“Ik laat me niet meer leiden door de alcohol”

Het mooiste kado dat je aan je kinderen kunt geven is om er simpelweg voor ze te zijn. Liefst met een beetje energie zonder kater, en dat kan gewoon! Je hoeft er maar 1 ding voor te laten: alcohol. Net zoals de schrijver van het ervaringsverhaal van deze week voor zichzelf en zijn kinderen heeft gedaan. Voortaan bepaalt hij zijn eigen pad. Heel mooi om over deze bevrijdende keuze te lezen:

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben getrouwd en vader van vier kinderen in de leeftijden van 2 tot 9. Daarnaast werk ik als teamleider binnen de gezondheidszorg. Ik loop tegenwoordig weer graag hard, hou van squashen en lees graag een boek. In de weekenden klus ik vaak aan onze woning.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk veelal bier en af en toe wijn of whiskey. Op het laatste dronk ik iedere avond en ging er dus zeker wel een krat bier doorheen in de week. Ik heb heel lang ook alleen de weekenden gedronken maar dan was ik ook vaak wel de gangmaker op ieder feest.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Inmiddels ben ik 4,5 maand gestopt met alcohol.

Was dit je eerste poging?
Nee, ik ben ook eerder al eens gestopt met het drinken van alcohol maar de sociale en dus maatschappelijke druk was me toen te groot om het vol te houden. Ik dronk vanaf mijn 15e dus drinken hoorde gewoon bij een feestje en gezellige avonden.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Het feit dat ik bier heerlijk vond en de maatschappelijke druk.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik wilde weer voelen en leven zonder een waas. Ik heb vier kinderen en die verdienen de volle aandacht van hun vader. Daar past nuchter zijn dus bij! Daarnaast wilde ik ook graag afvallen nadat ik in 5 jaar tijd ruim 40 kg ben aangekomen.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik leef weer volop zonder dat ik verdoofd ben door alcohol;
Ik voel weer veel meer dan eerder;
Ik ben gezonder door alcohol (rusthartslag is met ruim 10 slagen per minuut gedaald en ik ben al 8 kilo kwijt);
Ik ben gelukkiger zonder alcohol en kan dus een blije vader voor mijn kids zijn (i.p.v. de vader die met een kater uit bed stapt op zondag);
Ik slaap beter;
Ik kan altijd autorijden; en
Ik heb zelf de controle weer over mijn leven en laat me niet meer leiden door de alcohol.

En wat mis je het meest?
Het gevoel dat je even al het denken uit kunt schakelen door wat alcohol te gebruiken.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De katers en het bijbehorende schuldgevoel.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik heb die momenten niet meer. Eerder ging ik dan aan de alcoholvrije biertjes en tegenwoordig heb je ook goede cocktail vervangers.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Veelal koffie, thee, water met smaakjes en alcoholvrije biertjes.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
0.0 niks meer!

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Iedereen beslist zelf wat hij of zij doet. Dat is niet aan mij, maar ik heb de voordelen van het stoppen met alcoholgebruik ervaren en ik zou het iedereen gunnen.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Denk goed na wat drinken van alcohol je oplevert en of het afweegt tegen de nadelen. Bij mij was dit niet het geval meer.

En dat is inderdaad een perfecte tip om mee te geven aan iedereen die twijfelt. Het is zo gek hoe onopvallend die balans om kan slaan… maar nu ik erover nadenk is het bij mij denk ik ook vanaf mijn kinderen wel zo’n beetje gebeurd. Op een gegeven moment moet je in gaan zien dat er meer nadelen aan alcohol zitten dan dat het je nog werkelijk oplevert, en dat is een mooi moment om dan maar helemaal te stoppen. Niet half, maar helemaal. Net als jij gun ik dat iedereen 🙂

Heel erg bedankt voor het delen van je eerste ervaringen, en mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar verhaal over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply