“Ik hield mezelf voor dat ik geen probleem had met alcohol”

Wat is het toch fijn dat er tegenwoordig steeds meer (on- en offline) platforms zijn die je kunnen helpen om te stoppen met alcohol. Er zijn meer gelijkgestemden dan je denkt, en door samen de schouders eronder te zetten kom je een heel eind. 1 dag tegelijk! Lees bijvoorbeeld ook eens dit mooie ervaringsverhaal. Ook daar kan je inspiratie uit putten om je door de moeilijke momentjes heen te slepen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werkte in de gehandicaptenzorg. Sinds anderhalf jaar ben ik thuis met onze dochter. Mijn man is zeevarende. Hij werkt in periodes van 4 weken: 4 weken weg, 4weken thuis. Mijn onregelmatige diensten waren niet te combineren met zijn werk. Nu ben ik lekker met onze dochter thuis waar ik erg van geniet.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk voornamelijk wijn. Soms ook bier maar als ik kon kiezen was het wijn. Ik dronk elke avond, meestal 4-6 glazen. Als ik uit was wel meer, zoals bij uit eten. Dan was het eigenlijk eerder ‘uit drinken’ dan ‘uit eten’. Meestal was het 1 teveel of 100 te weinig.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben nu ruim 100 dagen gestopt, sinds 25 mei 2021.

Was dit je eerste poging?
Dit was niet mijn eerste poging. In November 2020 ben ik bij de huisarts geweest. Dit ging 2 maanden goed, daarna sloop de gewoonte weer in m’n leven. Het begon met een biertje, de dag daarna weer een wijntje of 2 en zo was de gewoonte terug in mijn leven.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik hield mezelf voordat ik geen probleem had met alcohol. Maar diep van binnen heb ik altijd geweten dat ik op een hele slechte manier, een goede match heb met alcohol.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Door de 2 maanden gestopt te zijn geweest, ben ik er anders tegen aan gaan kijken. Maar elke keer als ik dronk had ik de volgende dag verdriet, schaamte en was ik heel boos op mezelf. Ik bleef in die spiraal hangen. Elke gelegenheid greep ik aan om te drinken en ik plande alles op zo’n manier dat ik kon drinken. Ik had al weleens met Esther van Sober in Life contact gehad en de podcasts gehoord van Koos van Plateringen. Die deden mij de ogen echt openen, zeker de aflevering waarin Koos terug ging naar zijn eigen verslavingscoach.

Op 25 mei 2021 begon de 40dagen challenge van Sober in Life. Daar had ik me voor opgegeven. Dat begon net op tijd voor mijn gevoel, want het leek echt de spuigaten uit te lopen. Mijn man had ook gezegd dat ik niet leuk ben als ik gedronken had: grote mond, bijdehand, niet voor rede vatbaar. Dat bleef ook wel door me heen spoken, maar als hij op zee was, had ik daar minder last van.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik heb veel minder angst sinds ik gestopt bent en maak me minder druk om kleine dingen. Ik was bijvoorbeeld altijd erg bang voor fly-overs (een soort viaduct). Nu is het nog niet mijn favoriet, maar ik kan er wel overheen rijden. Stuk rustiger in m’n hoofd, geen piep meer in m’n oren, en ik slaap een stuk beter.

Daarnaast ben ik onlangs verhuisd. Deze stap en de verhuizing heb ik zo bewust mee gemaakt. Dat heeft me ook een stuk sterker gemaakt: niet drinken tijdens zo’n heftig stressvolle periode. Ik kon nu van alles genieten,  en heb vooral van de afscheidsfeestjes genoten.

En wat mis je het meest?
De roes, als ik het even lastig heb. Dan was wijn altijd een perfecte oplossing. Ook voelde ik me zekerder dan wanneer ik nuchter op een feestje stond.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De dag(en) erna, de kater, schaamte, boosheid en verdriet.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Ik zit op een platform met gelijkgestemden, hier kan je openlijk je hart luchten. Ook zeg ik het hard op tegen mezelf en man. Ik kijk dan ook naar m’n dochter en besef me dat zij me hard nodig heeft en vooral nuchter.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink nu vooral thee in de avond, als we gezelschap hebben drink ik alcoholvrije gin-tonic, alcoholvrije biertjes. Maar dat ben ik wel eerder zat, dan toen ik nog wijntjes dronk.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Voor nu ben ik heel blij dat ik ben gestopt. Ik durf niet te zeggen hoe het in de toekomst gaat lopen, maar zoals ik al aangaf: ik heb op een hele slechte manier, een goede match met alcohol. Dus ben ook bang dat het dan weer fout gaat als ik het eventueel weer zou gaan proberen. Daarbij merk ik nu veel rust in m’n lijf en hoofd, omdat ik mezelf geen regels opleg. Dat is wel een fijne ervaring.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Zorg dat je erachter staat en doe het niet alleen. Zorg dat je meest dichtstbijzijnde persoon het weet, voor als je het lastig hebt. Sluit je eventueel aan bij een platform, er zijn er genoeg. Ik vind het altijd wel fijn om contact te hebben met gelijkgestemden, dan hoef je niet altijd alles uit te leggen omdat zij het begrijpen.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Houd het klein, dan is het overzichtelijk. Wanneer je tegen jezelf zegt: ik stop nu voor altijd zal je brein in de weerstand gaan: “zo erg is het niet”, en dergelijke. Probeer het eens voor 30 of 40 dagen en kijk dan wat het je oplevert. En dan kijk je weer verder. Elke dag is er 1 onverdoofd!

 

En zo is het maar net. 1 dag tegelijk, en voor je het weet vliegen de dagen voorbij! Heel erg bedankt dat je deze mooie inzichten met ons heb willen delen, en fijn dat er tegenwoordig zoveel platforms zijn om je daarbij te ondersteunen. En Alcoholvrijheid is er daar natuurlijk ook één van! 😉

Mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal ook eens zijn of haar ervaringen willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply