“Ik had altijd een kater op zondag en altijd spijt”

Kinderen en een leven vol drank gaan niet bepaald goed samen, maar het is nou eenmaal absoluut niet makkelijk om een jarenlange levensstijl van het ene op het andere moment om te gooien. Dat kost tijd, moed en doorzettingsvermogen, maar gelukkig is de schrijfster van het ervaringsverhaal van deze week gelukkig absoluut goed op weg. Heel mooi om te lezen:

 

Ik zal hieronder mijn verhaal typen. Toen ik nog maar enkele dagen gestopt was met alcohol, was ik naar alles en iedereen op zoek die maar met stoppen met alcohol bezig was. Gelukkig kwam ik zo ook op Alcoholvrijheid terecht. Daar ben ik heel blij mee 😊 Ik heb het delen van mijn eigen verhaal uitgesteld omdat ik het lastig vindt om erover te vertellen, maar ik denk juist dat het heel goed is om dat te doen omdat het me helpt in mijn proces om met alcohol te stoppen. Dus daar komt ie:

Ik ben 35 jaar, moeder van 3 prachtige kinderen en ondernemer. Voordat ik zelf begon met drinken, speelde alcohol al een grote rol in mijn leven. Mijn vader had problemen met alcohol en ook mijn moeder dronk regelmatig te veel. Heel vaak werd ik op een vervelende manier geconfronteerd met alcohol. Mijn ouders zaten dronken thuis, ik werd na mijn sportwedstrijd meegenomen naar de kroeg of er was heftige ruzie als gevolg van alcohol misbruik.

Toen ik 14 of 15 was begon ik zelf met af en toe drinken en ging ik voor het eerst stappen. Direct had ik moeite met maat houden en dronk ik teveel. Ik weet nog dat ik regelmatig (bijna altijd) kotsend thuis kwam en dat ik meestal maar flarden van de avonden kon herinneren. Soms ging ik tijdens het stappen naar buiten om over te geven zodat ik daarna weer verder kon drinken. Al heel gauw kwam daar ook gebruik van drugs bij. XTC, cocaïne, speed, GHB en ketamine. Het kon mij eigenlijk niet gek genoeg.

Gelukkig kwam ik rond mijn 22e mijn huidige partner tegen. Hij gebruikte geen drugs en daarmee was die wilde drugs periode min of meer afgesloten. Wel was/is hij ook een stevige drinker. In de beginperiode van onze relatie dronken we regelmatig teveel en er zijn ontzettend veel gênante situaties ontstaan door de alcohol, zoals valpartijen, arrestatie, ruzies, etcetera. Eigenlijk te gek voor woorden. Ik had altijd een kater op zondag en altijd spijt. Ik wist niet meer wat ik gedaan en gezegd had en voelde me echt vreselijk. Ik heb me dan ook ZOVAAK voorgenomen om minder te drinken. Lees: “Dit weekend drinken we maar 2 flessen wijn”, “we gaan voortaan maar 3 drankjes drinken”, “we drinken alleen in het weekend”, “we drinken alleen in de middag”, “we drinken alleen nog speciaal bier”, etc etc. Altijd weer afspraken en discussies… vooral met mezelf, maar ook met mijn partner.

Toen we kinderen kregen werd alles iets rustiger, maar ook toen konden we moeilijk maat houden. Vooral ik zie dat als een enorm probleem. Ik kan niet de moeder zijn die ik wil zijn en mijn kinderen de aandacht geven die ze verdienen. Het kwam heel regelmatig voor dat ik op zondag een kater had of me op vakanties lamlendig voelde door het regelmatig teveel drinken. Ik kreeg steeds meer een hekel aan mezelf en mijn gedrag. Ik was depressief de dagen na het weekend, voelde me schuldig en was zo ontzettend teleurgesteld in mezelf. Weer had ik me niet aan mijn afspraken gehouden om minder te drinken. Het lukte gewoon niet!!

En wat ik dronk? Liters bier, speciaal bier maar ook wijn, witte, rode, rose, af en toe een coctail of een likeurtje. Ik dronk ook zo een fles baileys leeg 😉 Af en toe kwam er zelfs de laatste jaren weer drugs bij kijken. Ik bestelde dan cocaïne. Altijd na een paar drankjes. Want ach ja… ik heb het ook wel verdiend. We hebben het druk en even ontspannen mag best. We zijn nou eenmaal zo en het hoeft ook allemaal niet zo burgerlijk. Bla bla bla…
Naast deze weekenden was ik altijd ontzettend sportief! Mijn levensstijl in het weekend strookte dan ook totaal niet met de levensstijl door de week. Daarbij ben ik iemand die sport en gezondheid prefereert. Ik was continue met mezelf in discussie. Elk weekend weer. Die discussie begon in mijn hoofd op donderdagochtend al.

2 maand geleden (nog maar 😉) besloot ik dat het genoeg was. Ik kwam ladderzat bij een collega vandaan en kon niets meer. De volgende dag dacht ik, dit is het moment. Ik MOET nu stoppen omdat ik een gevaar ben voor mezelf maar zeker ook voor mijn kinderen. Gelukkig hebben ze er nooit iets van gemerkt en zijn er geen vervelende dingen gebeurd waar de kinderen bij waren. Zou ik echter niet stoppen, dan zou dit in de toekomst wel gaan gebeuren. Daar ben ik zeker van.

Ik wil een goede moeder en een voorbeeld voor mijn kinderen zijn. Dat is voor mij mijn drijfveer. Eerdere pogingen lukten nooit omdat het nog niet erg genoeg was denk ik. Het besef is er nu pas, na 20 jaar! Mijn kinderen en gezondheid zijn de redenen dat ik nu echt wil doorzetten. Ik vind het heerlijk dat ik nu altijd fit en scherp ben.

Tegelijkertijd heb ik het moeilijk. Het is voor mij lastig om te ontspannen. Ik zoek afleiding in wandelen, leuke dingen doen met de kinderen, sporten, lezen (vooral veel over verslaving) en podcasts luisteren. Momenteel ben ik echt nog zoekende in hoe ik het beste met alle feestjes en andere momenten om kan gaan. Aanstaande week zal ik voor het eerst naar een AA bijeenkomst gaan. Thuis krijg ik geen steun in het stoppen met alcohol en mijn omgeving weet niet hoe groot de rol van alcohol was in mijn leven. Bij de AA hoop ik de steun te krijgen die ik nodig heb om door te zetten 😊 Nu is mijn motivatie groot genoeg maar ik weet dat ik het zeker nog zwaar ga krijgen met alle feestdagen en drukte in aantocht.

Wil je stoppen met alcohol? Ik denk dat het zeker lukt wanneer de tijd rijp is. Zoek hulp, lees boeken, luister podcasts en installeer natuurlijk de alcoholvrijheid app. Het helpt mij zeker!! En ik zal er alles aan doen om vol te houden 😊

 

Supergoed, wat briljant dat je deze beslissing genomen hebt zeg! In de eerste plaats voor jezelf, maar ook zeer zeker voor je kinderen. Het is toch wel zo fijn om er altijd, 24 uur per dag voor ze te kunnen zijn zeg… altijd in de auto kunnen stappen als we iets is. Priceless! En ook al ben je “maar” twee maanden gestopt: het feit dat je de moed hebt opgebracht om ook bij de AA aan te kloppen geeft mij het geloof dat dit jou echt wel gaat lukken deze keer. Daar hoor ik zoveel goede verhalen over, dat moet je wel overeind houden op deze lange weg naar Alcoholvrijheid. Maar oh, wat ga jij daarvan genieten zeg. En dat heb je verdiend!

Ga vooral zo door, en heel erg bedankt voor het delen van je verhaal. Mocht iemand anders na het lezen nu ook zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

5 Comments

  1. Peter January 13, 2024
  2. Anke January 13, 2024
  3. Anke January 13, 2024
  4. Hannie January 13, 2024
  5. Kanarie January 14, 2024

Leave a Reply