“Ik heb mijn leven teruggevonden”

De enige manier om de voordelen van stoppen met alcohol te ervaren, is door gewoon een periode niet te gaan drinken. Hoe langer hoe beter, want dan worden de voordelen alleen maar groter. Tot het je zo goed bevalt, dat je na je einddatum gewoon besluit om door te gaan met niet drinken. Dat moment is goud waard, en dat moment beleefde de schrijfster van het ervaringsverhaal van deze week ook nadat ze een mooie periode was gestopt. Mocht je nog twijfelen, dan kan dit verhaal je hopelijk inspireren:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk in het onderwijs.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Het drinken van alcohol is mij met de paplepel ingegoten. Ik begon met drinken toen ik ongeveer 18 was. Dit heeft bijna 40 jaar geduurd. In eerste instantie dronk ik één wijntje per dag. Ik ervaarde toen al een probleem, stond niet meer fris op. Langzamerhand begon ik meer alcohol te drinken. En alcohol begon mijn gedachten te beheersen. Voor, tijdens en na mijn echtscheiding dronk ik ongeveer een fles wijn per dag. Dit leidde tot flinke slaapproblemen en depressieve gevoelens. Vanaf 2014 ben ik serieus begonnen met het minderen van alcohol. Alcoholvrije periodes wisselden elkaar af met periodes waarin ik stevig dronk. Uiteindelijk beperkte ik met veel wilskracht mijn alcoholconsumpties tot 9 à 10 drankjes per week.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Bijna anderhalf jaar.

Was dit je eerste poging?
Ik ben meerdere keren gestopt. Daarbij heb ik níet de intentie gehad definitief te stoppen. Ook niet op 1 januari 2021, toen ik meedeed met IkPas. Echter beviel het alcoholvrij zijn zó goed dat ik besloot door te gaan. Ook nu weet ik nog niet zeker of ik definitief ga stoppen.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Het gevoel van samenhorigheid en gezelligheid. Het terrasleven.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
De aanhoudende slaapproblemen, darmproblemen en de gevoelens van minderwaardigheid. Daar wilde ik een eind aan maken.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik slaap meestal als een roos, de lichamelijke problemen zijn grotendeels opgelost, ik voel mij evenwichtig, zeker en blij. Ik heb mijn leven teruggevonden.

En wat mis je het meest?
Soms lijkt het aantrekkelijk een wijntje mee te drinken tijdens het eten. Deze gedachte is echter van korte duur.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De katers, de gevoelens van mineur, de tijd die ik nodig heb voor herstel. Het afhankelijk zijn, het continu ermee bezig zijn.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Dan maak ik lekker eten voor mijzelf, ga wandelen of fietsen.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Koffie, thee, de meest uiteenlopende 0.0% bieren, spa rood, gimber.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik sta in het moment. Ik geniet voornamelijk ervan dat ik ’s-avonds lekker moe ga slapen en ’s-morgens fris opsta. Dat wil ik niet missen. Iedere keer dat ik denk ‘Ach, ééntje kan geen kwaad’ dan denk ik aan mijn nachtrust. Ik word daar blij van.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Probeer jezelf níet te dwingen alcoholvrij te zijn. Leef bij de dag. En geniet!

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Ga het proberen, al is het voor een maand. Je zult ervaren welke verrijking dit voor jouw leven oplevert.

 

En daar ben ik het compleet mee eens! Supermooi dat jij dit ook in bent gaan zien, en ik hoop van harte dat er ergens ook maar 1 iemand is die dit leest en besluit om ook die handschoen op te pakken. Niet twijfelen, gewoon doen!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol op Alcoholvrijheid willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik daarna zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply