“Ik had het vele roken ingeruild voor drinken”

Als je verslavingsgevoelig bent loeren er veel gevaren. Roken, drinken, gokken, noem maar op… maar net zoals je overal verslaafd aan kan raken, kan je er ook weer vanaf komen! En dan werkt het proces in grote lijnen altijd hetzelfde. Om die reden heb ik naast Alcoholvrijheid nu ook de Rookvrijheid-app in het leven geroepen. Alles om je te motiveren om die verslaving uit je systeem te krijgen. En als dat lukt, pluk je daar straks dezelfde voordelen van als de schrijfster van het ervaringsverhaal van deze week. Met de nodige ondersteuning is het haar gelukt, en nu is ze vrij! Hier lees je alles over deze mooie reis:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben 52 jaar en ik werk op kantoor (nu dus: thuis) bij een zorginstelling. Mijn kinderen zijn ruimschoots volwassen en het huis uit, ik woon samen met mijn gepensioneerde man.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben sinds maart 2021 gestopt met alcohol, nu bijna een jaar geleden.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk vooral biertjes, elke dag, en steeds meer. Op het laatst minstens drie, soms meer. Dat begon om 17.00 sharp, en in het weekend of in vakanties om 16.00. Na de pilsjes of speciaalbiertjes ging ik naadloos door met twee of meer glazen wijn bij het eten. Soms ook nog wel eens een whisky voor het slapen gaan. Op feestjes, in de kroeg en bij etentjes dronk ik nog meer. Ik lazerde dan van trappen, crashte met mijn fiets, struikelde over tramrails…  Bij het wakker worden keek ik het laatste jaar voordat ik stopte al uit naar het tijdstip van het eerste biertje.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Door het thuiswerken was ik nog meer gaan drinken, doordat ik de ontspanning van het naar huis fietsen niet meer had, en doordat ik met mijn brakke kop onzichtbaar ‘prima kon werken’ de volgende dag, en omdat ik wel iets anders wilde voelen dan saaiheid, of in ieder geval die saaiheid niet zo wilde voelen.

Was dit je eerste poging?
In de afgelopen acht jaren heb ik wel geminderd in aantal (dus: maximaal twee biertjes), of me beperkt in het aantal dagen dat ik dronk (bijvoorbeeld: alleen in het weekend en op een feestje, of: niet voor een werkdag). Daar zocht ik algauw allerhande uitvluchten en smoezen voor totdat ik weer elke dag dronk, of totdat ik weer elke dag meer dronk dan ik met mezelf had afgesproken. (van die kleine flesjes mocht ik er wel drie, als de zon schijnt is het ook een feestje, voor een avonddienst kan ik wel drinken).

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik wist al een poos dat ik verslaafd gedrag vertoonde. Ik had het vele roken ingeruild voor drinken. Nu ik me begin 2021 realiseerde dat meer drinken me niet ontspande of hielp, wist ik dat ik moest stoppen. Zeker ook in combinatie met diabetes type 1, ook al zo lekker voor je bloedvaten… not!

Deze stop is de eerste en de laatste! In het verleden ben ik tig keer gestopt met roken, uiteindelijk is het me in 2012 gelukt door het goede boek en met een goede opmerking van de praktijkondersteuner. Bij stoppen met alcohol wilde ik niet dat vallen-en-opstaan-pad bewandelen, en dus heb ik meteen hulp gevraagd aan mijn huisarts. Die zei meteen de juiste dingen, en omdat ik een paar redenen wist waardoor ik dronk, heb ik me aangemeld bij een hulpverleningsinstantie voor verslavingszorg, waar ik een combinatie van groeps- en individuele therapie deed.

De therapie heeft me enorm geholpen. Ik heb geleerd waarom en waardoor ik dronk (of rookte of nagels beet of krasloten kocht etc., kortom: waarom ik verslavingsgedrag vertoonde), wat het me gekost heeft aan geld, maar erger nog, de schade die alcohol aangericht had op alle gebieden van het leven, en dat het geen enkel probleem oploste maar ze juist alleen maar tijdelijk verlichtte. Ik heb daar geleerd om anders met gevoelens om te gaan dan drinken, en heb er mijn gevoel van eigenwaarde door teruggekregen.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Het grootste voordeel van niet drinken voor mij is: (ik kan niet kiezen) vrij zijn van het nare gevoel van trek, van die spanning in het lichaam en in mijn hoofd, dat opgejaagde. Ik heb geen katers meer en heb vier kilo minder aan mijn lijf. Ik voel me veel meer ontspannen, rustiger en sta stevig in mijn schoenen. Ik voel me vrij!

En wat mis je het meest?
Wat ik mis is de losgeslagen lol en het gevoel van de leukste en grappigste en meest gevatte gast op een feestje te zijn. Ik vind het heel jammer nooit meer die heerlijke wijn bij lekker eten te kunnen drinken.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het minst mis ik de draaiende kamers, het kotsen, de uitbarstingen van verdriet of woede, de spijt al op de avond zelf, het vooruitzicht van de volgende brakke dag, waar de belangrijkste vraag zou zijn: hou ik mijn ontbijt en dus ook de rest binnen, of lig ik in een verduisterde kamer waar ik alleen maar uit kom om te kotsen?

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Als ik die nare, hevige trek in drank heb (is nu drie keer voorgekomen, twee keer door stress om een kind, een keer juist door positieve associatie met drinken op vakantie) dan bel ik mijn ‘nuchterzuster’ die ik ken van de therapie. Ik vertel het daarna aan mijn man, ik analyseer waardoor het komt en ik ga wandelen. Dan gaat het over, binnen een half uur.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink meer thee, vlierbloesem- of gembersiroop, cola light. Ik drink geen alcoholvrij bier of – wijn omdat dat te dicht bij het echte ligt en ik mijzelf dan voor de gek houd. De stap naar het echte zou voor mij dan te gemakkelijk kunnen worden. Ik heb -door al die gemiste calorieën in bier- veel meer trek in eten/snoepen/snacken.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ga nooit meer alcohol drinken. Ik heb het niet nodig, het helpt me niet. Integendeel: het verdooft, maar lost niets op. Ik kan geen maat houden, dus af en toe eentje, of alleen op feestjes: dat zit er voor mij niet in.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Als advies heb ik: vraag gerust hulp, verslaving is een ziekte. Je hoeft het niet alleen te doen.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Voor de mensen die nog twijfelen: probeer het eens drie maanden en schrijf op wat het je biedt.

 

Dat is inderdaad een prima begin! Je weet nooit wat het je zal bieden zonder het eerst te proberen. En wie weet bevalt het je straks net zo goed als vele anderen hier, en deel jij over een tijdje ook je ervaringsverhaal hier op alcoholvrijheid 😉

Ontzettend bedankt voor het delen van dit mooie verhaal, en als iemand anders na het lezen hiervan ook eens zijn of haar verhaal met ons wil delen hoor ik het graag. Als je dan op deze pagina even je e-mailadres invult neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

2 Comments

  1. Lucy May 3, 2022
  2. Mirjam January 15, 2023

Leave a Reply