“Ik sta zelf weer aan het roer van mijn leven”

Wat is het toch zonde van je tijd en energie als je continu met je volgende drankje bezig bent. Of nog aan het herstellen bent van je laatste… Het is veel fijner om dat allemaal los te laten en gewoon lekker je eigen pad te varen. De schrijfster van het ervaringsverhaal van deze week doet dat nu een jaar en plukt daar nu elke dag de vruchten van:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk als stafmedewerker voor een sociale organisatie.

Wat dronk je vooral en hoeveel/vaak?
In mijn jeugdjaren was ik verslaafd aan cannabis. Ik had nooit gedacht dat ik ooit zou drinken. Ik begon pas echt te drinken rond mijn 34ste, vooral in cafés en op feestjes. Toen ik een relatie kreeg met een zwaar verslaafde man en in een vreselijke relatie terechtkwam, begon ik echt te drinken. Ik heb co-ouderschap. Als ik mijn kinderen had, dronk ik amper, maar als ze er niet waren, dronk ik dagelijks en veel, voornamelijk gewoon bier. Ik kon niet stoppen en kreeg een ernstig binge-probleem.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben nu een jaar gestopt.

Was dit je eerste poging?
Nee, tijdens de coronaperiode besefte ik dat ik een probleem had en voelde ik ook de drang naar drank. Daarvoor dronk ik alleen als ik van huis was, maar toen begon ik (omdat het anders niet ging) ook thuis te drinken. Ik dronk om de twee dagen en in het weekend van vrijdag tot zondagavond. Ik heb geprobeerd te minderen en wekenlang niet te drinken, zoals in dry februari, maar het lukte niet. Toen ben ik ook overgestapt op zwaardere bieren en wijn.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik zag het eerst niet als iets ernstigs. Iedereen in mijn omgeving dronk, het zorgde voor een ontspannen sfeer, plezier, gezelligheid en ontspanning. Ook de mensen met wie ik omging, dronken veel. Ik zag aan hen dat ze veel dronken, dus dacht ik dat het met mij wel meeviel. Ik vond altijd wel iemand die meer en vaker dronk dan ik, en dat was voor mij het bewijs dat ik alles onder controle had.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid en besloten te stoppen?
Ik voelde dat alcohol en mijn relatie ermee niet oké waren. Ik kon niet wachten om na het werk met iemand iets te gaan drinken (thuis dronk ik nooit alleen). Ik kon ook niet stoppen na twee glazen wijn of bier. Na een relatiebreuk met iemand die veel dronk, besefte ik pas echt dat alcohol voor mij niet goed was. Ik heb veel geleden onder het gebruik van anderen, maar realiseerde me toen dat ik mezelf ook schade toebracht en aan het vluchten was. Ik ben diepgaande therapieën gaan volgen om mijn eigen problemen aan te pakken en te begrijpen waarom ik alcohol als copingmechanisme gebruikte. Zo ben ik teruggegaan naar mijn moeilijke kindertijd en heb ik geleerd mezelf te zien en te voelen, onder andere door yoga. Hierdoor is mijn drang om destructief met alcohol of andere middelen om te gaan, minder heftig geworden.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Een heldere geest, geen katers, betere nachtrust. Ik heb het gevoel dat ik zelf weer aan het roer sta van mijn leven. Ik ben veel minder emotioneel en kan met een heldere geest problemen aanpakken. Ik kan me ook beter concentreren en voel me rustiger.

En wat mis je het meest?
Het meest mis ik de ongeremde momenten waarop ik me helemaal kan laten gaan, ook al voelt dat achteraf minder leuk door de kater.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Ik had veel last van zweten, slapeloosheid, emotionele instabiliteit, enorme katers en braken, me ellendig voelen, misselijkheid. Ik was geen goed voorbeeld voor mijn kinderen, die ondertussen volwassen zijn. Ik heb heel lang alles proberen te verstoppen voor mijn omgeving en kinderen, maar op het einde ging dat niet meer. Mijn kinderen waren ouder en hebben me af en toe in toestanden gezien die niet oké zijn. Een zatte moeder die niet meer kon rechtstaan, niet meer helder kon praten, lag te stinken en te slapen, niet meer wist wat er gezegd is of gebeurde… Hier schaam ik me voor, en dat is voor mij een grote motivatie om dit nooit meer mee te maken.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik heb geleerd te accepteren dat sommige dagen (of momenten) slecht zijn en voorbij zullen gaan. Ik hoef deze gevoelens niet meer weg te drinken; na verloop van tijd verdwijnen ze vanzelf. Dan doe ik iets wat ik leuk vind, zoals wandelen, een stukje chocolade eten, lekker koken, op de bank hangen, naar muziek luisteren, knuffelen en praten met mijn partner. Na verloop van tijd kreeg ik veel minder last van cravings, maar als ze er zijn kunnen ze nog altijd heftig zijn. Ik heb hiermee leren leven en ervaar het niet als ondraaglijk. Ik bekijk het als een golf die moet passeren. Ik geef niet toe want uiteindelijk gaat het gevoel, hoe heftig ook, altijd weer voorbij.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink wat ik lekker vind. Alcoholvrije alternatieven vind ik niet zo lekker en sommige ervan zijn echt een trigger voor mij. Er zijn zoveel soorten kruidentheeën, bruiswater met citroen, en af en toe een frisdrank.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik wil geen alcohol meer in mijn leven, en ook niet in mijn omgeving. Het is een groot voordeel dat mijn partner zelf ook tot dezelfde inzichten is gekomen en alcohol uit zijn leven heeft verbannen. Zo hebben we veel begrip voor elkaar als het gaat om de moeilijkheden die hiermee gepaard gaan. We kunnen ook zonder schaamte met elkaar praten als een van ons wordt getriggerd of het moeilijk heeft. We herinneren elkaar er ook aan hoe fijn het is om elke ochtend fris wakker te worden.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Houd vol, wees vastberaden maar mild voor jezelf. Zoek steun bij mensen en organisaties. Als je een terugval hebt of verlangt naar alcohol, is het belangrijk om te onderzoeken waarom dat gebeurt en ervan te leren. Praat erover, je zult versteld staan ​​hoeveel mensen hiermee te maken hebben en hoeveel mensen je zullen steunen.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drinken?
Wil je zelf aan het roer van je leven staan, of wil je dat alcohol je leven blijft beheersen?

 

Nou, ik weet wel waar ik voor kies hoor! 🙂 Supermooi dat je nu eindelijk weer zelf de controle hebt herpakt zeg, en als ik je verhaal zo lees laat je je die ook niet meer afnemen. Goed bezig! Ga vooral zo door en blijf volop genieten van je welverdiende alcoholvrijheid.

En heel erg bedankt voor het delen van je verhaal! Mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply