“Ik ruik nog steeds graag aan de wijn van mijn vrouw”

Vandaag weer een mooi nieuw ervaringsverhaal! Dit keer van een artiest uit de muziekwereld. Die sector heeft het natuurlijk al niet makkelijk de afgelopen tijd, maar als je er dan ook nog een extra hindernis bijneemt door te stoppen met drank (zeker met een gezin) bewijs je wel heel sterk te zijn hoor. Deze held is goed bezig:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben muzikant/componist. Reeds op jonge leeftijd gaf ik mij over aan de muziek, en liet die mijn weg bepalen. Het is geen gemakkelijk sector, maar ik voel een enorme kracht om erin door te gaan. Dag na dag. Projecten op touw zetten, verbintenissen aangaan. Je moet jezelf als kunstenaar telkens weer opnieuw uitvinden.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk heel veel bier. Pintjes, maar ook zwaarder werk zoals duvel. Een goed wijntje op restaurant uiteraard. Dan vergeet ik nog de collectie geturfde whisky (die ik nu sporadisch weggeef). Biertjes gingen er dagelijks in, een vijftal. Maar dat is natuurlijk doorsnee. In de realiteit waren het vaak meer, met opzet durf je er altijd wel een paar te vergeten (vooral die stiekeme). Op topdagen dronk ik de dag door. En als ik alleen op tournee was… vaak tot een hol in de nacht.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
De voorbije 3 jaar dronk ik 2 keer per jaar een maand niet. Niet evident, maar ik vond niet dat ik te veel dronk. Het was allemaal onder controle. Maar meer en meer voelde ik het drinken als een last. Iets wat mijn levenskwaliteit best wel schade aandeed. Nu ben ik sinds 1 januari een JAAR gestopt. (zonder een druppel)

Was dit je eerste poging?
Nee, ik deed dus al enkele ”sessies”, Bijvoorbeeld Sober oktober, Sober februari… In de laatste maanden voor onze eerste dochter werd geboren vond mijn vrouw mijn gebruik niet ok. Ik besloot even niet te drinken (4 maanden), met succes. Na de geboorte: rosé graag!

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik vond het telkens wel ok om even te pauzeren. Het lichaam een beetje te laten herstellen. Die hippe droge maanden deed ik ook mee op aanbeveling van mijn vrouw. Met wat morren deed ik het maar. Met redelijk succes.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
De laatste drinkmaanden waren best stevig. Een laatste tripje alleen (dat zijn de gevaarlijkste) mondde wederom uit in een zuipfeest. Ik kon op dat moment zelfs die vuile bierlucht van me al  niet meer uitstaan. Mijn lichaam zelf gaf me aan dat het als het ware teleurgesteld was in me (dat was midden december). Per januari zou ik mijn eigen zaak opstarten. Ik besloot om de knop om te draaien. Een eenvoudige klik, zo zou het zijn. Of dat maakte ik mezelf wijs. Maar toch, vastbesloten deed ik het. Tot nu toe, geen drup. Niet gemakkelijk, denk maar aan die hele lockdown periode, en een tweede kindje erbij, dramatische toestanden in mijn sector… Pittig.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Het sneller ”au serieux” genomen worden (ja ik ook mezelf), op verschillende vlakken. Ook de gewonnen tijd. En alle dagen een frisse geest hebben.

En wat mis je het meest?
De smaak van goede wijn, whisky. Het collectief onder invloed zijn. Een beetje een samenhorigheid toch, raar dat dat zo is.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De smaak in je mond van veel pils te hebben gedronken, om maar van mijn adem te zwijgen. Jeetje, mensen moeten er van gewalgd hebben. Waarom zeiden ze niks?

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Ik probeer veel te wandelen. Zwemmen is ook wel heel bevrijdend. Op café gaan zitten, vaak in mijn eentje. Dat doe ik nog steeds. Ik drink dan een thee of koffie. Maar blijf onder de mensen. In het begin was het moeilijk om te zien dat zij wel alcohol dronken. Maar dat gaat nu best ok. Lezen is ook goed! Proza! Alessandro Baricco, en Rilke. En kortfilms bekijken.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Nog te vaak een 0,0 bier, maar ik probeer al vaker gewoon spuitwater te drinken. Met grenadine ofzo. Of iets van tesseirre. En ook nog wat koffie. In dit tweede jaar wil ik mijn voeding wat bijstellen. Ik voel dat dit hoofdstuk 2 is. Stoppen met drinken en plotsklaps gezond leven, dat kan niemand. Stap voor stap.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik neem vrede met het bestaan ervan. Voor mij mag iedereen drinken, het doet me niks als ze het voor mijn ogen doen. Ik ruik wel nog graag even aan de wijn van mijn vrouw. Nu zie ik al heel wat veranderingen in mijn leven, door het stoppen. In de verre toekomst kan dat alleen nog maar meer worden. daar geloof ik in. Wat ook nog moeilijk is, dat is de dag over de hele lijn met een goed gevoel doormaken. Zeker met het gezin. Die spanningsboog is best lang. Vroeger bij een onwennig of minder leuk gevoel of moment dronken we dat snel weg. Nu? Doorbijten. Verstrooiing zoeken. Ook hier zie ik die momenten minderen met de tijd.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Veel praten, met lotgenoten. Maar nog meer met je partner. Die moet volledig achter je staan. En het is fijn wanneer goede vrienden je ook begrijpen en steunen, en niet plagen met je proberen aan de alcohol te krijgen. Respect krijgen, dat geeft op.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Doe het voor jezelf, dan doe je het ook voor je partner, kinderen, familie. Het is als in een andere wereld stappen. Een soort nieuw leven! Een gezond en krachtig bestaan, die je nieuwe paden aanreikt, nieuwe kansen geeft, waar je anders nooit zou over gehoord hebben. Nooit.

 

Onwijs bedankt voor dit leuke verhaal! Heel herkenbaar (behalve dan dat ik zeker weten geen muzikant ben… was het maar zo’n feest. Jaloers!). Ook ik ben van plan om die voeding binnenkort maar eens onder handen te nemen, en eigenlijk heb ik geen excuses meer over om daar nog veel langer mee te wachten. Jij hebt me daar weer eens bewust van gemaakt, waarvoor dank!

En mocht iemand na het lezen van dit leuke verhaal nou ook een keer zijn of haar ervaringen met ons willen delen: heel graag! Laat even je e-mail achter op deze pagina en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply