“Ik voel me zeker geen balans tutje”

Steeds meer lijkt het taboe op stoppen met alcohol er een beetje af te gaan. Ook als je helemaal geen zware probleemdrinker bent of was. De schrijfster van het ervaringsverhaal van deze week ervaart dat ook zo en weet dat zeker enthousiast te verwoorden. Stoppen met alcohol is voor iedereen een aanrader, en heus niet alleen voor de zogenaamde “balans tut” 😉

In het dagelijks leven ben ik zelfstandig ondernemer samen met mijn man. Samen hebben we 3 kinderen. Ik ben 44 jaar. Ik dronk nooit veel. Maar een wijntje hoort er wel bij. Gewoon gezellig. Water drinken op een feestje? “Dat doen alleen balans tutjes”, en daar hoor ik echt niet bij.

Maar toen ik in juli 2021 graag een paar kilo wilde afvallen, las ik op internet dat alcohol een dubbele werking heeft. Alcohol bevat veel calorieën en zet aan tot meer eten. Oh, dat kon ik wel eens proberen. En zo ben ik gestopt met mijn wijntje en mijn biertje.

Dat viel best tegen. Want hoe leg je dat uit aan je omgeving? Maar het was mijn beslissing, en dus ik pakte door. Op Alcoholvrijheid las ik dan ook veelbelovende verhalen. Ik was ook wel nieuwsgierig geworden. En warempel, na een aantal weken werd ik een heel stuk vrolijker en helderder in mijn hoofd en was ik 8 kilo afgevallen. En dat terwijl ik maar een enkel of hooguit twee wijntjes per dag dronk. Een ook regelmatig niet. Ongelooflijk wat een verschil.

Die kilo’s zijn absoluut niet mooiste resultaat. De helderheid en mijn humeur zijn veel waardevoller. En dat terwijl ik altijd al een opgewekt en fris persoon was. Gaandeweg weg hoor ik van veel mensen dat ze om welke reden dan ook niets meer drinken. Het taboe is eraf. Mede ook door dry januari. Wat overigens volgens mij een kwelling is. Het word je opgedrongen door je omgeving en tegen die tijd dat je eraan gewend bent is de maand om.

Thuis drink ik veel thee, water en ook koffie. En op feestjes Heineken 0.0. of water. En ik voel me zeker geen balans tutje. Alcoholvrije wijnen zijn vaak erg goed, en er komen steeds meer alternatieve producten.

Met mijn heldere hoofd zijn mijn grappen en mijn gesprekken misschien nog wel beter. En als mensen vragen waarom ik geen alcohol drink, stel ik de vraag waarom zij wel alcohol drinken. Ik ben geen moraal ridder en zal nooit iemand iets opdringen. Maar stoppen met alcohol is gewoon fantastisch.

Of ik ooit nog ga drinken? Wat denk je.

Nou ja, ik denk het niet 😉 En ik geef je zeker geen ongelijk! Fijn dat je zo van de voordelen bent gaan genieten, en zoals je zegt: het taboe op niet drinken lijkt er inderdaad een beetje af te gaan. En dat is een geweldige ontwikkeling!

Heel erg bedankt voor het delen van je verhaal, en mocht iemand anders nu ook een keertje zijn of haar ervaring over stoppen met alcohol met ons wil delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail invult neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply