“Ik geniet weer van het leven”

Een burn-out kan een flinke trigger zijn voor een alcoholverslaving. Hoe fijn is het immers om je verdriet tijdelijk te kunnen verdoven met een flinke roes aan drank? Het stomme is natuurlijk alleen, dat dit in essentie helemaal niets oplost. Sterker nog, het geeft je alleen maar meer problemen. Zeker als je drankgebruik geleidelijk oploopt tot 2 flessen wodka per dag, zoals het geval was bij de hoofdpersoon van dit knappe ervaringsverhaal. Extra grote hulde dus voor de wereldprestatie die deze heldin geleverd heeft! Een bijzonder indrukwekkend verhaal…

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Sinds juli 2020 ben ik fulltime huismama , daarvoor werkte ik sinds mijn 18de in de logistiek in de haven van Antwerpen.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
8 jaar geleden kreeg ik een burn-out en toen ben ik begonnen met dagelijks porto of wijn te drinken, genoeg om heel de dag in een roes te zitten en mijn verdriet en depressie weg te drinken (wat achteraf gezien natuurlijk niet de oplossing was). Dat deed ik tot vorig jaar. Mijn man (die zelf nooit drinkt) zei ooit “het schijnt dat niemand het ruikt als je wodka hebt gedronken”. Toen dacht ik “nou, laten we dan maar met wodka beginnen”. Mijn man had dit natuurlijk totaal onbewust opgemerkt, naar aanleiding van een film die we hadden gekeken waarin de hoofdrolspeler verslaafd was aan wodka 🙂. Toen ging het echt bergaf met me: van 2 à 3 flessen wijn, naar 1 à 2 flessen wodka per dag. Met black-outs als gevolg!

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
8 maanden – 250 dagen

Was dit je eerste poging?
2 de poging. Mijn eerste poging ging als volgt. Ik kreeg een keer een black-out in de auto (want ik was al zover dat ik zelfs in de auto zat te drinken) en toen heb ik een paaltje aangereden. Ze hebben me met de ambulance naar het ziekenhuis moeten brengen, waarna ik 3 weken op de PAAZ heb gelegen. Van het ongeluk weet ik niks meer ik ben in comateuze toestand in het ziekenhuis binnengebracht. Echter, na 2 en een halve maand sober te zijn dacht ik op mijn verjaardag: “goh, ik ben echt goed bezig. Ik ben jarig, ik kan best wel een wijntje drinken”, en zo waren we weer vertrokken. Wijn werd wodka, etcetera, etcetera…

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Het was altijd de schuld van een ander of bepaalde situaties dat ik dronk, ik zat in een slachtofferrol. Het was echt niet mijn schuld. Ik had geen probleem, maar de mensen en de situaties rondom mij waren het probleem. Die moesten maar veranderen vond ik, niet ik!

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ikzelf heb die grote stap niet gezet eigenlijk, ik durfde het niet echt aan zonder hulp en ik wist dat ik het ook niet kon zonder hulp, maar gelukkig hebben mijn man en mijn zonen me een duwtje in de rug gegeven en zelf naar een kliniek gebeld waar ik dan redelijk snel terecht kon.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Geen depressies meer, geen zelfmoordgedachten en pogingen meer want die had ik ook al achter de rug omdat ik op een gegeven moment dacht van mijn gezin is beter af zonder mij. Ik ben weer vrolijk, ik kan weer lachen. Ik kan weer voor mijn gezin en hondjes zorgen. Ik kan weer goed eten en slapen en ik geniet weer van het leven.

En wat mis je het meest?
Tot nu toe eigenlijk nog niets.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De slapeloze nachten, de misselijkheid, depressies, het stiekeme gedoe, de stress van heb ik wel alcohol in huis, heb ik het wel goed verstopt, en bang zijn om betrapt te worden.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Tijdens mijn opname heb ik een crisisbox gemaakt. Daarin zit een beschrijving in van hoe ik was toen ik dronk en foto’s van mijn gezin en mijn hondjes. Dan denk ik terug aan hoe ik was toen ik dronk en wat een verdriet mijn kinderen en man toen hadden. Dan besef ik me dat ik nooit meer terug wil.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Koffie, tonic met citroen, gemberthee.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
In mijn toekomst komt geen alcohol meer voor, omdat ik weet dat als ik er eentje drink, ik gelijk weer helemaal terug bij af ben! Het enige waar ik nog over twijfel is of ik die lekkere gerechten waar alcohol in zit nog zal klaarmaken. Momenteel doe ik dat niet, ook al zeggen ze dat de alcohol zo goed als helemaal verdampt. Ik durf het risico nog niet te nemen.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Laat je goed begeleiden door mensen die hiervoor zijn opgeleid. Laat je bloed testen want hoogstwaarschijnlijk heb je een vitaminegebrek en die zijn heel belangrijk voor je herstel. Plan je dag zodat je weer een beetje ritme krijgt in je leven. Zoek wat leuks om te doen, zoals bijvoorbeeld wandelen, puzzelen, schilderen, tekenen. En neem regelmatig je rust, want dat is heel belangrijk.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Niet twijfelen, gewoon doen! Het maakt je leven zoveel beter! Ook al ziet het er nu uitzichtloos uit, als ik kan stoppen kan iedereen het. Het gevoel dat je kan genieten van het leven zonder alcohol is superheerlijk !

Nog even ter aanvulling :
Tijdens mijn opname heb ik mezelf leren kennen, zowel positief als negatief. Door mijn levensverhaal daar te moeten vertellen zijn er veel trauma’s naar boven gekomen die ik blijkbaar al die jaren had weggedrongen. Ik heb er daar dan ook leren mee omgaan en het een plaats kunnen geven, dat heeft mij heel veel geholpen. Ik kan nu ook veel beter over mijn emoties praten en ik cijfer mezelf niet meer weg. Dit was heel moeilijk voor mij omdat ik mezelf altijd op de laatste plaats zette en altijd iedereen liet voorgaan. Dat breekt op den duur heel zuur op, met alle gevolgen van dien. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden en levenswijze, maar soms heb je daar hulp voor nodig om dat in te zien zodat je de schuld en verantwoordelijkheid niet meer bij een ander legt!

 

En god, wat vind ik het knap dat je dit verhaal zo kunt vertellen! Allereerst omdat je zo te horen van heel ver hebt moeten komen, maar vooral dat je die periode gelukkig vele male sterker te boven bent gekomen. Ik kan niets anders dan hulde hebben voor iemand die zo knap het roer om heeft gegooid. Dikverdiende complimenten, en het doet me ontzettend veel goed om te lezen dat je nu weer echt kunt genieten van het leven. Namens iedereen die dit leest wens ik je een prachtige tijd toe, en geniet volop van je gezin en die lieve hondjes. Je hebt het ongelofelijk verdiend!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens een keer zijn of haar reis naar alcoholvrijheid met ons willen delen: heel graag! Ieder verhaal is uniek, en ieder verhaal inspireert anderen om ook die waardevolle stap te zetten in hun leven. Mocht je dit willen delen, dan kan je op deze pagina je e-mailadres achterlaten. Ik neem dan zo snel mogelijk per mail contact met je op.

Leave a Reply