“Ik dacht dat ik dronk voor de gezelligheid”

Een scheiding zal voor veel mensen een aanleiding zijn om al dan niet bewust steeds meer te gaan drinken, maar de schrijver van deze week is juist het tegenovergestelde gaan doen. Hij greep de gelegenheid aan om zijn leefstijl aan te pakken, en alcohol past daar niet meer bij. Heel mooi om te lezen dat je zo in elk geval op volle kracht weer aan het vervolg van je leven kunt beginnen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben sales coach bij een bedrijf in medische artikelen.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk gemiddeld 5-6 avonden in de week. Zomers meer bier en witte wijn, ‘s winters rode wijn en malt whisky.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
In september dronk ik mijn laatste biertje, dus nu al meer dan 100 dagen!

Was dit je eerste poging?
Ja, ik heb wel periodes minder gedronken (zoals alleen in de weekenden), maar dat werden toch meestal weer meer dagen. Maar ik heb sinds mijn 14e (ik ben nu 52) nooit lang geen alcohol gedronken.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik dacht dat ik dronk voor de gezelligheid, en omdat ik het lekker vond. Maar het werd een verdovingsmiddel. Een vlucht. Ik was een slechte prater. Frustraties werden niet uitgesproken. De stress en de boosheid dronk ik weg. En iedereen dronk om me heen. Dus het viel niet op. En ik vond het dus heel gewoon.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Begin 2022 ben ik gestart met een lifecoach die me hielp met een gezondere leefstijl. Meer sporten, gezonder eten. Dat hielp super goed. Ik viel 16kg af en kreeg een goeie conditie. In het lifestyle programma stond ook de opdracht van 10 weken geen alcohol drinken, maar die opdracht was pas weken later gepland. Toen ik in juli ging scheiden leek het mij verstandig om eerder te starten met die 10 weken zonder alcohol. Ik was bang dat de scheiding en het weer alleen wonen ervoor zouden gaan zorgen dat ik nog meer zou gaan drinken. En als ik de echte voordelen zou willen behouden van mijn nieuwe leefstijl, zou alcohol daar niet meer in passen.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen. Ik kan blijkbaar ingesleten slechte gewoontes afleren. Zowel qua voeding en beweging, maar ook mijn verdovingsmiddel alcohol. Ik ben fit, ik slaap goed. Ik heb met behulp van therapie weer volledig verbinding met mezelf gekregen en dus ook met anderen. Ik heb niks meer nodig om te dealen met emoties. Alles mag er zonder filter zijn.

En wat mis je het meest?
Niet veel. Misschien een goed glas whisky bij de open haard. Maar daar heb ik nu een lekker Ginger drankje voor. Veel gezonder en ik val niet in slaap. 🙂

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De uren die verstrijken waarbij je niets meer mee krijgt, je geen gesprek meer kan voeren en waarbij je niet meer “echt” leeft. Ik leef nu weer 100%.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Dan neem ik de hond mee en ga ik wandelen in het bos. Of als ik me alleen voel en dus wel zou willen drinken, ga ik naar bed en lees ik een boek.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Soms alcoholvrij bier en vaak een Ginger drankje (Paulies ginger met kurkuma)

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik heb nu ervaren hoe het is om AV te leven. De lichamelijke en geestelijke voordelen zijn voor mij zo groot dat ik niet meer terug wil naar mijn oude leven. Ik heb lang genoeg gedronken en lang genoeg verdoofd geleefd. De komende 30 jaar leef ik helder en puur. En pak ik elk uurtje voor de 100% mee.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ik heb erg veel gehad aan alle podcasts die gaan over het stoppen met alcohol. Ik wandel elke dag 10000 stappen in de natuur. Dat heeft me erg geholpen. Als je alcohol gebruikt om emotionele issues te verdoven, ga daar dan mee aan de slag. Werk aan je zelfliefde. Want als je genoeg van jezelf houdt, wil je je lichaam niet vergiftigen.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Luister naar podcasts over dit onderwerp (eerlijk over alcohol bijvoorbeeld) en luister naar de grote voordelen die mensen ervaren hebben toen ze waren gestopt. Ik ben trots dat ik in dit lastige jaar voor mezelf heb gekozen en voor mijn gezondheid. Dat trotse gevoel gun ik iedereen.

 

En anders ik wel! Zo heerlijk om die trots te voelen, en dat gevoel wordt stiekem alleen nog maar sterker naarmate je nog langer stopt. Geniet ervan! En hierbij nog een extra hulde voor het feit dat jij die scheiding juist aangegrepen hebt om alcoholvrij te gaan leven. Ik durf te wedden dat er veel meer mensen zijn die juist het tegenovergestelde doen in zo’n ingrijpende periode. Heel knap van je, dus ga vooral zo door!

En nogmaals onwijs bedankt voor het delen van je verhaal. Mocht iemand anders na het lezen nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen, dan heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

One Response

  1. Elke February 18, 2023

Leave a Reply