“Ik leefde om te drinken”

Wat is het toch een wereldprestatie als je jezelf uit een diep dal vol alcohol weet te onttrekken zeg. Want hoe dieper het dal, hoe zwaarder de klim om eruit te komen. Maar de schrijfster van deze week is precies een jaar geleden aan deze waardevolle tocht begonnen, en viert haar eerste jubileum met een ervaringsverhaal op Alcoholvrijheid. Ik voel me vereerd dat ik deze prachtige mijlpaal op deze manier met haar mag vieren! En met jullie, want hier is haar ijzersterke verhaal:

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk in het lager onderwijs als zorgjuf, voor kindjes van 6 tot 12 jaar.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk vooral witte wijn. Doordeweeks elke avond, meteen startend wanneer ik thuiskwam van het werk. Ik was een thuis drinker. In het weekend startte ik ’s middags. De laatste 5 maanden voordat ik stopte met drinken zat ik thuis omdat ik niet meer kon functioneren door het te veel drinken. Ik dronk van het moment dat mijn ogen opengingen tot ik ging slapen.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Gisteren exact 1 jaar 😊

Was dit je eerste poging?
Neen, ik heb op enkele jaren tijd meermaals proberen te stoppen.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik dacht dat ik niet zonder kon. Dat ik het leven nuchter niet aankon. Ik dacht dat ik een saai leven zou hebben, en dat ik als persoon saai zou zijn en er niet meer bij zou horen.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik functioneerde niet meer. Ik sloot mezelf op in huis. Mijn ouders stonden op het punt me te laten vallen. Ik besefte dat ik de laatste jaren mijn leven had verpest. Ik leefde om te drinken. Ik ging werken om drank te kunnen kopen. Vooral, ik voelde me mentaal heel slecht, mede omdat ik geen goed baasje was voor mijn hond. Mijn hond die voor mij als mijn kind is. Ik wandelde nog maar 1 keer per dag met haar.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik ben 28 kilo afgevallen. Ik heb veel meer energie. Ik sport veel meer en doe elke dag 2 grote wandelingen met mijn hond. Ik kan weer genieten van kleine dingen. Ik heb weer een spaarboekje kunnen opbouwen. En heel belangrijk, ik heb weer een goede band met mijn familie. Ik geniet weer volop van het uitoefenen van mijn job. Ik hoef niet meer elke ochtend op te staan met angst en de gedachten: “Wat heb ik gisteren weer fout gedaan, met wie heb ik zitten bellen of sturen, welk stom ding heb ik op facebook gezet…”. Er zijn eigenlijk alleen maar voordelen 😊

En wat mis je het meest?
Op momenten dat ik het mentaal even heel moeilijk heb of slecht nieuws gekregen heb, dat ik dan even alles kan ‘vergeten’ en niets voel omdat ik in een roes ben.
Maar dit helpt niet, het maakt alles alleen maar erger. Gelukkig blijft dat besef er wel.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De hoofdpijn, het uitgeputte gevoel, de angsten en het slechte, depressieve gevoel.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik ga wandelen of joggen met de hond. Ik bel iemand op. Ik zoek vooral afleiding en ik ga gewoon even weg.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink veel koffie en water. Als ik buitenshuis iets ga drinken neem ik een frisdrankje.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik besef me dat als ik ooit nog 1 glas aanraak, dat dit mijn dood wordt. Ik zou het geen tweede keer kunnen om uit deze put te klimmen. Dus ik blijf ervan af en ga niet meer naar plaatsen waar veel gedronken wordt en ik tussen zatte mensen zit.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Een wijze man zei me: “Ga nooit terug naar de plaats waar je verslagen bent geweest”. In mijn geval is dit tijdens het uitgaan. Zoek voldoende steun (ikzelf zit bij de AA. Ik bel elke dag met mijn sponsor en volg 2 tot 3 vergaderingen per week). Trek op met mensen die geen alcoholverslaving hebben. Het zal je verbazen hoe je nuchter hele mooie vriendschappen kan opbouwen. Indien het alleen niet lukt, laat je helpen door een dokter of een instelling om samen de eerste stappen te zetten

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
‘Gewoon DOEN!’. Het biedt alleen maar voordelen. De eerste 2 à 3 weken waren voor mij het zwaarst, maar juist dan is het belangrijk om vol te houden en voldoende afleiding te zoeken. Schrijf elk positief dingetje op in een boekje en bekijk dit om de 2 maanden of wanneer je het moeilijk hebt, en je zult merken dat alles snel beetje per beetje positief gaat veranderen.

Tot slot, leef dag per dag. Leef in het nu. Heel veel succes! Ook jij kan het!

Zo is dat absoluut! Je leeft maar 1 keer, dus beter maak je daar toch gewoon het beste van? In elk geval is het fijn als je dat ene leven op zijn minst gewoon nuchter en bewust mee kunt maken, het liefst nog met de mensen of dieren om je heen waar je van houdt. Ik vind het echt waanzinnig mooi dat je die briljante beslissing voor jezelf hebt gemaakt, en kan dit jubileumverhaal op geen enkele andere manier afsluiten dan met de woorden: “van harte gefeliciteerd met je eerste jaar alcoholvrijheid!” Dat er nog maar veel mogen volgen.

Mocht iemand anders ook een keer zijn of haar verhaal willen delen, of een alcoholvrij jubileum willen vieren met een vereeuwigd verhaal op deze site: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

One Response

  1. Sandra August 20, 2022

Leave a Reply