“Ik voelde aan alles dat ik ermee wilde stoppen”

“Waarom drink ik eigenlijk?” Dit is een geweldig goede vraag die de schrijver van het ervaringsverhaal van deze week zichzelf eens serieus gesteld heeft. En aangezien hij daar geen goed antwoord op kon verzinnen, is hij inmiddels alweer bijna een jaar gestopt. Goed bezig dus! Heel leuk om te lezen:

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben 30 jaar oud, getrouwd en heb een gezin. In het dagelijks leven ben werkzaam in de gehandicaptenzorg.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Vanuit mijn studentenperiode is het erin geslopen om zeker elk weekend te drinken. Daarnaast ging er ook geregeld doordeweeks nog een biertje open. Ik dronk vooral bier en tijdens het uitgaan ook sterke drank.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Op dit moment bijna 1 jaar!

Was dit je eerste poging?
Meerdere malen heb ik geprobeerd om minder te drinken, of om dagen met mezelf af te spreken waarop ik wel of niet mocht drinken. Ik merkte dat ik hiervan alleen maar meer ging drinken (want dan mocht het even). Ik ben een alles-of-niets-persoon, dus na meerdere malen dit geprobeerd te hebben heb ik besloten om eens even helemaal niet te drinken.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Sociale druk en het idee dat het zo hoort te gaan. Alcohol zit al vanaf mijn 14e verweven in mijn sociale omgeving. Iedereen deed het en mijn omgeving zijn bijna allemaal drinkers. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik er nooit eerder over ben gaan nadenken.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Na een avond stappen heb ik 3 dagen een kater gehad. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf verder ben gaan verdiepen in het stoppen met alcohol. Ik ben een podcast gaan luisteren over verslavingen, alcohol, etc. Na deze podcast heb ik een aantal boeken besteld en ben ik mezelf verder gaan verdiepen in dit onderwerp. Tijdens deze zoektocht naar meer informatie kwam ik er steeds meer achter dat ik achterlijk bezig was en voelde ik aan alles dat ik ermee wilde stoppen. Ik kwam erachter dat ik veel teveel dronk en mezelf had wijsgemaakt dat dit allemaal wel meeviel.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik heb geen katers meer!! Ik heb veel meer tijd om mezelf te ontwikkelen, te sporten, en te genieten van mijn gezin. Financieel houd ik ook veel meer over om te sparen voor leuke vakanties, uitjes, etc. Ik ben nu veel meer bewust aan het genieten dan aan het verdoven.

En wat mis je het meest?
Hmmm, soms denk ik ineens aan een biertje met vrienden (dat echte lam worden samen). Maar ik kom er steeds meer achter dat ik dat biertje niet mis. Mijn avonden met vrienden zijn veel leuker geworden. Ik dacht altijd dat we goede gesprekken hadden met drank, maar ik kom er steeds meer achter dat de goede gesprekken juist voor het biertje werden gevoerd.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
– Katers
– Vreemd gedragen
– Dingen vergeten
– Stinken
– Dure rekeningen

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Dan lees ik mijn motivatie om te stoppen en ga ik bijvoorbeeld lekker wandelen met de hond. Dan zet ik alles op een rijtje in mijn hoofd. Ik herinner mezelf er dan ook aan hoeveel voordeel ik eruit haal door niet te drinken. Daardoor zijn de moeilijke momenten altijd maar van korte duur en overwin ik ze tot nu toe altijd!

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Een alcoholvrij biertje, fris of water. Van alcoholvrij bier en fris vind ik er maar 1 of uiterlijk twee lekker. Daarna krijg je een enorme opgezette buik.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ben van plan het van dag tot dag te bekijken. Ik krijg geregeld de vraag “wanneer ga je weer beginnen?” (voor de mensen die zijn gestopt een veel gehoorde vraag). Dit omdat je je niet meer gedraagt zoals andere mensen. Ik antwoord hier dan ook altijd op, vandaag niet en morgen zien we het wel verder. Ik pluk er nog elke dag de vruchten van en zie geen reden om weer te beginnen.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ik heb boeken gelezen en vooral onderzocht waarom ik nou aan het drinken ben? Ik kon daar geen goed antwoord op geven. Dat heeft mij zo aan het nadenken gezet.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Begin vandaag, er is nooit een juiste dag om te stoppen er zijn altijd redenen om aankomend weekend of op die ene verjaardag nog te drinken. Ga kijken wat het voor jou oplevert en onderzoek waarom jij nou eigenlijk drinkt? Daarna zal je zien dat er een geweldige nuchtere wereld voor jou opengaat!

Zo is dat, en die wereld zou ik echt voor geen goud meer willen missen! Ik heb serieus nog wel eens een soort nachtmerrie dat ik in mijn droom gedronken heb, en dan ben ik altijd zó ontzettend blij dat dat in het echt toch niet zo was. Want je hebt helemaal gelijk hier natuurlijk. Er is altijd wel een moment om dat stoppen nog even uit te stellen, maar daarmee lever je uiteindelijk alleen maar in op je heerlijke alcoholvrije leven. Het is even door de zure appel heen bijten, maar daarna gaat er inderdaad een geweldige nuchtere wereld voor je open. Dank voor die reminder!

En heel erg bedankt voor het delen van je verhaal. Mocht er iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaring over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply