“Ik hoef nooit meer met mezelf te onderhandelen”

Veel mensen die willen stoppen met alcohol, gaan eerst op allerlei manieren proberen te minderen. Je herkent de uitzonderingen vast wel: alleen in het weekend drinken, alleen op feestjes, alleen op vakantie… alleen als ik zin heb in vakantie, dat soort dingen. Dat maakt het zogenaamd makkelijker, maar stiekem is het tegendeel alleen maar waar: je maakt het alleen maar moeilijker voor jezelf. Zo hou je immers verlangen naar drank in stand, en dat blijvende verlangen geeft alleen maar onrust. Dat het allemaal gelukkig ook anders kan, lees je in het mooie ervaringsverhaal van deze week. Heel leuk om te lezen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk bij een mediabedrijf en daarnaast hou ik van hardlopen, muziek en katten.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk met name bier in het weekend. Vaak zo’n 3 tot 4 keer per week, en dan wel een paar biertjes met uitschieters tot lamme avonden zonder actieve herinnering. Soms gebruikte ik dan ook drugs, iets waar ik dan achteraf vaak spijt van had. Ik ben niet per sé tegen drugs, maar ik wil het wel alleen gebruiken als ik het echt wil en niet pas als ik dronken ben.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Meer dan een half jaar.

Was dit je eerste poging?
Ik ben vaak een maand of meerdere maanden achter elkaar gestopt met drinken, maar altijd met de intentie om het voorlopig even niet te doen. Nu ben ik gestopt voor onbepaalde tijd!

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik heb altijd wel een gevoel gehad dat ik ooit helemaal zou stoppen met alcohol. Ik bewonder ook veel mensen die nooit alcohol drinken, daar keek ik echt tegen op. Ik heb echter nooit gedacht dat ik dit zelf ook zou kunnen. Een leven zonder alcohol leek me echt saai en moeilijk.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Na weer een lamme avond met veel zwarte gaten en ook wat drugs op besloot ik dat het echt genoeg was. Blijkbaar kan ik gewoon niet goed omgaan met alcohol en werkt minderen ook niet. Het is voor mensen zoals ik makkelijker om helemaal niet te drinken dan af en toe een beetje. Ik hoef nooit meer met mezelf te onderhandelen wanneer ik ga drinken en hoeveel dan, want ik doe het gewoon niet. Dat werkt echt heel bevrijdend.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik slaap als een blok, word pas wakker van de wekker en heb energie voor tien. Daarnaast heb ik veel meer tijd over want ik drink niet meer, en daarna heb ik ook geen katers meer waar ik (soms meer dan) een dag van moet bijkomen. En dat is uiteindelijk toch wat iedereen wil: meer tijd en energie! Ik heb in het afgelopen half jaar denk ik meer werk uit mijn handen gekregen dan de vijf jaar ervoor. Daarnaast is het echt zo’n cadeau om op zaterdag wakker te worden zonder kater. Geen paniek meer: wat heb gisteren allemaal gedaan, hoe ben ik thuisgekomen, heb ik mijn telefoon nog wel, waar ben ik geweest en met wie… Dit geeft enorm veel rust.

Daarnaast ben ik de laatste jaren veel bezig met sport, gezond eten en bewegen. Geen alcohol drinken past hier heel goed bij en ik merk dat het mijn sportprestaties en trainingen goed doet.

En wat mis je het meest?
Ik ben wel echt een saaie lul geworden. Ik mis de avonturen die ik beleefde met allemaal leuke mensen. Alcohol maakt het leven spannend en je ontmoet daardoor makkelijk veel nieuwe mensen. Maar de voordelen wegen niet meer op tegen de eerdergenoemde nadelen. Onder aan de streep is het gewoon beter om niet te drinken.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De katers en het constante gevecht in mijn hoofd wat en hoeveel ik ‘mag’ drinken. En ik vind het heel tof dat ik nu het leven compleet nuchter te lijf ga. Alles wat ik meemaak is echt en maak ik ten volste mee. Het leven is daar een stuk echter en puurder mee geworden.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik heb een appgroepje met mensen die ook gestopt zijn. Dan spreek ik wat in en dan is het vaak ook al goed. Soms wil je het gewoon alleen even kwijt aan iemand.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Alcoholvrij bier, kombucha, spa rood en Cola Zero.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik wil sowieso heel 2023 niet drinken, maar ik denk niet dat ik op oudejaarsavond weer met de bubbels in mijn hand sta. Ik denk eigenlijk niet dat ik de komende jaren zal drinken.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Begin eens met een maand of als je dat al eens gedaan hebt 3 maanden geen alcohol. Dan merk je echt goed het verschil en het geeft zoveel zelfvertrouwen als je een tijdje zonder kan. En anders gewoon een jaar, dan heb je alles een keer gehad: verjaardagen, etentjes, weekendjes weg, verdriet, terrasjes, alle seizoen en de festivals… als je dat kan kun je de hele wereld aan!

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Probeer eens een periode zonder alcohol. Zie het als een mooi experiment, het gaat je sowieso veel opleveren! Ook als je daarna besluit om wel (af en toe) te drinken. Succes!

 

Zo is dat! Nooit geschoten is altijd mis, en wie niet waagt wie niet wint. Je gouden tip vind ik hier vooral die van dat hele jaar zonder alcohol, zodat je alles een keer gehad hebt. Want het is echt wonderlijk hoe goed en bevrijdend dat werkt! De eerste bruiloft bijvoorbeeld zonder drank is compleet onwennig en gaar, maar de tweede gaat al stukken beter en de derde zou je het simpelweg niet anders meer willen. Hoe fijn is dat? Maar daarvoor moet je wel eerst door die onwennige zure appel heen. En nog een voordeel van compleet stoppen: dat hoef je dan ook dus maar echt 1 keer te doen. Ha!

Echt heel erg bedankt voor het delen van je verhaal. Heel verfrissend hoe je dit hier voor ons hebt uitgeschreven. Ga vooral zo door daar en namens iedereen hier alle goeds voor de toekomst. Je bent absoluut goed bezig!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mailadres achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply