“Ik heb geleerd wie ik ben zonder alcohol”

Ik geloof echt heilig in de magische werking van een volledig jaar zonder alcohol, als je ooit écht alcoholvrij wilt worden. Die periode heb je nu eenmaal nodig om alles een keer zonder drank mee te maken, en om tergend langzaam die hardnekkige gewoonte uit je systeem te krijgen. De schrijfster van het verhaal van deze week heeft dat ook zo aangepakt, en ook zij is inmiddels helemaal om. Je leven wordt anders, maar niet minder leuk en in elk geval wel 1000 keer gezonder en vrij. Leuk om te lezen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb kinderen en werk in de zorg en het onderwijs.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk met name wijn, maar ook wel (speciaal)bier en cocktails. Op mijn 13e ben ik begonnen met drinken, eigenlijk altijd bij gelegenheden in het begin. Toen ik ging studeren ben ik vaker en meer gaan drinken. Bij ieder feestje sowieso en ook wel spontaan met vrienden of huisgenoten. Toen ik ging werken beperkte het drinken zich tot de weekends, maar ik dronk dan wel altijd. Als ik dronk dan was het (bijna) nooit met mate. Ik ben een echte binge-drinker. Na 3 drankjes kan ik vaak niet meer stoppen en drink ik door totdat ik echt dronken ben. Meestal ging dat goed, soms ben ik er ook wel flink ziek van geweest.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Eén jaar en een maand inmiddels.

Was dit je eerste poging?
Nee, ik ben wel eens eerder kortere periodes gestopt (enkele weken). Ik merkte dat ik steeds minder goed tegen alcohol kon en ik baalde ervan dat ik niet met mate kon drinken. Het was alles of niets. Als ik een periode stopte en daarna weer begon, dan gingen ook meteen weer alle remmen los. Ik probeerde te minderen, door mezelf op te leggen dat ik nog maar 1 dag in het weekend mocht drinken, en dan niet meer dan een halve fles wijn per keer. Als ik thuis was lukte dat best wel goed, alleen zat ik dan wel de hele tijd naar mijn glas te kijken. Drink ik niet te snel, mag ik al bijschenken, hoe verdeel ik mijn ‘rantsoen’ over de avond? Ook zocht ik naar excuses om bijvoorbeeld toch 2x in een weekend te drinken, of naar ‘speciale gelegenheden’ waarbij ik mocht drinken. Steeds discussie in mijn hoofd.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik vond de roes en verdoving die alcohol me gaf eigenlijk te lekker om het op te geven. Ook gebruikte ik het om me losser te voelen in sociale situaties en tegen de verveling op saaie feestjes. Ik vond dat er altijd wel een excuus was om te drinken en zorgde er ook echt voor dat dit ook altijd kon. Ik plande de dag erna ook geen belangrijke dingen zodat ik me niet in hoefde te houden.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Dat was nadat ik een paar keer flink doorgeslagen was. De rem was totaal weg en ik dronk veel te veel. Ik schaamde me voor mijn ontremde gedrag en ging inzien dat ik nogal zelfdestructief bezig was. Ik heb toen hardop uitgesproken dat ik vond dat ik een probleem had, dat ik niet met alcohol om kan gaan. Mijn partner vond dat onzin, want ik ben verder juist een heel gedisciplineerd persoon. Maar die discipline verdwijnt bij mij na 3 drankjes dus! Toen ben ik gaan lezen en podcasts gaan luisteren over (stoppen met) alcohol. Ook enkele apps en groepen op social media hebben me geholpen. Dat was een feest van herkenning en kon ik ook mijn eigen proces beter in perspectief plaatsen. Het heeft me geleerd dat alcoholisme in vele vormen komt, en dat voor mij geldt dat ik gewoon de eerste niet moet nemen. Want één is teveel en 100 nooit genoeg. In de podcast zei iemand dat je echt eens een keer voor langere tijd moet stoppen om te ervaren hoe het is. Dat leek me erg lastig maar ik sluit me er echt bij aan, je weet dan pas wat het met je doet.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik voel me veel stabieler en het is heerlijk om op zondagochtend fris mijn bed uit te stappen. Ik kan overal naartoe met de auto. Ook heb ik geleerd wie ik ben zonder alcohol. Dat was niet altijd makkelijk hoor. Ik ging toen ik net gestopt was naar een festival, en daar was werkelijk niks aan. Toen werd ik overvallen door de gedachte dat ik me realiseerde dat ik normaal gesproken in zo’n situatie zou zijn gaan drinken om het weer leuk te maken. En dat vond ik heel confronterend. Ook duurde het echt even voordat ik feestjes weer leuk ging vinden zonder alcohol. Maar inmiddels doe ik weer lekker gek als ik daar zin in heb. En ik ben daar met mijn volle verstand bij en hoef niet bang te zijn dat ik iets doe of zeg waar ik me later voor schaam.

En wat mis je het meest?
De roes en de flauwe lol die je kunt hebben als je hebt gedronken met vrienden.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De katers, vermoeidheid en schaamte na teveel drinken. En de discussies in mijn hoofd, wat ben ik blij dat ik daar vanaf ben!

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik heb een aantal redenen waarom ik niet wil drinken op een rijtje gezet. Maar die hoef ik eigenlijk al niet meer te bekijken, want ik weet nu dat niet drinken gewoon veel fijner is. Ik vind het nu ook veel moeilijker om mensen om me heen te zien die te veel drinken. Ik heb echt veel hoog functionerende alcoholisten in mijn omgeving. Overal moet bij gedronken worden, en het liefst ook heel veel. Lastig om te zien, en ook confronterend voor mezelf. Ik was ook zo, wist het tot op zekere hoogte zelf dondersgoed en ging er toch mee door. Nu ik dat inzie wil ik daar echt niet meer naar terug. Dat helpt nog wel het beste.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
In het begin probeerde ik alle drankjes te vervangen door 0,0 varianten (wijn, bier en mixjes). Dat doe ik nu veel minder want frisdrank, water, thee en koffie is ook lekker (misschien wel lekkerder).

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik denk dat ik in de toekomst alcoholvrij blijf eigenlijk. Als mensen om me heen willen drinken dan moeten ze dat zelf weten, ik vind het wel fijn dat mijn partner ook is gestopt met drinken.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Lees en beluister alles wat er over dit onderwerp te vinden is!

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
De tip om een jaar te stoppen en alles een keer nuchter te beleven heeft mij echt geholpen. Zet je motivatie om te stoppen op een rijtje en ga het gewoon eens ervaren om niet te drinken.

 

En daar ben ik het helemaal mee eens! Voor mij was het besluit om een volledig jaar te stoppen ook het startpunt van een compleet alcoholvrij leven, en net als jij wil ik nu ook echt voor geen goud meer terug hoor. En dat besef kwam bij mij pas in de laatste maand van dat jaar. Dus hou vol!

Heel erg bedankt voor het delen van je verhaal, en alsnog van harte gefeliciteerd met je alcoholvrije jubileum. Mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply