“Ik denk dat ik 20 jaar geleden al had moeten stoppen”

Als je voor je werk de hele wereld over reist, ontkom je er haast niet aan dat er overal een drankje voor je klaarstaat. Dat is allemaal leuk en mooi zo lang het duurt, maar als het te lang duurt krijg je het heel moeilijk uit je systeem. Dat kost tijd, veel tijd, maar als je die neemt valt er na verloop van tijd echt een last van je schouders. Net zoals bij de schrijver van het mooie ervaringsverhaal van deze week:

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben 56 jaar, getrouwd en heb 3 kinderen. Ik werk als directeur marketing bij een multinational.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Bier en wijn. Vrijwel uitsluitend speciaalbier, het liefst tripels en andere blonde bieren met een alcoholpercentage tussen de 7 en 10 procent. En witte wijn. Ook sterke drank zoals Whiskey likeur, Sambuca, etc. Ik dronk vrijwel dagelijks, en extra veel in het weekend. Zaterdag en zondag vanaf 16.00 uur. Dat was voor mij een grens, of een startmoment beter gezegd. Dan vaak 2, 3 sterke bieren gevolgd door een fles witte wijn. En soms nog een borrel erna. Daar deed ik dan de rest van de dag over. Voor mijn werk ben ik regelmatig in het buitenland, vaak onderweg met klanten en collega’s, ‘s avonds in restaurants, dan wordt er altijd gedronken, hier deed ik graag aan mee.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Sinds 1 januari 2021, dus op dit moment anderhalf jaar.

Was dit je eerste poging?
In het verleden heb ik meegedaan aan Dry January, daar heb ik toen 40 dagen van gemaakt. Het ging daarna nog een paar maanden redelijk, maar tegen de zomer was ik alweer terug bij ‘oud gedrag’. Daarnaast probeerde ik een aantal keren te minderen als “goed voornemen” in het nieuwe jaar. Dan nam ik me voor om alleen nog in het weekend te drinken, maar dit ging dan hoogstens een paar maanden redelijk goed.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Het maakt zo’n belangrijk deel uit van mijn leven dat ik me niet kon voorstellen om niet te drinken. Alle mooie en minder mooie momenten in mijn leven heb ik “gevierd” met alcohol, van jongs af aan (16 jaar). Het was er gewoon altijd, ook in mijn familie, vriendenkring en werk. Ik schrijf hier trouwens bewust “maakt” (niet “maakte”), want nu ik niet drink ben ik er nog steeds veel mee bezig, in mijn hoofd.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik kreeg een steeds grotere hekel aan mezelf en mijn gedrag. Ik was vrijwel elke ochtend boos op mezelf dat ik toch weer gedronken had de avond ervoor. En dat terwijl ik goed weet dat ik een kater zou hebben. Boos ook omdat ik keer op keer niet sterk genoeg was om niet te drinken. Ik vond mezelf een slappe zak, een loser. Bovendien realiseerde ik me ook steeds meer dat ik niet wilde dat ik op dezelfde manier door zou gaan.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik slaap vrijwel altijd uitstekend. Voel me fit, ben energieker dan ooit. Kan helderder nadenken, ben scherp van geest, en positief zelfbewust. Ik kan meer aan op mijn werk, en ik kan ook makkelijker met stress omgaan denk ik. Ben bovendien ben ik 6-8 kilo afgevallen. Ik voel me strak in mijn lijf zitten. Ik vind mezelf leuker. En last but not least: ik heb geen last meer van dwangmatig gedrag. Dat geeft me echt een gevoel van vrijheid.

En wat mis je het meest?
De haast euforische beleving als ik het eerste biertje van de dag naar binnen giet. Het proeven en het genieten van heerlijke witte wijnen. Liefst grote glazen ook. Ik heb zoveel goede herinneringen aan drinken dat ik drank zag als een hele goede vriend.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De afhankelijkheid van alcohol, en het dwangmatig, ontwijkend en heimelijk gedrag. Ik geef wat voorbeelden:
– Continue in gedachten bezig zijn met de drankvoorraad.
– Bezorgd dat er te weinig alcohol in huis is om de week en het weekend door te komen.
– Elk tochtje naar de supermarkt gebruiken om bier/wijn bij te kopen.
– ‘s Avonds vanuit werk naar huis bellen om te vragen of er nog boodschappen nodig zijn, zodat het niet lijkt alsof ik alleen voor drank naar de supermarkt ben gegaan.
– Lege flessen ‘s avonds voorzichtig in het krat met lege flessen leggen omdat het anders lawaai maakt en opvalt.
– Uitgebreid en lang ik de keuken staan om te koken, maar vooral ook om onopvallend te kunnen drinken.
– Met het openbaar vervoer van Schiphol naar huis, na een buitenlandse reis, zodat ik eind van de middag gewoon kon drinken.
– Als er visite komt die weinig drinkt, alvast zelf een paar glazen drinken voordat ze komen.
– Ervoor zorgen dat er na 16.00 geen beroep op mij gedaan hoeft te worden om te rijden.
– De gedachte om later op de dag te kunnen drinken, en het water dat me dan al in de mond loopt.
– Elke gebeurtenis aangrijpen als excuus om te drinken, en me daar bewust van zijn.

Ik voelde me de laatste jaren ook structureel erg moe, zonder duidelijke verklaring. En een soort van depressief. (Leven met de Zwarte Hond die Depressie heet op YouTube geeft hier een mooie weergave van). Ik heb er vaak aan gedacht om hiervoor naar een arts/coach te gaan. Wat me onder andere tegenhield is dat mijn drinkgewoonten dan mogelijk aan de orde zouden komen. Een gevoel van schaamte. Nu ben ik anderhalf jaar verder en heb ik die klachten niet meer………

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
De eerste maanden had ik het wel lastig, veel last van craving. Je weet wanneer dat komt, dus kun je afleiding plannen (wandelen, sporten). Ook dronk ik op die momenten alcoholvrij bier. Meestal is die craving trouwens na een half uurtje weg. Op dit moment mis ik alcohol niet meer en zijn er geen moeilijke momenten. Mijn directe omgeving weet dat ik momenteel niet drink en dat wordt gerespecteerd. Het is bekend waarom ik niet drink en wat het me oplevert.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Alcoholvrij bier, water met een smaakje, thee. En af en toe Crodino, dat is wel een fijn alternatief voor een borrel.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Tsja. Goede vraag. Ik kan me leven zonder alcohol nog niet echt goed voorstellen. Ik kon er zo van genieten namelijk. Tegelijkertijd ben ik bang dat wanneer ik weer begin met drinken, ik binnen no time weer terug bij af ben. Ik ben bang dat af en toe een drankje niet voor mij is weggelegd. En ik wil dat nu ook nog niet proberen.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Zorg ervoor dat je gemotiveerd blijft. Lees boeken, artikelen en verhalen over alcoholgebruik (op deze site bijvoorbeeld), luister naar podcasts. Doe mee met IkPas, gebruik de Easyquitdrinking-app (of natuurlijk die originele van Alcoholvrijheid 😉 , red.) , dat kan allemaal anoniem als je dat wilt. Met familie en vrienden erover spreken is makkelijk gezegd, maar het heeft bij mij wel tijd gekost om te doen, vanwege schaamgevoelens denk ik. Het heeft me wel een nog sterker gevoel gegeven. Ik hoop dat alcohol voor mij zoiets blijft als een mooie herinnering aan een afgesloten verleden.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Je ervaart pas echt hoe goed je je kunt voelen zonder drank, als je een flinke tijd niet drinkt. Daar ben ik nu zelf ook achtergekomen. Ik denk dat ik 20 jaar geleden al had moeten stoppen.

En die gedachte speelt bij mij ook steeds vaker de laatste tijd… zo zonde van je tijd! Heel mooi gezegd allemaal, en ik herken me ook heel erg aan die mooie herinnering die je schetst aan een afgesloten verleden. Ik wil nu niet meer drinken, maar had die periode met drank ook voor geen goud willen missen. Het is daarom extra dubbel dat het zo moeilijk blijkt te zijn om het bij “1 drankje” te houden. Ik zou het geweldig vinden als dat kon, maar als ik eerlijk ben is me dat op geen enkele avond ooit gelukt. Waarom zou dat nu anders zijn? Ik durf het in elk geval niet te proberen, en wil dat gelukkig ook absoluut niet meer. Doe mij dit maar. Doe mij die vrijheid waar jij nu ook zo van geniet 🙂

Echt, heel erg bedankt voor je mooie bijdrage aan alcoholvrijheid! Geweldig dat je jouw verhaal met ons hebt willen delen, en als het ook maar 1 iemand anders kan motiveren om diezelfde stap te maken is onze missie al helemaal geslaagd. Dat veel mensen zichzelf zullen herkennen in jouw verhaal durf ik nu al te beloven. Dank daarvoor!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar verhaal willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

2 Comments

  1. Charles August 20, 2022
  2. Esther September 3, 2022

Leave a Reply