“Ik verdoof mezelf niet meer”

Ik vind het altijd mooi als mensen hun eigen ervaringen willen inzetten om anderen te helpen. In zekere zin zijn deze ervaringsverhalen daar natuurlijk een goed voorbeeld van, maar de schrijfster van het verhaal van deze week heeft het nog een tandje verder gebracht: zij richtte een plek op waar ze anderen met sessies wil ondersteunen om ook alcoholvrij door het leven te kunnen gaan. Hier lees je haar verhaal:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Drie dagen per week werk ik voor een publieke omroep en houd ik me bezig met de vraag hoe we ook internationaal een sterk publiek aan ons kunnen binden. Daarnaast ben ik recent de alcoholvrije lifestylecommunity Club 0.0 gestart, omdat ik een plek miste waar je naast het sharen ook gezellig samen kan eten. Daar geef ik ook in groepsverband therapie/sessies. Zo gaan we tijdens een editie van Club 0.0 namelijk onder andere aan de slag met belemmerde overtuigingen en aangeleerd gedrag.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Uiteindelijk dronk ik elke dag en meestal een fles wijn of meer en heb ik zelf ondervonden dat een verslaving progressief is. Wat ooit begon als af en toe een drankje in de kroeg of thuis, werd steeds meer en dagelijks. Soms stond ik na mijn werk de wijn al te ontkurken met mijn jas nog aan. Ook wilde ik graag lunchen in plaats van dineren zodat ik om 12:00 uur al kon beginnen met drinken. Of (stiekem) al te veel drinken tijdens het koken en daar niet eerlijk over zijn.

Ik dacht altijd dat ik dronk om te ontspannen, te relaxen en om het gezellig te hebben met vrienden, maar inmiddels is het me duidelijk dat ik mezelf aan het verdoven was. Helaas heb ik als kind niet geleerd hoe ik op een ‘gezonde’ manier om kon gaan met (negatieve) emoties en gevoelens. Wat ik verdrietig vind, want als ik dat wel had geleerd, had ik op veel jongere leeftijd al een gezonde relatie met mezelf aan kunnen gaan. Zo had ik naast alcohol ook een eet- en rookverslaving.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Al jaren ben ik bezig met niet of minder drinken, vorig jaar april ging ik toch weer de fout in omdat ik mijn emoties en gedrag niet onder controle had. Ik was een jaar gestopt toen er privé iets gebeurde waar ik emotioneel gezien, toén, niet tegen bestand was. Gelukkig heb ik me na deze terugval vrij snel weer herpakt en de teller weer op nul gezet. In diezelfde periode ben ik ook begonnen met een NLP-opleiding, een zelfontwikkelingstraject wat me geholpen heeft om een heel aantal van mijn belemmerende overtuigingen te herschrijven en mijn gedrag aan te passen. Nu ben ik een jaar happy en sober.

Was dit je eerste poging?
Nee, al zeker 25 jaar worstel ik met alcohol; ik heb met psychologen en coaches gepraat en zelf geprobeerd te stoppen, maar ik viel elke keer toch weer terug. Een druk gezinsleven, ballen hoog houden, peer pressure (“doe niet zo ongezellig”) en bang zijn voor mijn eigen emoties en gedachtes. Alcohol is zo maatschappelijk geaccepteerd, zo’n gemeengoed dat ik me bijna gedwongen voelde om mee te doen. Daarnaast werd ook het alleen drinken steeds erger. Zorgen dat ik genoeg in huis had, paniek als er plotseling mensen langskwamen en ‘mee’ wilden drinken. Precies weten hoeveel drank er in huis was en het shoppen bij verschillende winkels om de voorraad op peil te houden.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Bang; om te voelen, om trauma’s aan te kijken en me kwetsbaar op te stellen, om voor mezelf te kiezen, peer pressure, een druk hoofd en simpelweg de gewoonte.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Depressieve gevoelens, het gevoel niet goed genoeg te zijn, er niet mogen zijn, het niet waard zijn. Die gevoelens wil ik nooit meer voelen en tuurlijk heb ik nu ook momenten dat ik aan mezelf twijfel of me alleen voel. Zoals gezegd ben ik tijdens mijn NLP-opleiding de diepte ingegaan, en was het voor mij een heel effectieve manier om te ontdekken hoe je jezelf tegenhoudt. Te begrijpen dat je steeds onderhandelt tussen denken en doen, tussen blijven staan en actie. Het heeft mij gelukkig goed geholpen en me handvatten gegeven hoe deze technieken toe te passen.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Dat ik écht mag voelen en dat wat ik voel oké is en er mag zijn. En ja, soms is dat verdriet maar het is ook vaak genoeg blijheid, dankbaarheid en enthousiasme. Ik verdoof mezelf niet meer, niet wanneer het negatief is en niet wanneer het positief is. Love it!

En wat mis je het meest?
Af en toe, ‘De roes’; Ik heb een ADHD hoofd en alcohol zorgde ervoor dat ik ‘even’ aan niks hoefde te denken. Dat blijft een uitdaging, gelukkig heb ik ondertussen handvatten hoe ik daarmee om kan gaan; bijvoorbeeld door te lezen, te wandelen, te mediteren, verbinden met fellows, in de moestuin te werken, enzovoort. Gewoon de kleine gelukjes in het leven…

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De schuldgevoelens (‘wat is er gebeurd, wat heb ik gedaan’), de depressies, de black-outs, het lamlendige, de hoofdpijn, het misselijke gevoel, er mee bezig zijn (herstellen of plannen) en het niet kunnen stoppen.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Accepteren dat ik het even moeilijk heb en dat gevoel toelaten. Vaak pak ik dan een alternatief drankje en ga ik met mooie muziek op de achtergrond lezen bij de open haard of in de hangmat schommelen in de boomgaard. En ik weet dat een craving gauw voorbij gaat.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Veel verschillende drankjes: Tonic (lekkere tonic), AV biertjes, thee, Kombucha, water, appelsap uit de boomgaard, AV Bubbels, Spa Rood. Het hangt erg van het momentum af. En de drankjes het liefste in een heel mooi glas.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Alcohol speelt geen actieve rol meer in mijn leven. Ik ben er klaar mee en niets kan mij er nog toe bewegen om te drinken. Zeker niet sinds Club 0.0 geboren is.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Zeker; wees eerlijk naar jezelf, blijf je ontwikkelen en probeer te achterhalen waarom je drinkt. Zoek hulp; professioneel als dat nodig is, luister naar podcasts (tijdens het koken, in de auto, tijdens het wandelen), lees boeken en verhalen, ontmoet en verbind met fellows, ga de natuur in en dans

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Twijfel niet en stop met drinken, het is het beste cadeau dat je jezelf kunt geven. En mocht alcoholisme net als bij mij in de familie zitten, zorg dan dat deze ‘alcoholisme lijn’ in jouw familie stopt bij jou. Voor de liefde voor de generaties na jou. Ze zullen je dankbaar zijn.

 

Wat leuk, zo heb ik er nooit naar gekeken: “alcohol zit nou eenmaal in de familie”, maar je hebt zelf alle touwtjes in handen om dat uit de toekomst te trekken. Dankjewel voor deze tip, en dankjewel voor het delen van je verhaal! Supermooi dat je Club 0.0 hebt opgericht om jouw inzichten en ervaringen te delen met gelijkgestemden. Mocht iemand benieuwd zijn geworden, hier is de link naar het instagram-account van dit mooie initiatief. Ik hoop van harte dat je er veel mensen mee kunt helpen in de toekomst! Dat verdient een oprecht idee als dit. Goed bezig!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaring over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

One Response

  1. Debora Kyndt April 28, 2024

Leave a Reply