“Ik kwam geregeld laveloos thuis”

Hoe lang je ook gesopt bent met alcohol, wees altijd op je hoede voor die levensgevaarlijke valkuil die je laat denken dat je “heus wel weer één drankje” kunt drinken. Dat is gewoon niet zo! Voor je het weet ben je weer terug bij af en mag je weer opnieuw beginnen. Ga direct naar de gevangenis, ga niet langs start, enzovoort… daar is die verslaving gewoon te geniepig voor. De schrijver van deze week stapte na anderhalf jaar in de valkuil en heeft sindsdien de ene na de andere poging ondernomen. Laten we ervan uitgaan dat dit de laatste is!

En voor de liefhebbers, in de tweede helft van dit verhaal zie je ChatGPT ook even in actie. Ook heel interessant! Maar hier is zijn verhaal, laat je vooral inspireren:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een docent. Voorheen werkte ik op de basisschool, tegenwoordig in het voortgezet onderwijs.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Op maandag tot en met woensdag dronk ik niet, tenzij Ajax op woensdag speelde: daar hoorde wel 2 biertjes bij. Op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag gingen er toch wel 6 à 10 flesjes speciaalbier (liefst Tripels) en een fles rode wijn doorheen. Dat is er langzaam maar zeker zo ingeslopen. Vroeger dronk ik thuis nooit, alleen met uitgaan. Ik heb altijd moeite gehad met maat houden. Ik kwam geregeld laveloos thuis.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
In 2020 was ik bijna anderhalf jaar gestopt, en toen kon één wijntje wel weer, dacht ik … Sindsdien heb ik 1001 pogingen gedaan. Het lukte me nooit langer dan een maand. En nu? Vandaag is dag 35. Het gaat heel goed. Het voelde meteen al anders dan al die andere keren en dat is nog steeds zo. Afgelopen vrijdag was ik op een verjaardagsfeestje en realiseerde ik me hoe vaak ik ‘nee’ zei op de vraag of ik bier of wijn wilde (0.0% bier was er niet). Probleemloos zat ik aan de thee. De knop is om. Het beheerst m’n gedachten niet (meer).

Was dit je eerste poging?
Nee, zie vorige antwoord. Het verschil met de vorige 1000 pogingen is dat ik het nu heb gedeeld met mijn vrouw. Ik heb gezegd dat ik stop. Ik heb haar gevraagd streng tegen me te zijn als ik toch overstag dreig te gaan.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Elke keer kwam er toch weer een moment als: “ach, dat ene feestje, dat kan wel …”

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Omdat ik weet dat die ene keer gewoon niet kan. Gewoon niet! Ik kan niet minderen. Ik kan het niet bij 2 biertjes op een avond houden. Ik kan alleen… stoppen.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
In de periode 2020-2021 was dat vooral dat ik op zondagochtend fit wakker werd en fris op de racefiets zat.

En wat mis je het meest?
Ik weet dat ik bijvoorbeeld op een feestje altijd wat losser werd van alcohol. Dat ga ik wel missen.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het brakke, misselijke gevoel de volgende ochtend.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Schrijven. Ik houd een dagboek bij. Al jaren. Voor het eerst ben ik nu openhartig over m’n alcoholgebruik. Daarvoor schreef ik er niet over, of ik bagatelliseerde het. En, zoals ik al aangaf, ik heb mijn vrouw erbij betrokken. Ook leuk is om van het sober zijn een levensstijl te maken.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Thee of 0,0% bier.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Nee! Maar… elke dag is een nieuwe dag en iedere dag zal ik me voornemen om die dag niet te drinken.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ik wil voorkomen dat het stoppen met alcohol een discipline-dingetje wordt. Hoe? Door te stoppen met innerlijke motivatie, vanuit m’n hart. Omdat ik een lieve, vrolijke, ontspannen, fitte en frisse man wil zijn. Ik denk dat stoppen zonder innerlijke motivatie geen kans van slagen heeft.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Bij twijfel… doen! Wat heb je te verliezen? Wees niet bang dat het je niet lukt. Stop daarom niet voor altijd, maar alleen vandaag. En morgen dan? Ach, morgen is het wéér vandaag. Voel je vrij om jouw eigen keuzes te maken. Alcoholvrijheidblijheid. Na twee biertjes heb ik juist het idee dat de alcohol voor mij kiest. Maar dat inzicht heb ik helaas pas achteraf. Dat is geen vrijheid, dat is vastzitten.

 

En normaal gesproken ben ik hier door mijn vragen heen, maar vet leuk: de schrijver had aan ChatGPT gevraagd om nog wat aanvullende vragen te stellen. Hier zie je waar die AI dan mee komt, en zijn antwoorden daarop. Wat een leuk idee:

 

Het feit dat je je alcoholgebruik met je vrouw hebt gedeeld, is een belangrijke stap. Hoe heeft deze openheid en steun van je partner je geholpen tijdens je reis?
Het delen met mijn vrouw geeft het gevoel dat er geen weg terug is. En als ik daar over nadenk, is dat een prettig gevoel, omdat het stoppen iets is dat ik echt wil.

Het aanpakken van mateloosheid en erkenning van het feit dat je niet kunt matigen, is een cruciaal inzicht. Hoe ben je van plan om hiermee om te gaan en ervoor te zorgen dat je je aan je besluit houdt?
Niet het matigen als uitgangspunt nemen, maar het stoppen. Dus niet: “Vandaag ga ik minder drinken.” Maar wel: “Vandaag ga ik niet drinken!”

Je dagboek bijhouden als een manier om je gevoelens en ervaringen te documenteren is geweldig. Hoe heeft dit schrijfproces je geholpen bij het omgaan met uitdagingen en verlangens?
In 2020 stopte ik met drinken, omdat ik een marathon ging lopen. Ik schreef er niet over, omdat ik liever over het hardlopen schreef. Schrijven over alcohol zou betekenen dat ik zou schrijven over mijn tekortkomingen. Nu schrijf ik wél over mijn alcoholgebruik. Ik ga mijn tekortkomingen niet meer wegstoppen. Ze zijn er. Ze mogen er nu ook zijn. Ik ben geen übermensch. Ik durf me steeds meer kwetsbaar op te stellen. Ik merk dat dat het leven simpeler maakt.

Je hebt benadrukt dat innerlijke motivatie en streven naar welzijn en balans de sleutel zijn voor succes in je reis naar een alcoholvrij leven. Heb je specifieke strategieën in gedachten om je innerlijke motivatie levendig te houden?
Ik wil op mijn vrije dagen ‘s ochtends fietsen. Dat betekent dat ik de avond ervoor geen alcohol kan drinken. Ook wil ik de dagen afsluiten met 20 à 30 minuten mediteren. Daar is een heldere geest voor nodig.

Heb je overwogen om professionele begeleiding of ondersteuning te zoeken, zoals praten met een counselor of deelname aan een ondersteuningsgroep?
Daar heb ik aan gedacht. Omdat het me in 2020/2021 is gelukt om anderhalf jaar lang geen alcohol te drinken, wil ik het zelf stoppen nog een keer een kans geven en het serieus aanpakken. In de wetenschap dat ik niet ergens onderweg een keer een biertje kan drinken: dat zou het begin van het einde zijn. En als dat gebeurt, dan zoek ik hulp.

Je geeft waardevol advies aan anderen die overwegen te stoppen met alcohol, en je benadrukt het belang van stoppen vanuit innerlijke motivatie. Welk advies zou je geven aan mensen die net zijn begonnen met deze reis?/
Zorg dat er een groter doel is dan alleen maar stoppen met alcohol. Niet iets niet meer willen (alcohol drinken), maar juist iets wél willen (een lief, vrolijk, ontspannen, fit en fris persoon zijn).

Hoe ga je om met sociale situaties waarin alcohol vaak aanwezig is, zoals feestjes of evenementen? Heb je strategieën bedacht om met dergelijke uitdagingen om te gaan?
Om sociaal niet uit de toon te vallen, kun je tegenwoordig heel goed 0,0% bier drinken. Dat heb ik in 2020/2021 als heel prettig ervaren.

 

Dankjewel voor je antwoorden, ik hoop van harte dat dit het begin is van je laatste “poging” en dat dit het moment is dat je eindelijk echt alcoholvrij gaat worden. Zo te lezen ben je heel goed op weg, en maak je belangrijke stappen naar alcoholvrijheid. De motivatie is er in elk geval, en dat is heel belangrijk. Veel succes en geniet van alle voordelen!

En wat leuk dat je ChatGPT ook aan het werk hebt gezet voor die extra vragen! Ik vond het heel interessant om te zien dat er toch een compleet andere stijl uitkomt dan die van mij (die AI stelt veel uitgebreidere vragen, en die vragen zijn al gebaseerd op antwoorden die je hebt gegeven. Ik stuur de vragen altijd blanco op per mail, dus dat kan ik dan niet doen. Mijn standaardvragen zijn eenrichtingverkeer, en dit is meer reactief.

En ikzelf ben natuurlijk ook een nerd dus ik hou ervan om zo’n model in werking te zien. Nu ik toch veel thuis zit vanwege mijn chemotherapie lijkt het me best leuk om eens na te gaan denken over wat ik hier allemaal voor leuke dingen mee zou kunnen doen in mijn apps! Wie weet kan ik bijvoorbeeld ooit een motiverende coach in de app bouwen of zo waar je tegenaan kunt chatten als je het even moeilijk hebt of iets dergelijks. Al moeten die diensten dan natuurlijk wel ergens gratis en veilig zijn… dat zal nog wel even duren denk ik. Maar goed, zeker interessant om eens over te brainstormen, en mocht iemand nu een leuk idee hebben: laat het me vooral weten hoor!

En tenslotte: mocht je jezelf afvragen of ik achter de schermen al eens gebruik maak van ChatGPT, dat heb ik nu twee keer gedaan bij het corrigeren van teksten en kan echt handig zijn. Het komt soms namelijk wel eens voor dat de antwoorden die ik op mijn vragen krijg erg moeilijk te lezen zijn. In dat geval had ik de tekst in ChatGPT geplakt met daarboven het zinnetje “corrigeer deze tekst:”, en dat doet ie dan ook gewoon! Uiteindelijk moet ik natuurlijk wel zelf nog alles controleren om te checken of er niks geks of persoonlijks instaat, en om er wat tekst omheen te schrijven en een titel en plaatje bij te kiezen, dat soort dingen, maar toch.. het kan je echt assisteren als je met tekst werkt, maar zal mij nooit helemaal vervangen hoor. Ik zie het nu gewoon als een handig gereedschap, vergelijkbaar met de spellingscontrole in word of outlook.

Dus nogmaals dank voor je verhaal en je inspiratie, en mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply