“Ik hoop dat ik het vol hou”

Eerlijk duurt het langst, en eerlijk is eerlijk: stoppen met alcohol is absoluut niet makkelijk. En het is helemaal geen schande als je het moeilijk vindt! Sterker nog, hoe moeilijker het is, hoe knapper misschien wel de prestatie. Hieronder lees je een prachtig eerlijk verhaal van iemand die zich echt niet bepaald in de wolken voelt sinds ie gestopt is. En dan toch een half jaar volhouden: dat is een topprestatie! Mooi om te lezen:

Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven doe ik productie werk, en vroeger was ik antiekrestorateur.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk tot mijn dertigste ongeveer sterke drank, daarna ging ik over op bier.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben nu inmiddels bijna een half jaar gestopt.

Was dit je eerste poging?
Nee, maar dit is wel mijn eerste serieuze poging.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik hou van drinken, van de roes… ik vind het gewoon heel lekker.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Mijn gezondheid, en mijn uit hand lopende drankuitspattingen.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Mijn voordelen eerlijk weinig, ik voel me vaak ziek. Zoals nu ben ik dit weekend emotioneel, ik droom heftig, ik voel me lichamelijk een wrak af en toe. Ik denk dat dat het geestelijke is. Maar wat wel een groot voordeel is, is dat ik geen momenten van schaamte meer heb van als ik teveel dronk. En ik heb geen black-outs meer. Dat is wel heel fijn.

En wat mis je het meest?
Ik mis de roes en het tijdelijk beter voelen.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het minst mis ik die black-outs en die schaamte.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik heb het gek genoeg eigenlijk niet zo moeilijk tot nu toe, want omdat ik me vaak slecht/ziek voel heb ik dus ook vaak geen behoefte aan drinken.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink thee. Dat dronk ik al veel en vind ik lekker. En ik drink water met bubbels.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik hoop in de toekomst dat ik het vol ga houden om niet te drinken.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ik heb een tip: het klinkt misschien stom of of als een inkopper, maar je moet echt klaar zijn om te stoppen. Je moet er zelf helemaal achter staan. En zorg dat je goed contact hebt met familie of vrienden en collega’s. Twee collega’s die ik vertrouw kennen mijn situatie.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Als je net als ik bijna elke dag 4 รก 5 liter bier dronk, dan is het heel goed dat je probeert te stoppen. En je kunt het beter proberen en dan falen en weer opstaan, dan helemaal niets doen.

Ik hoop dat ik het vol hou, ik doe mijn best ook al is het moeilijk.

En alleen daarmee lever je al een topprestatie! Ik vind het echt superknap dat je moedig vol blijft houden, ondanks dat je het zo moeilijk hebt. En ik vind het prachtig dat je daar ook gewoon heel eerlijk over durft te zijn. Vaak is dat stoppen ook gewoon heel erg stom… Maar de beloning die je er na afloop voor terugkrijgt is het allemaal meer dan waard. Dus ga zo door, ik ben trots op je!

Mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

2 Comments

  1. Corry June 27, 2022
    • Alcoholvrijheid June 28, 2022

Leave a Reply