jaren eerder al kwijtgeraakt.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
De voordelen die ik ervaar sinds ik niet meer drink zijn enorm. Ik ervaar een stuk rust, waardigheid, zelfrespect en krijg ook respect van anderen. Ik ben scherper, gevoeliger, alerter en meer betrokken bij andere mensen. Ik kan me beter verplaatsen in bepaalde gebeurtenissen, ben trots op mezelf en kan onderbouwd deelnemen aan discussies zonder ordinair of onbeschoft te worden. Ik kan mijn gedrag en gevoelens beter sturen en mijn zelfbeheersing is beter (alhoewel ik nog steeds een ongeduldige vuurvreter ben). Ook kan ik beter bij mijn gevoel komen en me in emotioneel opzicht beter uiten. Maar het mooiste vind ik dat ik nu andere alcoholisten kan helpen en adviseren, al doe ik dat wel op een heldere en duidelijke manier. Ik houd mensen keihard een spiegel voor. Dit word me niet altijd in dank afgenomen, maar het is wel eerlijk en opbouwend bedoeld.

En wat mis je het meest?
Met betrekking tot alcohol kan ik niet zeggen dat ik iets mis, maar ik mis wel mijn contacten van vroeger. Ik heb destijds alle schepen achter me verbrand, anders was ik nooit van de alcohol afgekomen. Ik mis mijn geboorteplaats, de plaats waar mijn roots liggen (ook die heb ik om deze reden verlaten). Verder waren er ook wel leuke/fijne momenten die ik onder invloed meegemaakt heb, zeker in de beginjaren. Daar denk ik soms met een glimlach aan terug, maar kan ze niet kwalificeren als dat ik ze mis.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Ik mis het minst van alcohol het gevoel dat ik er afhankelijk van was. Ik werd er onberekenbaar, agressief en onbetrouwbaar van. Ik mis ook niet het gevoel ’s morgens wakker te worden en je te realiseren wat je allemaal weer aangericht, gezegd of gedaan had. Ook het goedmaken, excuses maken, en het schamen mis ik niet. Het nerveus worden als er geen 6 kratten bier op voorraad stonden in de schuur mis ik niet, het bezig zijn met het nuttigen van alcohol zonder dat de hoeveelheid opviel bij anderen mis ik niet, enzovoort, enzovoort.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Deze vraag kan ik kort beantwoorden: ik wil en ga nooit meer drinken. Bij tegenslag of moeilijke periodes vaar ik op botte wilskracht of ga ergens naartoe en realiseer me dat het morgen weer anders zal zijn.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink veel Rivella, melk en koffie, alles wat drank gerelateerd is zoals alcoholvrij bier drink ik niet, ik mijd alles wat “grijs gebied” is. Daar vallen ook bonbons met alcohol of gerechten bereid in wijnsausen bij.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik wil zelf met drank niets meer te maken hebben op een negatieve manier. Ik heb drie opgroeiende dochters die vroeg of laat kennis gaan maken met alcohol. Ik probeer ze voor te bereiden op de werking van alcohol en wat het met mensen kan doen, dat het een drug is, dat je geest beïnvloed kan worden. Ook wil ik met alcohol bezig blijven om anderen te helpen, dit wil ik bereiken door op korte termijn een AA groep op te starten. Inmiddels is de werkgroep te vinden op de AA adressenlijst onder de nam“Helderheid”, Hengelo (regio oost). Het lijkt me heel dankbaar om hier mensen met een alcoholprobleem te kunnen helpen en steunen.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Als tips en adviezen heb ik het volgend: sta achter de keuze die je gemaakt hebt te stoppen en geloof in deze keuze en je eigen kunnen. Steun niet op middelen als Refusal, maar zie ze als tijdelijk. Kijk in de spiegel en zeg tegen jezelf dat je NOOIT meer gaat drinken en breng dit in praktijk. Doe dit week na week, dag na dag maar hou vast aan het beeld NOOIT meer te drinken. Waak voor overmoed, wees nederig en luister naar adviezen van ervaringsdeskundigen in AA groepen. Wees open en eerlijk, vooral naar jezelf, heb geen zelfmedelijden, wees zwart-wit, mijd “grijze gebieden” zoals alcoholvrij bier, spreek uit naar je naasten dat voorgoed gestopt bent met drinken, en misschien wel het belangrijkste van alles: wees trots op jezelf.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Voor degene die twijfelt om te stoppen met drinken het volgende: stop vandaag nog, twijfel niet of je het kunt want je kunt het. Je moet wel echt en oprecht voor jezelf stoppen en niet voor een ander. Zonder alcohol is het leven zo ongelofelijk veel mooier, beter en rijker, je zult respect voelen van je omgeving, waardering van je naasten, je bent scherper, alerter en emotioneler. Je voelt je gezond, fit en kunt oprecht plannen voor de toekomst maken. En het meest waardevolle is dat je in ieder opzicht VRIJ zult zijn. Ik gun het iedereen.

 

En anders ik wel! Onwijs bedankt voor deze prachtige en krachtige woorden. Ik kan me goed voorstellen dat het na zo’n puinhopen heerlijk moet zijn om eindelijk volledig op eigen kracht de touwtjes in handen te hebben in je leven. En ik vind het oprecht prachtig dat je terug wilt geven aan de wereld door anderen te helpen door de AA-groep “Helderheid” op te starten. Bedankt voor dit mooie initiatief!

En onwijs bedankt dat je je verhaal hier hebt willen delen! Ik weet zeker dat we hier veel mensen mee aan het denken hebben kunnen zetten. En mocht iemand na het lezen van dit verhaal ook eens de vragen over jouw unieke reis naar alcoholvrijheid willen beantwoorden: heel erg graag! Laat op deze pagina je e-mail achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply