“Ik hoef me niet meer af te vragen of ik me gisteren wel gedragen heb”

Stoppen met alcohol lijkt soms zo’n enorme opgave, dat je er uit angst dan maar helemaal niet aan begint. Nooit meer drinken is toch onvoorstelbaar? Maar probeer anders ook eens te denken zoals de hoofdpersoon van het ervaringsverhaal van deze week: “vandaag drink ik niet en morgen wordt weer vandaag. Één dag tegelijk!” En voor je het weet staat jouw teller ook op 264 dagen 🙂 Supergoed bezig zo:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben leraar Nederlands en sinds kort met vroeg pensioen. Daarnaast heb ik een eigen bedrijf om toch actief te blijven. Ik fotografeer veel en maak muziek.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk vooral wijn, maar ook bier en borrels. Voor ik stopte toch wel elke dag 1 a 2 glazen. Maar nooit voor 16 uur, dus ik vond dat ik geen probleem had. Dat wijntje aan het einde van de middag gaf de ontspanning die ik nodig had. Maar in het weekend of bij een uitje en feestje werd het wel meer. Biertje vooraf, wijntje bij het eten en altijd een borrel toe. Na één kwam twee en vaak ook drie en vier tot de fles leeg was.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben 1 januari gestopt en de Alcoholvrijheid-app zegt 268 dagen op dit moment.

Was dit je eerste poging?
Nee, ik ben al 10 jaar bezig met stoppen, minderen, en weer opnieuw beginnen. Eerst zat ik op het Minder Drinken forum naar aanleiding van het boek “Nog eentje dan”. Ik wilde graag minder drinken maar dat is me nooit gelukt in deze 10 jaar.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik vond het zo lekker en was bang dat ik iets zou missen: het roesje, de ontspanning…

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik zag de IK PAS januari 2021 actie en dacht dat ik het wel weer een maandje kon proberen. Dat was mij al een aantal keer eerder gelukt en ik wilde wel weer eens een maand nuchter zijn na de december feestmaand.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik word elke morgen blij wakker dat ik geen kater heb. Ik voel me fit en fris en heb veel meer energie. Als ik naar mensen kijk die veel drinken denk ik, ik wil dat nooit meer. En verder ben ik stabieler, heb ik geen stemmingswisselingen meer en voel ik me niet meer schuldig over mijn drankgebruik. Ik weet wat ik doe, ik ben geen stukken tijd kwijt en ik hoef me niet meer af te vragen of ik me gisteren wel gedragen heb 😊

En wat mis je het meest?
Op dit moment niets.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De katers. De halve dag missen na een feestje. Het schuldgevoel en spijt. Altijd spijt dat ik weer had gedronken. De verwarring. Niet meer weten wat ik gezegd heb. De feestjes waar ik dronk om maar mee te kunnen doen en dan buiten mezelf raakte.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Dan neem ik een sprongetje in de tijd, ik denk aan morgen, dat ik weer fit wakker word. En hoe blij ik met dit resultaat tot nu toe ben.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Op het oude drinkmoment, rond 17 uur, neem ik één alcoholvrij biertje en daarna een mix van Ginger Cordial met cranberry sap en bruiswater. Dat laatste geeft net die “bite” wat wijn ook met je doet. Verder veel water en kruidenthee. Ik heb een theefles gekocht en daar ben ik heel blij mee, het is echt mijn theeritueel: water koken, losse kruiden in het zeefgedeelte, water op gieten en laten trekken. Mijn Zen-moment.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ga niet meer drinken, ik begin er niet meer aan. Maar ik zeg nooit meer nooit, omdat ik zo vaak gestopt ben in die 10 jaar. Nu zeg ik: vandaag drink ik niet en morgen wordt weer vandaag. Eén dag tegelijk!

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Kijk naar de voordelen. Beloon jezelf. Wees trots op jezelf. Zoek steun bij anderen die niet drinken. Nuchter is de toekomst. Je hebt maar één leven en leef dat!

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Gewoon stoppen en niet meer over nadenken. Je geeft jezelf levensgeluk. Elke dag.

 

Hoe mooi is het om jezelf elke dag een cadeautje te kunnen geven! Een frisse ochtend, zelfbewust en zonder spijt. Prachtig om te lezen dat je er zo positief in staat. En ik hoop van harte dat je nu (1 dag tegelijk) permanent vrij geworden bent. 10 jaar is scheepsrecht!

Ontzettend bedankt voor je mooie bijdrage aan Alcoholvrijheid, en mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal ook eens in de pen willen duiken: heel graag! Als je op deze pagina je e-mail achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply