“Ik had geen reden meer om niet te drinken”

Het is zover: lekker met pensioen! Eindelijk tijd voor al je hobby’s, en elke dag tijd voor een lekker drankje om het leven te vieren. Waarom ook niet? Maar ja, zonder er erg in te hebben loop je zo het risico dat alcohol er steeds meer bij begint te horen, met alle nadelige gevolgen van dien. Tenzij je net als de schrijfster van het ervaringsverhaal op tijd besluit om het roer om te (willen) gooien. Gelukkig deed zij dit, en daarmee toont zij goede les voor velen. Een mooi perspectief:

 

Wat doe je in het dagelijks leven
Ik ben gepensioneerd dus ik breng mijn dagen door met het uitoefenen van mijn hobby’s. Ik heb indertijd rechten gestudeerd en ik heb dertig jaar bij het kantongerecht en de rechtbank gewerkt als stafjurist in de civiele sector. Een stafjurist schrijft met name vonnissen die meegelezen worden door de rechter. Ook woont een stafjurist zittingen bij maar alleen zware zittingen voor de meervoudige kamer (drie rechters).

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik ben een op en neer drinker geweest. Ik ben opgegroeid zonder alcohol. Pas toen ik mijn vriend (huidige man) kreeg op mijn 18e ben ik gaan drinken. Mijn man is groot geworden met veel alcohol om zich heen en drinkt ongeveer al zijn hele leven. Ik dronk omdat ik mezelf een houterig iemand vond. Ik zat op het gymnasium en die meisjes waren niet de populairste want dat waren maar saaie studiebollen. Toen ik ging studeren bleef ik drinken, dat was toen de norm. Bovendien had ik een goede vriendin die ook graag dronk. We hebben met z’n drieën heel wat glazen weggewerkt.

Naast mijn studie ging ik werken als zomerstewardess. Een unieke combinatie, in de winter studeren en in de zomer naar allerlei heerlijke oorden vliegen. Daar werd, je raadt het al, behoorlijk gedronken. Ik wilde graag meedoen, vond mezelf maar weer een houterige studiebol (als een van de weinige stewardessen studeerde ik) dus de inname was behoorlijk. Na mijn studie ging ik werken en kregen we kinderen. In die periode heb ik nauwelijks tot niets gedronken. Ik was naast mijn werk op de rechtbank, redactiesecretaris van een tijdschrift op het gebied van huurrecht. Dat werk deed ik in de avonduren dus drinken was er niet bij.

Zeven jaar geleden ben ik op mijn 63e met pensioen gegaan, en toen ging de drinkcurve weer steil omhoog. Ik had geen reden meer om niet te drinken. Op het laatst dronk ik per avond een halve fles wijn en twee koffies met whisky. In het weekend dronk ik per avond een hele fles wijn met whiskeys.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
228 dagen, of 7 en een halve maand.

Was dit je eerste poging?
Ja, dit is de eerste keer dat ik helemaal gestopt ben. Daarvoor heb ik wat halfhartige pogingen ondernomen zoals bijvoorbeeld alleen drinken in het weekenden, maar die mislukten allemaal.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik zag het nut er niet van in.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik ging inzien dat het niet gezond was. Dit inzicht kreeg ik vooral door de katers en het gebrek aan energie. Wat me echt over de drempel trok was het boek van Jacqueline van Lieshout: “Ontwijnen“. Ook het boek “Op je gezondheid” van René Kahn heeft mij de ogen geopend.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Niet meer afhankelijk van iets zijn (daarom ben ik ooit ook gestopt met roken). Niet dat gebrek aan zelfrespect omdat ik weer naar de fles greep. Geen katers, ontzettend veel meer energie en geen depressieve gevoelens meer. En de grootste winst: ik slaap oneindig veel beter.

En wat mis je het meest?
Ik mis niet zozeer de smaak, als wel de omstandigheden waarin ik dronk. Na een stressvolle dag achterover leunen met een gekoeld glas witte wijn. Na een zware wandeling een vers getapt wit biertje. Een bezoek aan mijn moeder dat toch nog gezellig werd door het drinken van wijn. Een heerlijk terras, zon, warmte en een beslagen glas wijn in je hand.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik ga dan oppervlakkig denken zodat ik niet aan alcohol denk. Gelukkig kan ik mijn geest aardig beheersen met mijn verstand.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt
Ik ben begonnen met alcoholvrij bier, maar daar heb ik nu geen zin meer in. Dat komt denk ik ook omdat het winter is. Ik drink de hele dag (cafeïnevrije) koffie met havermelk.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ga in ieder geval een jaar niet drinken en dan zie ik wel weer verder.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Nee. Ik vind dat iedereen zelf de beslissing moet nemen. Ik heb er ook geen moeite mee als mensen om me heen drinken. Wat wel vervelend is, is dat je zo goed kan vast stellen dat mensen alcohol op hebben en dat dat hun gedrag beïnvloedt.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Niets.

 

En zo is het natuurlijk wel ja: iedereen kan alleen maar voor zichzelf de keuze maken om te stoppen met alcohol of niet. Pas als je het zelf wilt, dan lukt het ook! Heel mooi dat jij dit inzicht hebt gekregen en het zo over een andere boeg gegooid hebt. En heel erg bedankt voor de mooie boekentips over stoppen met alcohol die je hier inmiddels hebt gedaan. Het blijft toch prachtig hoeveel inzicht je soms uit een boek kunt halen!

Mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mailadres invult neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply