“Ik had zelfs het idee dat ik helemaal niet meer wakker was”

Vandaag is voor mij een bijzondere dag! Ik heb namelijk de eer om een ervaringsverhaal van de jongste persoon tot nu toe op Alcoholvrijheid te mogen delen: hij is slechts 24 jaar oud, maar maakt nu al 1 van de beste beslissingen uit zijn leven. Wat zal hij daar nog lang plezier van kunnen beleven! Echt, ik heb wel zo veel respect voor dit verhaal. Hij komt van ver, maar de rebound waarmee deze held zich herpakt is geniaal. Superknap, en heel mooi om te lezen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben werkzaam in de molenrestauratie, als timmerman aan oude molens. Iets wat aansluiting heeft op mijn hobby als molenaar.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Het begon allemaal met bier en later ook sterke dranken als die kratten op waren. Op het laatste moment dronk ik 12 flessen bier op een avond.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben nu ongeveer 7 maanden geleden gestopt.

Was dit je eerste poging?
Ik zou vader worden. Mijn vriendin bleek geheel onverwacht zwanger geworden te zijn en daardoor wilde ik die vader zijn zoals elke vader dit zou willen. Maar helaas liep het na 9 weken uit op een miskraam. Ik was compleet kapot geslagen en begon weer met stevige drinkbuien.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Eerst wilde ik niet stoppen, maar toen probeerde ik te minderen. Binnen 2 weken lukte het me om zelfs doordeweeks er helemaal vanaf te blijven.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Dan moet daar een stukje voorgeschiedenis bij. Ik woonde net samen met mijn vriendin. We waren op dat moment net een jaar samen en mijn vriendin ging op dat moment naar school. Dus ik moest de kost draaien in het huis, iets wat makkelijk kon dacht ik. Maar helaas: al snel kwamen de rekeningen en onvoorziene uitgaven sneller dan ik wilde, en telkens moesten we weer geld lenen van mijn ouders. Toen kregen we corona waarin de stress nog hoger kwam te zitten. Ik wilde rust, even niks meer voelen.

Om dit te bereiken gebruikte ik 1 a 2 keer per jaar drugs. Eerst altijd hasj, maar een goede vriend van mijn vriendin kende iemand die ze goed vertrouwde, alleen had hij wiet.
Ik dacht: dat is hetzelfde als hasj, een stoft drugs. Maar helaas liep dit heel anders dan dat het me rust gaf. Nee, ik kreeg een bad trip waarbij ik steeds het bewustzijn verloor.

Na deze ervaring bleven de paniek aanvallen komen. En steeds vlak voor het slapen, heel vervelend. Tot ik op dat moment even een avondje ging zuipen.
Ik sliep als een blok. Maar laat dit nu een halfjaar geduurd te hebben.

Dan begint het.

Ik werd agressief naar mijn vriendin toe. Ik verzuimde werk. Ik was levens futloos. Op het laatst had ik zelfs het idee dat ik helemaal niet meer wakker was, zo ver was ik op dat moment heen. Na weer een avond ruzie tussen mij en mijn vriendin is ze weg gegaan, naar haar ouders toe. Dit was op een zaterdagavond.

Dus zondag zat ik alleen in huis. Ik stond op en ging naar de douche. Keek in de spiegel. Op dat moment leek het alsof alles tot een besef kwam. Ik was een wrak. Ik had een baard als een zwerver. De douche sloeg ik vaak over in die tijd uit luiheid van de drank.

Op dat moment heb ik besloten om te stoppen. Niet in stappen, maar in één keer. Ik en mijn vriendin hadden hulp aangeboden gekregen van een zorg hulpverlening. Deze mensen hebben uiteindelijk via een VNN (= Verslavingshulp Noord Nederland) hulp voor mij kunnen vinden. Maar daar kon ik niet meer op wachten. In november heb ik mijn allerlaatste gedronken. De rest is ‘s morgens in de gootsteen verdwenen. Ik wou het niet meer. En per toeval kwam ik de Alcoholvrijheid-app tegen, wat me geholpen heeft door inzicht te geven in waar je staat.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Je gezondheid krijgt een boost. Je kunt op den duur meer van je dag maken en dat is ook wel fijn. Ik ben me opgewekter gaan voelen, slaap beter en mijn geheugen is een stuk beter geworden. Ook smaakt eten me meer dan het deed. En bovenal weer mee kunnen komen met de rest om me heen.

En wat mis je het meest?
Dat is toch wel het biertje om iets te vieren. Maar dat is (zeg ik vol trots) een cola geworden.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het verdoofde gevoel krijgen.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
In het begin 0.0 Radler, maar dit heb ik later overgezet op cola, koffie en water. Reden van ook geen 0.0: ik merkte dat dat mijn prikkels naar drank aanhielden.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Niet meer. Als je stopt, neem dan niet de verleiding om er toch weer een te pakken. Dan begint het allemaal weer op nul.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Kijk goed wat je aankan, en mijn tip is toch: zoek hulp. Je bent niet de enige die het heeft. Ik ben op het moment van schrijven 24 jaar oud en ik schaamde me rot toen ik voor het eerst in de behandelingsgroep kwam. En dan zie je mensen die op het eerste oog net zo zijn als een ander, en dan hoor je dat je niet alleen bent.

En bovenal, de grootste tip is: doe het voor jezelf. Dan val je niet terug als de mensen voor wie je het doet je ineens laten vallen.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Iedereen moet dit natuurlijk voor zichzelf bepalen, maar ik kan echt zeggen dat ik mijn leven weer terugheb. Vrienden die bellen of ik ze vanavond misschien kan helpen? Ja tuurlijk, ik kom eraan. Waarom kan dit? Ik heb niet gedronken. En zo zijn er nog wel duizend voordelen.

 

En ik vind het geweldig om dat zo van jou te horen. Echt, oprecht! Want zoals jij zijn er niet veel hoor. De meeste mensen van jouw leeftijd laten zich rustig verblinden door de drank. Oké, de meesten maken misschien ook niet mee wat jij hebt meegemaakt, maar toch… er is echt wel lef en kracht voor nodig om het roer dan al helemaal om te gooien. Dikke complimenten daarvoor!

En bij deze nog even een speciale oproep aan de ‘jongere’ lezers op alcoholvrijheid: ik zoek natuurlijk altijd nieuwe ervaringsverhalen, maar in het bijzonder misschien toch nog wel die van jullie. De jonge alcoholvrijerds zijn namelijk nog wat ondervertegenwoordigd in mijn verhalenverzameling. Het ding is namelijk dat veel mensen natuurlijk pas wat ouder zijn als ze eenmaal besluiten om te stoppen met alcohol, pas nadat alcohol genoeg tijd heeft gehad om de boel sluimerend maar grondig te verzieken. Dus ben of ken jij nu iemand die alcohol al eerder doorziet voor wat het is? Dan zou ik het heel erg waarderen als je op deze pagina even je e-mail achterlaat. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op!

Maar dat geldt natuurlijk voor iedereen 😉 Alle verhalen zijn meer dan welkom, altijd. Graag zelfs!

Fijn weekend allemaal 🙂

Leave a Reply