“Ik genoot niet meer van het drinken”

Het is wonderbaarlijk hoeveel een lichaam soms wel niet kan verduren zeg. De schrijver van het ervaringsverhaal van deze week dronk behoorlijk veel en heeft daarbij de nodige ongelukken overleefd. Hoe mooi is het dan om het nu over een andere boeg te gooien en voor gezondheid te gaan? Hier lees je zijn verhaal over deze indrukwekkende beslissing:

 

Ik ben 43 jaar oud en ik werk als verpleegkundige op een universitair ziekenhuis in België. Ik begon al met drinken in mijn jeugd, maar eigenlijk ben ik pas serieus gaan drinken na mijn schooljaren.

Het probleem, net zoals bij velen anderen, is dat ik geen grenzen kon stellen en eigenlijk dronk tot het licht uitging. Het begon vooral in de weekenden: ‘s ochtends opstaan en meteen een halve liter achteroverslaan om later op de dag stomdronken te eindigen. Ik genoot niet meer van het drinken. Het was alleen maar om in een soort roes te raken. Natuurlijk werden de hoeveelheden alleen maar groter en beperkte ik het niet tot alleen de weekends. Vaak stopte ik na het werk bij het tankstation om snel twee zware blikken Gordon leeg te drinken voordat ik thuis was. Het ergste was dat dit zelfs niet meer opviel, omdat ik al een zekere tolerantie had opgebouwd.

Op mijn werk heb ik nooit gedronken, maar ik hunkerde wel vaak naar alcohol. Vaak dronk ik dan sterke bieren zoals Duvel en Chimay. Ik betrapte mezelf erop dat ik alleen naar het alcoholpercentage keek en niet naar de smaak van het bier. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe beter. Op sommige dagen schakelde ik zelfs over op sterke drank. Dan ging ik snel naar de drankhandel om een fles whisky te halen, of zelfs vodka. Om later tot de vaststelling te komen dat ik in staat was om de hele fles leeg te drinken. Ergens wist ik dat ik moest veranderen. Ik was eerder al aan de dood ontsnapt, bij een auto-ongeluk waarbij mijn auto meerdere keren over de kop sloeg en ik er toch zonder ernstige verwondingen uitkwam. Vaak dacht ik dat ik een beschermengel had. Maar steeds greep ik terug naar de drank.

Een jaar geleden heb ik de knop omgedraaid. Ik moest stoppen met drinken, want een biertje per dag drinken is niet aan mij besteed vanwege mijn onvermogen om grenzen te stellen. In de laatste weekenden gebeurden er ook ongelukken, zoals vallen van de trap in de kelder en mijn hoofd tot bloedens toe stoten tegen de salontafel. Zo kon het niet langer doorgaan. Ik moest voortdurend excuses verzinnen op het werk waarom mijn ellebogen open lagen en mijn gezicht vol schrammen stond. Ik kwam toevallig op een website genaamd “Reframe” terecht, waar je je drinkgedrag kon bijhouden en zelfs online ervaringen en drinkgedrag kon delen met lotgenoten. Dit heeft me enorm geholpen in de eerste maanden.

De voordelen van mijn beslissing zijn enorm: geen vervelende katers meer, meer geld en tijd om andere leuke dingen te doen, meer energie, beter slapen en een gezonder uiterlijk. Ik ben zelfs de afgelopen 4 maanden weer begonnen met sporten, wat een zeer goede uitlaatklep is voor mij als ik het moeilijk heb. Ik heb ook thuis een loopband gekocht die ik regelmatig gebruik, vooral in het begin, toen ik het vaker moeilijk had.

In het begin heb ik me echt geïsoleerd en heb ik eigenlijk voorgoed afscheid genomen van mijn ‘zogenaamde’ drinkmaatjes, met wie ik eigenlijk alleen maar samenkwam om te drinken. Naarmate de maanden vorderden, werd het steeds makkelijker om niet te drinken en dacht ik er ook niet meer zoveel aan. Als alternatief drink ik vaak thee. Alcoholvrije cocktails zijn ook lekker, maar alcoholvrij bier drink ik liever niet, omdat ik dit te veel associeer met gewoon bier.

Ik leef dag bij dag, zoals ze zeggen, zonder druk en dat lukt me aardig goed. Ik mis alcohol nu ook niet meer zoals vroeger. Als we uit eten gaan, bestel ik iets fris of een alcoholvrije cocktail. Het stoort me ook niet meer als anderen een biertje bestellen of een cocktail.

Enkele tips: een misstap kan altijd gebeuren, maar dat betekent niet het einde. Je hebt de eerste stap gezet, en elke dag dat je niet drinkt is een gewonnen dag. Je werkt aan jezelf, en dat is de belangrijkste stap die je kunt zetten. Hoe vaak je ook “reset”, iedereen moet zijn eigen pad bewandelen. Je moet zelf de keuze maken om niet meer te drinken, dat kan alleen jij doen! En tot op heden heb ik nog geen seconde spijt gehad van de stap die ik genomen heb. Kijk maar naar de voordelen die ik eerder heb genoemd.

 

Supergoed bezig! En ik kan me echt niet voorstellen dat je hier ooit een seconde spijt van gaat krijgen. Al is het maar voor je eigen gezondheid zeg. Wat een brokken heb jij gemaakt! Misschien ben je het die beschermengel ergens wel verplicht om nooit meer te gaan drinken 😉

Heel erg bedankt voor het delen van je verhaal, en mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply