“Ik betrap mij er soms op dat ik bijna wil gaan fluiten”

Een grote misvatting rond alcohol is vaak dat je eerst een “echte alcoholist” moet zijn om ermee te stoppen. Daar is natuurlijk niets van waar! Zelfs als je de boel prima onder controle lijkt te hebben, loont het ontzettend om gewoon veel scherper, fitter, creatiever en lekkerder door het leven te gaan. Die boodschap vind ik de mooiste uit het ervaringsverhaal van deze week. Hij stopt 100 dagen en vindt het nu al zo ontzettend heerlijk om niet te drinken. Maar daarna? Ik ben ik ben in elk geval razend benieuwd naar het vervolg van dit verhaal! 😉 Geniet ervan: 

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb een bedrijf dat (promotionele) producten maakt en verkoopt via een netwerk van promotionele distributeurs in Europa.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Wijn en bier. Nooit sterke drank, ook geen gin tonic’s. Ik ben ook geen zware drinker, maar toch, als je alles bij elkaar op telt, drink je toch meer dan je lief is. Bijna elke dag wel iets, begin van de week zo’n twee tot drie glazen wijn per dag. Donderdag al ietsje meer, een halve fles, en nog twee bier. Vrijdag altijd de stad in. En dan (voor corona) meestal wel een bier of 7, en dan nog een fles witte of rode wijn bij het eten. Zaterdagmiddag dan twee wijntjes in de middag, en dan bij het avondeten ook nog wat. Ik schat zo’n 1,5 fles in totaal. Zondag bijna niks. Tenzij er een feestje was, of hockey. Dan dronk je toch wel weer een paar bier.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik heb de app gebruikt omdat ik 100 dagen lang wilde stoppen. Ik stop dus niet voor altijd. Althans, nog niet. Ik ben nu bijna bij de 100 dagen niet drinken.

Was dit je eerste poging?
Ik heb nog geen poging gedaan om altijd te stoppen, maar wel al zo’n drie jaar een periode gehad dat ik 4 tot 6 weken achtereen niet dronk.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
De reden om nog niet voor altijd te stoppen, is dat ik eerst probeer om, na deze 100 dagen niet te hebben gedronken, een periode in te gaan om alleen nog maar af en toe te drinken. En dan ook nog met mate. Gewoon alleen genieten van mooie wijn. Want ik drink eigenlijk alleen lekkere wijn. Het gaat mij dan eigenlijk niet zo zeer om de alcohol, maar meer om de mooie smaak van prachtige wijn (die er echt zijn). Het is een beetje zoals franse kaas: Dat eet je ook niet elke dag (is ook niet gezond), maar twee keer per week, een beetje, is heerlijk. Zo wil ik het nu ook doen met wijn. Gewoon af en toe. De afgelopen 10 jaar was het meer, zeker op vrijdagavonden en op feestjes: drinken tot er die heerlijke roes was (en dat kon ook al na 4 wijntjes zijn).

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik bekijk het dan weer even vanuit een ander punt: voorheen dus elk jaar 6 weken niet drinken. Maar ik wilde het nu eens echt uit mijn systeem hebben, de drank. En dat is het niet als je 4 of 6 weken niet drinkt. Dan is het meer discipline. Dus de knop omgezet en eerst eens naar 100 dagen geen alcohol. Wat zou dat met mij doen? Gaat het dan wel uit je systeem?

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Na zo’n 70 dagen was het er: ik had een feestje en voor het eerst in mijn leven had ik de gedachte: Hé, ik heb zin in het feestje, ook al is het zonder drank! En tijdens het feestje had ik geen enkele behoefte aan drank. Ik hield mij makkelijk staande, en de grappen en grollen die ik maakte waren misschien nog wel beter dan voorheen. Ook de borrels daarna die ik had, waren prima te doen zonder alcohol. En de volgende dag voelde je je weer heerlijk.

En wat mis je het meest?
Er is toch iets dat je mist: de heerlijke smaak van bijzondere wijn of champagne. De eerste toost. Toosten met een alcoholvrij biertje is toch wat anders. Dus ja, je houdt het prima vol, maar een bepaalde euforie op feestjes mis je. Maar….. die euforie is nu op andere vlakken te halen. Dat geluksgevoel. Dat kan al zijn als je gewoon door de stad loopt, en je je goed voelt, je lekker in je vel zit, je gezond bent. Omdat je niet drinkt. Ik betrap mij er tijdens dat lopen soms op dat ik bijna wil gaan fluiten. Net zoals ik dat vroeger deed op mijn fiets door de stad na 15 bier. Maar nu dus zonder. En dat is heerlijk. Je komt dus meer tot jezelf. Veel meer. Mijn doel is nu om te kijken of ik dat kan combineren. Dus nu, straks, alleen nog maar af en toe wat wijn. Ik ben nu tegen de 50, en je ziet steeds meer mensen om je heen die dit al lange tijd doen.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Alcohol om het alcohol. Wat je doet in een kroeg, na 22 uur. Dat slaat eigenlijk nergens op. Dat doordrinken totdat je in die ‘’overweldigende’’ roes komt. Dat wil ik niet meer. Ik deed dit overigens al steeds minder. Vroeger elke vrijdag, nu, voor die stop van 100 dagen, deed ik dat twee keer per maand. Maar toch, niet goed uiteraard. En ook niet nodig.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Het grappige is dat ik het eigenlijk niet moeilijk meer vind. De knop staat uit. Net als ik ooit met roken cold turkey ben gestopt. Alleen nu speel ik dan wel ietsje vals omdat ik nu wel zicht heb op ‘’dat het straks weer wat mag’’.

Maar eerlijk is eerlijk: Alcoholvrij bier is een wonder. Ik kook elke dag thuis voor mijn gezin, en daar dronk ik altijd een wijntje bij. Plop. Heerlijk. Dat was in het begin wel even moeilijk, maar nu had ik als alternatief, einde dag na hard werken, de knop open draaien van een ijskoud 0% biertje. Een prachtig iets. Jammer dat er nog geen goede 0% wijn is. Daar zou ik zo voor willen tekenen.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
0% bier en thee in de avond.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Zie hierboven. Gewoon af en toe. Maar niet meer als gewoonte. Ook vanaf nu gewoon vaak op etentjes, borreltjes zeggen, nee, even niet. En dan soms wel. Maar dan met mate.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Het is zo ontzettend heerlijk om niet te drinken. Dat moet de motivator zijn, en dat gevoel heb je al na een paar dagen niet drinken. Je slaapt fantastisch zonder drank. Je voelt je super gezond. Je eet ook automatisch gezonder zonder alcohol. Je ziet de bijen op de bloemen weer van dichtbij, in het echt. Zonder de waas van alcohol in je hoofd. Doordat je niet meer drinkt, krijg je (nog) meer energie: ik lees nu elke avond, al bijna 100 dagen lang. En ja, ook al na twee rode wijn glazen bij het eten, lukte het niet om te lezen. Dan was het meer wederom zo’n Netflix-serie kijken met een half oog, in een hele kleine roes. Lezen van boeken is zo leerzaam: dus door niet te drinken word je wijzer. Zo simpel is het. En op kantoor ben je vele malen scherper, creatiever, en oplettender. Daarnaast bespaart het je ook nog eens veel geld.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Ook als je geen “echte” alcoholist bent, dan zou ik het sowieso eens gaan doen, 100 dagen of langer. Gewoon om te zien wat het met je doet. Maar ik weet zeker dat het je goed doet. De vraag rijst dan natuurlijk: waarom stop jij dan niet voor altijd? Ja, dat is een goede vraag. Nog los dus van de smaak van mooie wijn die ik (nog niet) zou willen missen, is het dat ik nooit helemaal in zo’n strak keurslijf wil zitten. Ooit ben ik ook gestopt met suiker producten (zit overigens ook in wijn hihi), en dat lukt prima. Maar als iemand jarig is, eet ik wel een taartje mee. Een klein stukje. Dat gaat prima. Als dit lukt met mooie wijn, gewoon af en toe, dan kan ik mij hier goed in vinden. Maar als het niet lukt (ook hier neem ik 100 dagen voor), dan stop ik wel voor altijd. Laatste nog wat het oplevert: je valt er van af. Ik ben zelf niet dik (77 kilo), maar toch kon er nog 4 kilo van af!

 

Bedankt voor je mooie verhaal! Echt geweldig om te lezen hoeveel goed het je nu al doet om niet meer te drinken. Fijn dat je zoveel respect hebt voor deze voordelen en dat je de wereld weer in alle helderheid weet te waarderen. Hou dat vol! Om die reden ben ik dan ook onwijs benieuwd hoe je na de volgende 100 dagen in de wedstrijd zit. Voor mij persoonlijk weet ik dat ik de deur naar alcohol nooit op een kiertje zou kunnen laten staan, omdat ik er bij de eerste beste gelegenheid direct luid lallend dwars doorheen zal denderen, maar diep respect als ik iemand ontmoet die daar wel als een wijs man mee om kan gaan. Mocht je tegen die tijd een sequel aan dit verhaal willen geven, dan hoor ik (en met mij alle andere lezers van dit verhaal) dit graag!

En mocht iemand anders nu ook eens zijn of haar verhaal willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mailadres achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply