“Ik deed het voor haar. Niet voor mezelf.”

Drank maakt meer kapot dan je lief is, tenzij je op tijd aan de rem trekt. Gelukkig zijn er mensen die net op tijd van deze trein afspringen en daarna steeds meer de voordelen van een leven zonder alcohol in gaan zien. Op deze website probeer ik zoveel mogelijk van zulke verhalen te verzamelen, in de hoop dat we daar later andere mensen mee kunnen overtuigen om ook eens van een leven in alcoholvrijheid te gaan genieten. Het verhaal dat ik dit keer voor jullie heb is wel bijzonder mooi en eerlijk. Lees snel verder en laat je vooral ook inspireren door deze held:

 

Mijn verhaal na de eerste 8 droge maanden:

Ik werk al als zzp’er voor 14 jaar, waarin ik een beroep heb waar ik nog steeds erg blij van word. De afgelopen jaren heb ik door persoonlijke omstandigheden veel stress ervaren, waardoor mijn alcoholgebruik ernstig was toegenomen. Ik dronk elke dag erg veel. Nooit tijdens werk, maar leefde wel elke dag weer naar de eerste borrel toe. Van kater tot borrel. Dit heb ik een lange tijd volgehouden, tot dat mijn vrouw hier niet meer naar kon kijken. Drinken of borrelen kan gezellig zijn, maar drinken om emoties de “kopstoot” in te drukken is geen goede leefstijl.

Nadat mijn vrouw mij een ultimatum had gesteld, is het kwartje bij mij gevallen. Ik moest veranderen. Ik heb toen de keuze gemaakt om mijn naaste omgeving op de hoogte te brengen van mijn situatie en dat ik een proces van stoppen met alcohol ging instappen. Ik ben hulp gaan zoeken bij het Jellinek en naast deze therapie ben ik een therapie gaan volgen om mezelf terug te vinden. Wie ben ik, wie wil ik zijn, kan ik weer gaan houden van mezelf.

In de beginperiode van dit proces is het ultimatum van mijn vrouw mijn grote rode draad geweest om dit proces vol te houden. Ik deed het voor haar. Niet voor mezelf. Pas na een maand of 2 a 3 begon ik mij te realiseren dat ik mezelf echt helemaal was kwijt geraakt, alles aangreep om maar niet in mijn eigen gevoel te zitten. Ik begon pas vanaf toen in te zien dat ik zelf wou stoppen met drinken. Vanaf dat moment werd het makkelijker om “niet te drinken”, ik had weer een doel: Wie ben ik, zonder drank

Dit is een moeilijk level geweest van dit proces, er zijn zo veel sociale momenten die je dan laten realiseren dat ze gedragen worden door alcohol. Nuchter in deze situaties staan, vind ik nog steeds moeilijk nu. Ze zijn niet meer zo leuk als eerst. Je mist wat. Ik merk ook dat mijn sociale contacten anders zijn geworden, spreek bepaalde mensen minder. Niet omdat ik dit niet wil, maar omdat het nu kennelijk zo loopt.

Ik heb het idee gekregen dat mensen het ook lastig vinden om met me af te spreken om “te borrelen”, omdat ik niet meer drink. Is dit omdat alcohol ons eerder verbond als mens in situaties, of is dit omdat mensen het moeilijk vinden om geconfronteerd te worden met dat ik niet meer drink. Als ik 1 op 1 afspreek met een drinker, vind de drinker het natuurlijk niet leuk, om alleen alcohol te drinken. Dit begrijp ik wel.

Ik ben nu meer dan 8 maanden gestopt, heb geen druppel meer aangeraakt. Ook geen drugs, ik hield wel van een “feestje”. Ik zit nu in een proces van dat ik wil experimenteren met genotsmiddelen, maar dan zonder drank. Om te weten hoe dat voelt, of ik misschien meer trek krijg in drank, plus of dit nog wel een optie voor mij is. Een ding is voor mij duidelijk, ik wil die drank nog zeker een lange tijd niet.

Ik heb in het begin van mijn proces, mezelf voorgenomen sowieso een jaar niet te drinken. Om elke dag in het jaar mee te maken zonder drank. Dit doel is echt een “hou vast” voor me. Op dit moment denk ik dat ik dit langer ga doen. Ik zie dat ik veel beter presteer en mijn gevoel veel beter kan relativeren.

Het is nu zomer, het wordt nu steeds moeilijker niet te drinken (ook omdat 8+ maanden al zo’n lange tijd is). Elke keer dat ik nu trek krijg, probeer ik mezelf te vragen, waarom wil ik nu drinken? Het antwoord is meestal: verdoven. Is dit een goede reden? Ik ben van mening dat dat niet zo is.

Ik mis de avonden doorzakken met vrienden wel enorm. Ga niet meer uitgebreid uit eten, want de wijn spijs combinatie bestaat niet meer. Hierdoor valt er een heel sociaal en persoonlijk element uit mijn leven, wat ik nog steeds echt heel moeilijk vind. Ik heb nog steeds geen lekker vervangend drankje gevonden dat ik wel zou willen bestellen in de kroeg, dus ik ga niet meer naar de horeca.

Wat houd me dan op de been? Mijn vrouw en omgeving. Ik heb de liefde echt terug gevonden, deze voelde ik eigenlijk niet meer zo intens. Simpelweg, doordat ik verdoofd was. De watten zijn uit mijn hoofd, echt heerlijk. Ook heb ik enorm veel respect uit mijn omgeving gekregen, mensen waren en zijn echt trots.  Ik weet weer wie echt mijn vrienden zijn, de mensen waar IK echt mee samen wil zijn en energie in wil stoppen, maar ook van krijg. Sporten houdt me erg op de been, hierin is veel progressie te zien, waar ik veel uitdaging uit haal.

Gelukkig heb ik geen katers meer, dit was voor mij dagelijkse kost, dit was normaal. Maar nu ben ik enorm blij dat ik hier niet meer mee hoef te dealen.

Ik ben van mening dat iedereen op de wereld eigenlijk dezelfde levensles heeft. Gelukkig zijn. Geluk ben ik echt gaan voelen en ervaren door nuchter te zijn. Dit wil ik verder uit diepen, deze natuurlijke high, staat nu op 1.

Mochten er mensen willen stoppen of minderen met drank of andere middelen, probeer het, ervaar het, doe het. Praat met mensen, hoe moeilijk dit ook is. Het heeft voor mij echt enorm geholpen.

Wil wel nog graag zeggen dat ik niet anti drank ben, iedereen moet doen waar zij zich prettig bij voelen. Ik vind alleen belangrijk dat jij de keuze maakt, jij bent in control namelijk.

Geniet van het leven, het is mooi.

 

Tot zover deze mooie bijdrage. Nogmaals onwijs bedankt voor het delen! En mocht je na het lezen van dit verhaal ook een keer je alcoholvrije ei kwijt willen: graag! Laat dan even je e-mailadres achter op deze pagina en ik mail je een paar vragen waarmee je jouw verhaal kunt doen. Ik kijk ernaar uit, en hopelijk alle twijfelaars in de toekomst ook 😉

2 Comments

  1. Hans June 21, 2020
    • . July 12, 2020

Leave a Reply