“Ik dronk zeven dagen per week”

Als je hele omgeving drinkt, wordt je eigen alcoholgebruik al snel normaal. Des te knapper is het dan om een stap terug te doen en je eigen drinkgedrag over een andere boeg te gooien. De schrijver van het ervaringsverhaal van deze week is daar nu een half jaar mee bezig, maar heeft dat omgezet naar een onbepaalde tijd. Dit smaakt hem naar meer:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk in het openbaar vervoer.

Wat dronk je vooral en hoeveel/vaak?
Voornamelijk bier en wijn. Ik dronk zeven dagen per week. Tijdens mijn tijd in de horeca was alcohol “normaal”. Na het werk even een biertje of wijntje met collega’s, thuis vaak nog een paar drankjes, en op mijn vrije dagen met vrienden. Bij elke gelegenheid dronk ik al snel 6 tot 10 glazen.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben inmiddels al bijna 10 maanden gestopt, en daar ben ik best trots op! Eerst was het plan om voor een bepaalde tijd te stoppen, maar na verloop van tijd beviel het me zo goed dat ik het omgezet heb naar onbepaalde tijd. Hoe langer het duurt, hoe meer ik denk dat ik nooit meer drink.

Was dit je eerste poging?
Ja, afgezien van af en toe eens een maandje niet.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik was er eerder nooit zo mee bezig, ik vond ook niet per sé dat mijn drinkgewoonte slecht was. Om mij heen dronken mensen ook (veel). Het was onderdeel van het leven. Daarbij vond ik het gewoon echt lekker, altijd. Terras? Biertje. Koken? Wijntje. Iets te vieren? Bubbels. Zo was er altijd wel een reden of gelegenheid om te drinken.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid en besloten te stoppen?
Mijn werkgever hanteert een 0.0-beleid. Dus op vrijdagavond een feestje (met alcohol) en op zaterdagochtend werken is dan een gevaarlijke combinatie. Ik was nooit de persoon die na één of twee drankjes stopte of kon stoppen. Omdat ik veel dronk, duurde het vaak ook vrij lang voordat ik dronken werd. Ik heb wel eens vakanties gehad waarbij ik ‘s avonds rustig 6-10 drankjes dronk en de volgende ochtend honderden kilometers moest autorijden. Gegarandeerd dat er dan nog alcohol in je bloed zit.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Het grootste voordeel is toch wel dat ik nooit meer hoef te denken “heb ik thuis nog wel voldoende alcohol”. Ook als ik op een feestje was, bij vrienden of op het terras ging ik thuis altijd nog “even” door. Het gebeurde regelmatig dat ik nog even een avondwinkel bezocht voor een sixpack zodat ik thuis nog even heerlijk met mezelf kon zuipen. Ehm, ik bedoel drinken ;). Verder bespaart het me enorm veel geld en ben ik (voornamelijk) in het weekend veel energieker, fitter en vrolijker.

En wat mis je het meest?
Dat zal het glas rode wijn zijn bij een lekker stuk vlees. Al merk ik ook dat dat de afgelopen weken/maanden afneemt. Vanaf het moment dat ik besloot om (tijdelijk) te stoppen is echt de spreekwoordelijke knop om. Het is geen onderdeel van mijn leven meer.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De dag na flink doorzakken waarbij je geen cent waard bent. Of zelfs dingen uitstelt of niet doet.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Dit is nog niet voorgekomen. Zoals eerder gezegd, er is echt een knop om. Ik ben er totaal niet mee bezig. Ook niet als mensen om mij heen wel alcohol drinken zoals met een weekend weg of met oud en nieuw. Ik vind het prima dat anderen drinken, ik doe het voor mezelf.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink sporadisch wel eens een alcoholvrij biertje of een alcoholvrije cocktail. Alcoholvrije wijn is totaal niet mijn ding, ik vind het niet eens lekker.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Zoals het er nu voor staat ben ik behoorlijk vastbesloten om nooit meer te drinken. Ik ben nooit iemand geweest die gematigd leeft. En ik weet zeker dat ik nooit meer terug wil naar de oude situatie. En ik weet zeker dat als ik besluit om weer een keer ééntje te doen, dat dat de opmaat is naar nog eentje, en nog eentje.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Kijk naar al het positieve dat het brengt. Focus daar op en zet het geld dat je er mee bespaart opzij. Koop of doe er iets leuks van.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Het is iets dat echt uit jezelf moet komen. Wat mij in het begin wel heeft geholpen zijn diverse podcasts over stoppen met drinken. Je hoort dan hoe anderen het ervaren hebben en hoe ze dit hebben aangepakt en ervaren.

 

Daar ben ik het helemaal mee eens: het moet echt uit jezelf komen, en heel mooi om te lezen hoe jij je niet van de wijs laat brengen door je omgeving. Dat is lang niet altijd makkelijk, dus dat belooft veel goeds voor de toekomst. Ga vooral zo door en voor je het weet wil je gewoon echt nooit meer terug. Dát is alcoholvrijheid! 🙂

En heel erg bedankt voor het delen van je verhaal. Mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply