“Ik verzon gewoon iets dat gevierd moest worden”

Als je graag drinkt is er altijd wel een reden voor een drankje… Of het nou tegenzit of mee, toevallig genoeg staat alcohol in elke situatie voor je klaar. De hele dag door, en dat is best riskant! Zeker als je daar jezelf en anderen mee in de weg gaat zitten. Deze vader heeft besloten om het roer om te gooien en daar heeft ie nog geen moment spijt van gehad. Mooi om te lezen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben bedrijfsleider bij een grote vestiging van een landelijk bekend merk. Hierbinnen vallen een aantal verschillende afdelingen en in totaal stuur ik zo’n 50 mensen aan. Best wel een stressvolle omgeving dus.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk vooral bier, doordeweeks gewoon pils en in het weekend (zware) speciaalbieren. Als er geen bier in huis was dronk ik sporadisch ook wel wijn. Ik lust geen sterke drank, maar als er verder niks in huis was pakte ik dat. De hoeveelheid ging met ups en downs. Zo dronk ik soms een periode alleen in de weekeinden, dan weer een paar weken niet, en in de heftigste periodes (en die waren er best veel) dagelijks minstens een sixpack halve liters. In het weekend vaak eerder richting twee sixpacks. In de weekeinden stopte het zuipen doorgaans pas als ik op de bank out ging of als ik er letterlijk beroerd van werd. In die periodes dronk ik bijvoorbeeld ook als ik storingsdienst had (en dus gewoon oproepbaar was) en begon het drinken ook steeds vroeger, waardoor ik soms al gedronken had als ik mijn dochter van school ging halen.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Sinds de jaarwisseling, dus nu een half jaar ongeveer.

Was dit je eerste poging?
Zeker niet, ik kan het aantal stoppogingen echt niet meer tellen. Talloze keren heb ik het geprobeerd, en altijd was er wel een excuus om er toch mee door te gaan of weer te beginnen.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Altijd wel iets! Kutdag gehad op het werk dus een biertje verdiend, mijn cluppie moest voetballen en daar hoorde dan een biertje bij, of ik verzon gewoon iets wat gevierd moest worden en daar moest dan (uiteraard) op gedronken worden. Er was altijd wel een aanleiding om aan de zuip te gaan.
Kanttekening daarbij is wel dat verslaving bij ons diepgeworteld zit in de familie, en alcoholmisbruik in mijn omgeving dus heel normaal was. Mijn ouders waren beiden verslaafd aan alcohol, en op feestjes werd er door de hele familie stevig op losgezopen. Als je van jongs af aan dit aanleert als normaal gedrag neem je dat toch mee. Zelfs toen twee jaar geleden mijn moeder kwam te overlijden door haar ongezonde leefstijl (o.a. levercirrose) was dat voor mij nog steeds onvoldoende aanleiding om zelf te stoppen met drinken. Sterker nog: hierna volgde weer een periode van extreem alcoholmisbruik.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Mijn dochter. Ik was eigenlijk altijd alleen maar verrot en moe, en daardoor gewoon geen leuke vader. Dingen beloven en niet nakomen, kort lontje, dat soort zaken. Ik vond (en vind) het daarnaast ook een ontzettend slecht voorbeeld naar haar. Tenslotte was ik dat katerige gevoel altijd maar helemaal zat. Ik stoorde me al langer aan mijn eigen gedrag, maar toen ik afgelopen nieuwjaarsdag weer eens wakker werd met een dijk van een kater heb ik de keuze gemaakt om daar per direct wat aan te gaan doen.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ontzettend veel! Fitter wakker worden, veel meer energie, ik kom de dag veel gemakkelijker door! Ik merk ook echt dat ik veel minder last heb van kwaaltjes. Eigenlijk is iedereen in mijn omgeving het er wel over eens dat ik in het algemeen prettiger in de omgang ben geworden.

En wat mis je het meest?
Eerlijk gezegd helemaal niks. Ik ga gewoon naar mijn feestjes, doe gewoon de dingen die ik deed maar nu zonder alcohol. In het begin werd hier wat verbaasd op gereageerd: ik was immers die kerel die het liefst met een biertje in beide handen liep, en het vroeg wel wat doorzettingsvermogen om aangeboden drankjes af te slaan in het begin, maar nu weten de meeste mensen het en is het okay. Ik dacht echt dat ik een saaie lul zou worden zonder alcohol, maar dat blijkt echt niet zo te zijn.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Niks. Ik heb nog geen dag spijt gehad van mijn beslissing om te stoppen.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik houd mezelf bezig met sporten, dus daar kan ik afleiding vinden. Ik moet zeggen dat het me 100% meevalt hoeveel moeite ik er mee heb.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Wist je dat er echt krankzinnig veel soorten thee zijn? Ik wist dat dus niet namelijk, maar daar stort ik me nu op. Daarnaast veel water en Cola zero. Ik blijf bewust weg bij het alcoholvrije bier en dergelijke, niet alleen omdat ik bang ben dat ik daardoor weer in de verleiding kom om alcohol te gaan drinken, maar ook omdat hier ontzettend veel suiker in zit.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ben er wel klaar mee. Ik denk dat ik genoeg heb gedronken voor twee mensenlevens, en ik ben zeker niet van plan om weer te gaan drinken. Ook niet een beetje, of af en toe, want ik weet van mezelf dat na het eerste biertje de rem eraf is en daarmee het hek van de dam.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Kies voor jezelf, en doe het gewoon! Klinkt makkelijk natuurlijk, ik weet dat er talloze mensen zijn die er echt veel meer moeite mee hebben om te stoppen dan ik, maar als ik kijk naar wat alcohol me heeft gegeven en wat het heeft afgenomen heeft het me ontzettend veel gekost. Nu ik ben gestopt heb ik er echt een veel leuker leven voor teruggekregen!

 

En daarmee echt onwijs gefeliciteerd! En wat fijn voor je dochter dat zij er ook weer een leukere vader voor heeft teruggekregen. Heel mooi dat je zo het goede voorbeeld kunt geven zeg. Ga zo door! En onwijs bedankt dat je hier je verhaal met ons hebt willen delen. Daar heb je ook weer veel mensen een steuntje mee in de rug gegeven. Goed bezig!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens hier zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply