“Ik had geen idee dat ik al zover was gezonken”

Een drankje hoort er toch gewoon bij? Nou ja, wel als je dat je hele leven gewend bent, maar wees je ervan bewust dat dit echt niet voor altijd zo hoeft te zijn hoor. Ook al weet je misschien niet beter, je hebt altijd de mogelijkheid om ook zonder drank door het leven te gaan. Dat is niet makkelijk, maar hoe eerder je ervoor gaat hoe beter. Hier is weer een mooi verhaal dat je misschien kan motiveren om ook die bevrijdende sprong in het diepe te gaan maken:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een getrouwd man en vader van 3 jongens.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk eigenlijk gewoon alles waar alcohol in zat: bier, rosé, witte wijn, rode wijn en allerlei sterke dranken. En dat was zeker bijna dagelijks.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben nu bijna 2 jaar gestopt. Ik heb 36 jaar gedronken, van huis uit is dat begonnen. Het was altijd gezellig drinken… even voor het eten, na het eten, altijd voor de gezelligheid en dat was het ook. Het hoorde erbij en ik wist niet beter, maar het is nu al bijna 2 jaar mooi geweest! Ik heb er genoeg op..

Was dit je eerste poging?
Nee. Ik heb al 3 keer een poging gedaan op advies van de dokter en voor mijn gezin, maar ik had nooit het idee gehad om echt te stoppen. Dit was meer om iedereen tevreden te houden. Ik dacht altijd “als ik nu een poosje stop, waait het wel weer over”.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik was altijd veel weg met mijn werk dus het was elke avond gezellig, en dan werd er veel gedronken. Ik wilde gewoon niet stoppen en had er zelf eigenlijk geen last van. Ik had geen idee dat ik al zover was gezonken. Ik kon blijven drinken tot ik omviel en omdat mijn katers nooit heftig waren kon ik de dag erna gewoon weer door drinken.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Mijn kinderen werden ouder en kregen ook door dat er wel heel veel lege flessen in de keuken stonden. Ik had ook regelmatig last van blackouts. Dan was ik hele stukken van de avond/nacht kwijt. De laatste keer dat ik dronk was het zo erg dat ik omviel terwijl de gasten er nog waren en mijn kinderen me ‘s nachts naar bed moesten tillen. De dag erna werd er wat van gezegd er toen knapte er iets in me. Vanaf dat moment is mijn herinnering vaag… ik ben weg gegaan maar weet mijn god niet waar ik geweest ben. Tot ik die avond bijtrok, naar huis ben gegaan en niks meer wist van de dag. Dit was een reden om definitief met de drank te stoppen.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik ben scherper en besef nu dat alcohol niet het belangrijkste is in je leven. Zonder alcohol is het ook gezellig, en als je vrienden weten van je probleem wordt er ook nooit wat van gezegd en staat er altijd een colaatje met ijs voor je klaar. Ik heb mijn gezin beschadigd, maar zelf weer gerepareerd, en dat vind ik het belangrijkste.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Praten met mensen die je begrijpen en naar je willen luisteren.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Koffie, water en fris. Ik drink geen alcoholvrije varianten van dranken, dat lijkt teveel op echt en ik weet niet hoe ik daarop zal reageren.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Nooit geen druppel meer.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Praten, veel praten. Ik kreeg gezondheidsprobleem dus ik werd in de gaten gehouden, maar als je het alleen wilt doen dan adviseer ik om met de juiste mensen te praten. Dat kan ook een goede vriend zijn. De meeste mensen die stoppen denken dat iedereen naar je kijkt omdat je niet drinkt, maar dat is zeker niet waar. Dat zit tussen je oren.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Als je het gevoel hebt dat je “moet” drinken heb je een probleem, maar drink je af en toe een drankje als je weg bent, dan moet je er ook van genieten…

 

En daar zit zeker wat in. Dat gevoel om te moeten drinken is alleen vaak wel moeilijk te herkennen. We verpakken het immers maar al te vaak als ‘willen’ drinken… hoe merk je hier het verschil? Het begint in elk geval met bewustwording, en daar helpt jouw verhaal anderen in elk geval hopelijk ook weer een beetje bij. Heel erg bedankt daarvoor, heel fijn dat je dit hier met ons deelt!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply