“Ik beschouw alcohol als een afgesloten hoofdstuk”

Ik vind het waanzinnig mooi dat mensen zelfs na 8 jaar stoppen met drank, zichzelf nog steeds zo bewust kunnen zijn van de prachtige voordelen van deze beslissing. Zo zie je maar dat deze beslissing een mijlpaal in je leven is waar je nog lang plezier van kunt hebben. Dat blijkt ook uit het prachtige verhaal van schrijver Jan Pultau hieronder.

En voor de oplettende lezer: bij hoge uitzondering is dit verhaal een keer niet anoniem, maar dat is juist omdat ik jullie ook heel graag op de mooie verhalen op zijn blog wil wijzen. Absoluut de moeite waard!

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Als me die vraag gesteld wordt antwoord ik vaak, “zo weinig mogelijk”, maar dat is maar een provocerend antwoord om duidelijk te maken dat ik de dingen op mijn tempo doe. Want sinds ik gestopt ben met drinken, nu bijna acht jaar geleden, ben ik best wel met wat dingen bezig. Ik werk voor een telecommunicatiebedrijf en doe dat sinds mijn drooglegging, plichtsbewust. Echt energie krijg ik echter van schrijven. Zo onderhoud ik een blog (https://janpultau.blog/) waarin ik wekelijks mijn zielenroerselen opschrijf. Sinds de fles uit mijn leven geweerd is, heb ik een 300-tal columns en 2 boeken geschreven. Ik doe dat hoofdzakelijk voor mezelf en om de ronddolende gedachten en de uitdagingen van het dagelijks leven een bestemming te geven. Daarnaast ben ik actief binnen AA en tracht ik er wekelijkse de vergaderingen in goede banen te leiden. Ik doe dat allemaal in de eerste plaats voor mezelf, en om rust in mijn hoofd te krijgen maar ook om levenservaringen met anderen te delen. “Gedeelde smart is halve smart en gedeeld geluk is dubbel geluk.”

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik vrees dat op deze vraag “alles” en “altijd” het enige juist antwoord is. Elke gelegenheid was de juiste. Ik dronk wanneer ik vrolijk was, ik dronk wanneer het leven tegen zat en bij uitbreiding bij elke gemoedstoestand die zich daartussen bevond. Maar ik was me daar niet van bewust. Feit is dat, en dat is volgens mij het enige wat ik over mijn gebruik geleerd heb is, dat eens ik begon met drinken, ik het nooit onder controle kreeg. Ik heb/had geen maat en ik kon/kan niet stoppen.

Wat maakt je zo bewust over alcohol?
Vroeger was ik cynisch en stond ik reactief in het leven al liep ik de feiten achterna. Ik dronk om te vluchten van mezelf en deed dat zolang tot ik mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde helemaal had weggedronken en ik me moederziel alleen op mijn eiland van zelfbeklag had ingegraven. Ik was voor iedereen onbetrouwbaar. Ik loog en bedroog, veronachtzaamde mijn gezin en was waardeloos op het werk. Kortom al mijn relaties stonden op rood alarm. Door te stoppen met drinken ben ik veranderd. Ik heb geleerd mezelf te aanvaarden met mijn grote en kleine kanten en vandaag te leven. Kijken naar wat geweest is doe ik uiterst zelden en aan te ver vooruitblikken, waag ik me ook niet dikwijls. Alcohol heeft lange tijd een dikke laag pek over mijn ziel gelegd waardoor emoties en gevoelens geen weg naar binnen of buiten konden vinden. Na bijna 8 jaar zonder het spul vind ik het nog steeds spannend om nuchter meer over mezelf te ontdekken.

Hoe ga je nu met alcohol om?
Niet meer! Niet dat ik behoor tot de categorie alcoholracisten, integendeel. Alcohol in de juiste mate en in het juist gezelschap, daar is absoluut niets mis mee. Alleen is het goedje niet meer aan mij besteed. Ik weet wat alcohol met mij doet en ik kan, mag en wil het niet meer toelaten in mijn leven omdat het geen enkele meerwaarde meer heeft. Ik beschouw alcohol voor mij als een afgesloten hoofdstuk.

Wat heb als de grootste voordelen ervaren van stoppen?
De afhankelijkheid is verdwenen en die rust is onbetaalbaar. Waar vroeger de fles de beslissingen nam kan ik opnieuw zelf en bewust kiezen. Ik ben veel minder bezig met wat anderen van mij denken. Ik maak mijn eigen keuzes zonder in de mal van de maatschappij te moeten passen. Ik heb geleerd om neen te zeggen en mezelf op de eerste plaats te zetten. Niet uit egoïsme maar uit pure noodzaak. En weet je, als ikzelf goed in mijn vel zit is de kans bijzonder groot dat ik geen eikel ben voor anderen. Door te stoppen met drinken lukt het me meer dan vroeger om van het moment en van kleine dingen te genieten, en dat zijn echt geen materiële dingen. Muziek, rust, koffie, een pak sigaretten en een pen is alles wat ik nodig heb voor een topavond.

En wat mis je het meest?
Eerlijk gezegd niets meer, integendeel. Door me open te stellen aan een nieuw leven zonder drank is alles veranderd. Mijn vriendenkring, mijn bezigheden, de manier hoe ik naar het leven kijk. Ik merk nu dat ik de drukte van vroeger enkel kon aanvaarden door er veel alcohol op te gieten. Mijn leven is veranderd, ik ben veranderd en de 2.0 versie is een betere dan de vorige.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Voorzichtig. Ik zal nooit hoogdravend brullen dat ik nooit meer zal drinken, want dat is een hautaine en arrogante gedachte, ook al blijft niet meer drinken wel de bedoeling. Wat ik zeker weet is dat ik nooit nog terug wil naar het leven dat ik leidde. Ik weet wat alcohol met mij aanvangt en ik ben niet bereid om hoe mijn leven zich nu ontvouwd heeft op het spel te zetten voor drank.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Als je een moeilijke relatie hebt met alcohol en je wil er echt vanaf, doe het dan vandaag en radicaal. Wacht niet tot morgen want de belofte in de spiegel, “morgen ga ik het anders aanpakken”, heeft mij minstens 10 jaar van mijn nieuwe leven gekost. Morgen bestaat niet en gisteren ook niet. Er is maar een moment dat je leeft en dat is vandaag. Vandaag kan je de dingen aanpakken, morgen zal het waarschijnlijk niet gebeuren. De enige dag dat je niet hoeft te drinken is vandaag. Één dag zonder drank lukt nog wel. Ikzelf doe het zo al 2929 dagen.

 

En zo komen we er allemaal! Wat een held 🙂 Echt onwijs bedankt voor je bijdrage Jan, heerlijk om te lezen hoe nuchter je er nog altijd op terug kunt kijken. Ik ken je 1.0 versie niet, maar versie 2.0 is inderdaad helemaal top. Bedankt!!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal ook een keer zijn of haar verhaal willen delen: graag! Laat op deze pagina even je e-mail achter en ik stuur je zo snel mogelijk een berichtje.

2 Comments

  1. Erik Van Hummelen January 30, 2021
    • Alcoholvrijheid January 31, 2021

Leave a Reply