“Ik had altijd wel een reden om een lekker wijntje te pakken”

Als je veel drinkt is er altijd wel een excuus te vinden voor een drankje. Dat hoort er toch gewoon bij? Nou ja, dan wel ja. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn! De schrijfster van het verhaal van deze week heeft dat gelukkig ingezien en is inmiddels alweer een aantal maanden alcoholvrij. Mooi om over deze omslag te lezen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een vrouw van 47, getrouwd en we hebben geen kinderen. Dat was een bewuste keuze. Ik werk fulltime als auto rijinstructrice.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
De laatste jaren is het drinken echt hopeloos uit de hand gelopen. Ik dronk dagelijks. Doordeweeks elke avond zeker 1 fles droge witte wijn en in het weekend veel meer. Ik had altijd wel een reden om een lekker wijntje te pakken: drukke dag gehad, etentjes, of omdat het 4 uur is geweest en dat wijntje hoorde gewoon bij mij. Ik begon zelfs stiekem te drinken. Soms verstopte ik de lege flessen (en vond ze soms terug, dat ik niet eens meer wist dat ik ze verstopt had).

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik voelde me bij dit gedrag absoluut niet fijn en sliep vooral erg slecht. Ik voelde me erg ongelukkig, maar toch praatte ik het steeds voor mezelf goed. Ik functioneerde gewoon, sport zeker 4 keer per week, eet gezond, dus……..

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben nu 45 dagen geleden gestopt.

Was dit je eerste poging?
Dit is niet mijn eerste poging. Ik denk dat ik een jaartje of 2 geleden mijn eerste serieuze poging heb gedaan. Ik was toen naar de huisarts gegaan en heb daar huilend gezeten en vond het doodeng om te stoppen. Ik dacht dat mijn leven dan voorbij zou zijn. Toen ben ik doorverwezen naar een hulpverlener. Dit was mijn stok achter de deur. Maar de begeleiding verliep rommelig door verloop van personeel en ziekte. Afspraken werden steeds verzet of afgezegd dus ik had het snel opgegeven. Het ergste is dat het drinken daarna heftiger was geworden.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Deze keer voelt het beter. Ik ben weer naar de huisarts gegaan. De vorige keer vond ik het eng om te stoppen, maar nu ben ik juist bang voor de gevolgen als ik zo door zou gaan. Ik heb medicatie gekregen en ben in gesprek bij de praktijkondersteuner om erachter te komen wat er nu achter mijn drinkgedrag zit.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik slaap zo goed, ik voel me rustiger, nog fitter en vooral trots!! Ik ben heel blij dat ik deze stappen heb gezet. Ik ben een paar weken geleden op vakantie geweest en heb toen dus geen wijn gedronken, en ik vond het fijn. Natuurlijk had ik wel lastige momentjes, maar de voordelen zijn zoveel groter!

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik ga nog steeds lekker uit eten en dan drink ik spa. Ook op feestjes, dat vind ik prima en heb het toch gezellig! Thuis drink ik af en toe alcoholvrije bubbels, die vind ik echt lekker.

Wat doe je als je het even lastig vindt om niet te drinken?
Ik spreek nu steeds vaker uit dat ik geen wijn meer drink en de reacties zijn positief. Het “grappige” is dat er ook vaak er achteraan komt waarom diegene wel zijn of haar drankje blijft drinken. Ik herken dat natuurlijk zo goed, en iedereen maakt eigen keuzes.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Ik merk nu dat geen alcohol drinken echt niet het einde van je leven is!

 

En zo is dat maar net! En wat me misschien nog wel het meeste aanspreekt in je verhaal, is nog wel je inzicht dat je dit keer banger bent voor de gevolgen van als je door zou gaan, dan voor het idee om niet meer te drinken. Misschien is dat een stelling die elke stevige drinker zichzelf ten minste 1 keer per jaar voor zou moeten leggen…

Maar hoe dan ook, ontzettend bedankt voor je verhaal en deze mooie bijdrage aan de alsmaar groeiende verzameling ervaringsverhalen voor Alcoholvrijheid! Mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Fijne dag allemaal!

Leave a Reply