“Ik vond het lastiger om met mate te drinken dan nu ik niets meer drink”

Er is een hele wereld rond alcohol heen te bouwen, vol met sociale en culturele gewoontes, tradities en associaties. En die wereld kan zo fijn zijn, dat het soms onmogelijk lijkt om die los te zien van de alcohol die er ook een rol in speelt. Maar gelukkig kan je ook prima van die setting genieten, zonder dat er echt alcohol in nodig is. Dit besefte de hoofdpersoon van het ervaringsverhaal van deze week. Een prachtig bevrijdende realisatie:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk 40 uur als productmanager, ben getrouwd en heb twee jonge kinderen van 2 en 4. Ik ben 35 jaar en heb de afgelopen 10 jaar in de consultancy gewerkt vanuit een commerciële insteek. Bij de inmiddels ex-werkgever werd alcohol ook verheerlijkt en werden alle successen uitbundig gevierd. Door actief uit deze cultuur te stappen heeft het mij geholpen om hier anders naar te kijken. Sinds 2021 werk ik elders en ik ben stabieler dan ooit en kijk ik vol vertrouwen vooruit!

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Rode en witte wijn, port, gin-tonics en rum.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
4 maanden.

Was dit je eerste poging?
Dit is mijn eerste poging om definitief te stoppen, echter heb ik vorig jaar (na een pijnlijk incident) gedurende 3 maanden niet gedronken om een trauma te kunnen verwerken en niet ‘weg te drinken’.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
De gedachte dat het mij nooit zou lukken. Het was mijn maatje, onderdeel van mijn leven en voorwaarde voor een gezellige middag, avond of nacht. Ik had de gedachte dat ik alleen maar leuk kon zijn met een drankje op. Van allerlei tropische landen/reizen hadden we een collectie rum mee (Nicaragua, Ecuador, Suriname) of de exclusieve collectie rode wijnen die we in de kelder hadden opgeslagen. Het zat zo tussen mijn oren, overal was een verhaal bij:
– borrelen / relaxen met mijn man en een heerlijke wijn;
– gin-tonics met vriendinnen;
– de vrijmibo (vrijdagmiddagborrel) met collega’s met witte wijn;
– dagelijks rode wijn bij het eten;
– port bij het kaasplankje, etc, etc.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
De realisatie dat alcohol mij meer ellende gaf dan toegevoegde waarde. En door de diepgaande gesprekken in de periode van de alcoholstop. Mijn man en ik hadden minder oppervlakkige gesprekken. Verder was het interessant wanneer de behoefte om te drinken opkwam. En in plaats van dingen wegdrukken met alcohol, leer ik beter met emoties, en frustraties om te gaan door mezelf meer compassie te geven en te troosten.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik pak verantwoordelijkheid voor de zorg voor mijn thuisbasis. Geen schuldgevoelens en schaamte meer. Geen stress meer om per sé een glas te willen of de enorme teleurstelling als ik op een plek ben zonder alcohol. Geen zorgen om mezelf te verliezen in de hoeveelheid.

En wat mis je het meest?
Champagne bij het vieren van een succes.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De ellende en katers erna, geen grip en geen voorbeeld kunnen zijn voor mijn kinderen.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Omdenken. Realiseren dat dit een moment van lijden is. Lijden hoort bij het leven. Mezelf compassie en troost geven: begrip dat ik het moeilijk heb.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Spa rood bij het eten en op andere momenten wanneer ik alcohol dronk vind ik de verschillende smaken van spa rood heerlijk: mint, framboos, bosbessen. Gingerale, tonic en bitterlemon. Verder water, koffie en thee uiteraard.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik heb lange tijd gedacht om met een strippenkaart te werken (10 drankjes per week), maar dit gaf me veel stress. Ik hield me er niet aan of bedacht uitzonderingen en voor ik het wist groeide mijn gebruik. Ik vond het lastiger om met mate te drinken dan nu ik niets meer drink.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Het gaat om de entourage: momentje samen, mooi glas, leuk muziekje en niet om de alcohol. Ik kende heel veel waarde toe aan het verhaal, het verhaal dat ik mezelf wijs maakte. Uiteindelijk zou ik de rode wijn niet willen als ik het uit een kartonnen pakje in de auto dronk. Het ging mij meer om de setting dan de smaak, dus kun je deze ook creëren zonder alcohol: lekkere tapas, mooie glazen met tonic of spa rood, muziekje en knus bijkletsen met elkaar. Daadwerkelijk anders kijken naar alcohol heeft mij geholpen. Zien dat het simpelweg een verslaving is die je ellende kan bezorgen.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Ik ben bevrijd! En als ik het kan, kan jij het ook! Ik weet het zeker!

 

Ontzettend bedankt voor dit verhaal, en ontzettend bedankt voor deze tips! Zeker het idee dat je ook prima van de setting kunt genieten zonder dat er alcohol voor nodig is. En dat geloof ik ook zeker! Misschien zelfs wel meer, omdat je nog betere gesprekken kunt hebben met de mensen waar je van houdt. Er is in elk geval niets verloren als je stopt met alcohol. Integendeel! 

En mocht iemand na het lezen van dit verhaal nu ook een keer zijn of haar ervaringen met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail invult neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply