“Ik had drank altijd als een stip op de horizon”

Zelfs na 7 jaar alcoholvrij ligt een terugval altijd op de loer. Ik vraag me dan ook oprecht af of je een verslaving ooit helemaal uit je lijf kunt krijgen. Die gok ga ik in elk geval niet wagen, zeker niet na het lezen over de terugval van de schrijfster van dit verhaal. Ik geloof ook dat ik binnen de kortste keren weer een veels te sociale drinker zou worden! Een mooie les om te lezen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben 62 jaar en maak me nuttig met vrijwilligerswerk. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen: een dochter van 26 en een zoon van 23 die allebei het huis uit zijn.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk bijna alleen maar droge witte wijn.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben nu ruim 2 jaar gestopt.

Was dit je eerste poging?
Nee, na een ziekenhuisopname gevolgd door allerlei complicaties duurde het een half jaar voordat ik weer een beetje zelfstandig naar buiten kon. Ik had toen al ruim 6 maanden niet gedronken en bedacht toen dat het stom zou zijn om weer te beginnen na zo’n lange tijd alcoholvrij. Ik dronk niet op wilskracht, maar had drank altijd als een stip op de horizon. Als dit, als dat, dan mag ik wel een glas wijn. Ik geloofde dat ik na een langere periode niet drinken wel sociaal zou kunnen drinken. Dat heeft na een periode van bijna 7 jaar niet drinken geleid tot een terugval van bijna 2 jaar.

Het begon inderdaad heel sociaal, maar ik gleed al snel weer af naar bijna mijn oude niveau. Ik wist nog wel hoeveel leuker het leven zonder drank was en besloot het nu anders aan te pakken. Ik ben naar AA meetings gegaan en heb een ambulant traject gevolgd bij een verslavingsinstelling. In de eerste periode dronk ik niet. Sindsdien ben ik in herstel. Dat is (voor mij) een groot verschil.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Uiteindelijk ben ik gestopt om verschillende redenen, maar de twee voornaamste waren wel dat ik zelf écht van de drank af wilde, en ik dreigde door mijn alcoholmisbruik het contact met mijn dochter (die toen nog thuis woonde) te verliezen.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Er zijn heel veel voordelen, maar de grootste voordelen zijn wel dat ik mijn zelfrespect weer terug heb en dat ik inmiddels een heel goede band heb met mijn dochter.

En wat mis je het meest?
Ik begin het eigenlijk steeds minder te missen, maar als ik een steekje voel dan is het wel op een terras of bij een etentje.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De katers, het je nooit fit voelen, het bijna nooit goed slapen, maar bovenal het verlies van zelfrespect en schaamte.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Op een moeilijk moment denk ik “ook this will pass”.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink veel (bubbel)water, op een terras soms een mocktail of Crodino met citroen en bubbelwater. En in deze tijd van het jaar en in de winter veel thee.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ga in de toekomst niet met alcohol om. Die rem is bij mij (en de meeste verslaafden) voorgoed kapot, dus ik ben niet van plan om die eerste weer te nemen. Dat is de les die ik heb geleerd van mijn terugval.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ikzelf heb ervaren dat het heel fijn is om in contact te zijn met mensen die snappen wat een verslaving is. Dus ga naar meetings en sluit je aan bij AV-groepen op Facebook. Daar vind je heel veel adviezen en steun.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Het is zeker in het begin lastig om een weg te vinden in het niet drinken, maar het is zo de moeite waard. Het leven is zoveel leuker zonder drank!

 

En dat kan ik alleen maar bevestigen! Zo gek, eerst ben je bang dat je nooit meer mag drinken, later ben je bang dat je ooit weer gaat drinken. Die verschuiving duurt ontzettend lang, maar die intrinsieke motivatie om echt niet meer te willen komt echt. De gewoonte gaat uit je systeem, maar voor de verslaving moet je inderdaad altijd op je hoede blijven. 1 slok en je kan zo weer terug naar start!

Ontzettend bedankt voor het delen, en ik ben blij om te horen dat je relatie met je dochten weer zo verbeterd is. Dat lijkt me wel zo’n prachtige blijk van dat je de goede weg in bent geslagen! Mocht iemand anders na het lezen van dit mooie stuk nu ook een keer zijn of haar ervaringen willen delen, dan hoor ik dat uiteraard graag. Als je dan op deze pagina even je e-mail invult neem ik zo snel mogelijk contact met je op. 

Leave a Reply