“Ik merkte dat ik steeds weer in dezelfde valkuilen trapte”

Misschien wel het grootste signaal waaraan je kunt merken dat je lichaam verslaafd is geraakt aan alcohol, is dat structureel minderen voor jou niet werkt. Er bestaat geen tussenweg waarin je bijvoorbeeld alleen op feestjes of speciale gelegenheden kunt drinken, of alleen in het weekend. Dat werkt misschien hooguit een paar weken of maanden, maar daarna glij je gewoon weer langzaam terug in die valkuil. Beter loop je gewoon meteen weg van die valkuil zodra je er eindelijk uit bent geklommen. Dat is wel zo veilig 😉 Hieronder is een ervaringsverhaal van iemand die dit nu ook is gaan inzien:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk in de zorg met mensen die lijden aan psychische stoornis. Verder ben ik moeder van 2 kinderen en heb een lat relatie.

Wat dronk je vooral en hoeveel/vaak dronk je?
Ik begon op jonge leeftijd te experimenteren, rond mijn 14e jaar. In die tijd kon je in de discotheek gewoon een bessenjus bestellen, daar werd niet moeilijk over gedaan. Ik dronk toen ongeveer 2 mixdrankjes op een avond. Langzaam werd dit meer en rond mijn 18e begon ik ook bier te drinken als ik uitging. In die periode had ik vaak momenten waarop ik erg dronken was, met black-outs en heftige katers tot gevolg. Ik had zelfs valpartijen met gekneusde enkels of andere verwondingen. Tijdens mijn huwelijk en het begin van mijn moederschap dronk ik minder. Ik had er geen behoefte aan en dronk hooguit eens per week een glaasje port. In die tijd begon ik wijn meer te waarderen en gaandeweg ging ik weer meer drinken, vooral toen ik ging scheiden. Ik dronk weer regelmatig zoveel dat ik black-outs kreeg en vreselijke katers. Dit gebeurde vooral in de weekenden wanneer ik de kinderen niet had. Mijn vriendenkring is er een waarin veel alcohol wordt geconsumeerd. Een aantal keren ben ik een maand niet gaan drinken, waarbij het me opviel hoeveel negatieve opmerkingen je dan krijgt. Mensen vroegen zich af of ik een probleem had, hoelang dit gedrag nog zou duren, enzovoort. Ik wilde tijdens die periodes voor mezelf helder krijgen hoe afhankelijk ik van alcohol was.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Op de dag van vandaag ben ik 118 dagen alcoholvrij.

Was dit je eerste poging?
Nee, dit was niet mijn eerste poging. Ik heb eerder al eens een maand niet gedronken, en vorig jaar ben ik vanaf mijn vakantie 150 dagen alcoholvrij geweest. Toen dacht ik dat ik veranderd was en wel minder kon drinken, maar dat bleek overmoed. Al snel kwam ik weer terug in mijn oude patroon.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Niets hield me eigenlijk tegen om eerder te stoppen. Ik kwam echter wel snel met excuses om weer voorzichtig te gaan drinken. Ik dacht bijvoorbeeld dat ik geen probleem had en dat ik best een maand zonder alcohol kon.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid en besloten te stoppen?
Ik merkte dat ik steeds weer in dezelfde valkuilen trapte. Ik ben geen incidentele drinker; als ik eenmaal begin, kan het niet bij één drankje blijven. Na eerdere pogingen om te stoppen en vervolgens voorzichtig weer te beginnen met als doel alleen op speciale gelegenheden te drinken, merkte ik dat ik snel weer op mijn oude drinkniveau zat. Bij festivals begon ik ‘s ochtends al te drinken en ging ik ieder weekend tijdens het eten snel door een fles wijn heen. Soms had ik weer last van katers en voelde ik me ellendig. Ik was er gewoon helemaal klaar mee!

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik merkte snel verbetering in mijn lichamelijke gesteldheid. Maar mentaal geeft het me vooral rust. Ik ben niet meer continu bezig met de vraag of ik wel of niet moet drinken en of ik meer dan één glas mag nemen. Dit geeft me rust en duidelijkheid.

En wat mis je het meest?
Wat ik het meest mis, is het aangeschoten gevoel. Ik mis het gevoel dat mijn stemming vrolijk wordt en dat ik minder onzeker ben. Ik mis ook het gevoel dat alles even naar de achtergrond verdwijnt in mijn hoofd. Soms mis ik het gevoel dat ik niet meedoe met anderen. Ik mis ook de intieme momenten met mijn partner, zoals samen culinair uit eten gaan en daarbij een glas rode wijn drinken. Mijn partner is er inmiddels aan gewend en doet al meer dan een maand met mij mee, maar ook hij moest wennen aan het feit dat onze momenten samen minder om alcohol draaien. We vullen deze momenten nu in met alcoholvrije dranken.

Wat mis je het minst van alcohol?
Het minst mis ik de katers. De herinneringen aan de heftige katers zitten nog vers in mijn geheugen. De hele dag door had ik hoofdpijn en was ik misselijk. Ik had last van hartkloppingen, trillingen en klam zweet. Soms moest ik zelfs overgeven, zo erg dat ik niets binnen kon houden. Het besef dat mijn spijsvertering echt “stop” zei tegen al die alcohol was voor mij een eyeopener. Deze katers had ik vaak na een festival of een feest, zoals Koningsdag. Maar op mijn 43e vond ik het niet meer normaal om me zo te voelen.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik moet eerlijk zeggen dat die momenten steeds minder vaak voorkomen. Ik ben inmiddels gewend om in een restaurant of café water of fris te bestellen. Voor alles is een eerste keer. Zo heb ik Kerst, verjaardagen en festivals al nuchter beleefd. Ik moet nog ervaren hoe het is om een festival nuchter mee te maken. Maar ik weet zeker dat het me zal lukken. Als ik het moeilijk heb, sta ik mezelf toe om die gevoelens toe te laten en uit te spreken. Het feit dat ik dan doorzet en niet ga drinken, maakt me sterk in moeilijke momenten. De voordelen van niet drinken wegen voor mij zwaarder dan de nadelen. Soms helpt het ook om terug te denken aan mijn katers. Dat herinnert me eraan waarom ik gestopt ben met drinken.

Wat drink je als alternatief nu je geen alcohol meer drinkt
Ik drink nu voornamelijk veel thee, alcoholvrije wijn en frisdrank. Ik presenteer deze dranken vaak in een mooi glas. Ik vind dat niet drinken er ook feestelijk uit kan zien.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ben van plan om bewust niet meer te drinken. Ik maak geen excuses meer om te drinken en dan minder te drinken. Mijn ervaring heeft me geleerd dat ik dat niet kan. Ik ga dus niet meer drinken, geen tussenweg meer.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Wees er echt aan toe. Ik denk dat je eerst bewust moet worden van je relatie met alcohol, voordat je besluit te stoppen. Denk na over wat je ervan vindt en wat je ermee wilt. Wanneer dat in balans is, denk ik dat je een grote kans van slagen hebt wanneer je stopt met drinken. Probeer daarnaast een gezonde verslaving te ontwikkelen, bijvoorbeeld door gezonde voeding en lichaamsbeweging. Dit heeft mij ontzettend geholpen.

Tenslotte, wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drinken?
Begin eerst eens een maand niet te drinken en kijk wat dit voor je betekent. Overweeg dan bij jezelf of je meer en langer alcoholvrij zou willen zijn. Je moet ergens beginnen.

 

Zo is dat! Iedere reis begint met een enkele stap. En heel goed om te horen dat je nu in bent gaan zien dat er voor jou (en naar mijn idee voor praktisch iedereen die vraagtekens zet bij zijn of haar drankgebruik) geen tussenweg is. Vroeg of laat zit je dan weer op je oude niveau, dus beter stop je helemaal: net als jij! Ik hoop echt van harte dat je de valkuilen nu wel kunt ontwijken, maar aan je instelling zal het volgens mij niet liggen. Ga zo door en dan volgt alcoholvrijheid vanzelf!

En heel erg bedankt voor het delen van je verhaal. Mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

One Response

  1. Debora Kyndt April 6, 2024

Leave a Reply