“Ik ben trots op mezelf”

Een leven vol alcohol veranderen in alcoholvrijheid, dat is een hele knappe prestatie. Daarvoor moet je vooral willen, durven en doorzetten, en als je dat lukt heb je absoluut iets om trots op te mogen zijn. Net zoals de schrijfster van het verhaal van deze week. Heel erg goed gedaan:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven ben ik “manusje van alles” bij een cosmetisch bedrijf. Ik doe de administratie en alle verder voorkomende werkzaamheden. Superleuk!

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Vroeger dronk ik iedere dag wel een paar wijntjes, in het weekend meer. Nadat mijn moeder overleden is (acht jaar geleden) ben ik alleen in het weekend blijven drinken. Vaak begon het weekend al op donderdag en dan ging er zeker een fles per avond doorheen.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Als ik op jouw app kijk, zie ik dat ik inmiddels 314 dagen gestopt ben, op naar een jaar dus!

Was dit je eerste poging?
Dit was mijn eerste echte poging. Ik heb ooit een keer aan Dry January meegedaan, ook om te kijken of het AV-leven iets deed voor mijn reumatische klachten. Helaas had ik wat dit betreft geen baat bij niet drinken, dus ben ik na die maand weer vrolijk begonnen.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
In mijn omgeving wordt veel, vaak en gezellig geborreld. Als kind al werd er op zondagmiddag na 12.00 uur, als de hele familie bij elkaar was (mijn moeder had negen broers en zussen) een pilsje gedronken. Toen ik ouder werd en uitging ontdekte ik de mixdrankjes en bessenjenever, heerlijk. Rond mijn twintigste werd (witte) wijn mijn favoriete drankje. Toen ik ging samenwonen, kwamen mijn ouders, zusje en man en wijzelf (mijn man en ik) vrijwel iedere vrijdag- en zaterdagavond bij elkaar om gezellig te borrelen. Avonden waar ik hele warme herinneringen aan heb, maar die ook altijd gepaard gingen met (veel) bier en wijn. Nog steeds drinkt vrijwel iedereen in mijn omgeving graag een glaasje alcohol (of meer). Het was dus niet eenvoudig om te stoppen, maar ik ben blij dat het gelukt is!

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik heb uiteindelijk de knop omgezet om te stoppen met drinken, omdat ik merkte dat ik er steeds minder goed tegen kon. Ik kreeg (dacht ik) geen kater, maar had wel veel last van gaten in mijn geheugen, wat ik erg vervelend vond. En sinds ik niet meer drink, zijn met name mijn maandagen tien keer beter: niet meer brak maar helder, heerlijk!

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
De grootste voordelen van niet meer drinken zijn voor mij dat ik veel meer eigenwaarde heb. Ik ben trots op mezelf dat ik dit voor elkaar gekregen heb en dat ik het leven aanga zonder de sluier van alcohol. En dat is lang niet zo zwaar als dat ik dacht, super fijn. Dat ik ook wat kilo’s afgevallen ben is mooi meegenomen. Mijn huid ziet er beter uit en dat is, gezien de omgeving waarin ik werk, ook super. Maar met name mijn eigenwaarde (of is het zelfvertrouwen) is veel beter, en dat voelt geweldig! Dat mijn 22-jarige dochter trots op me is, mag natuurlijk ook niet onvermeld blijven.

En wat mis je het meest?
Eerlijk gezegd mis ik de alcohol nu niet meer. In het begin was het af en toe wel moeilijk. Ik weet nog dat ik met m’n dochter een dagje naar het strand was (in april, toen dus ongeveer vijf maanden gestopt) en dat ik tegen haar zei: wat zal ik dadelijk nu eens drinken? Ik heb een mocktail gedronken en dat was helemaal prima. Verder vind ik het soms wel lastig als ik op een feestje ben en iedereen om me heen drinkt. Naarmate de avond vordert, wordt het voor de niet-drinker wat minder leuk, heb ik gemerkt.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het minst mis ik de gaten in mijn geheugen en het brakke gevoel ‘s ochtends, waarvan ik dus niet eens besefte dat ik dat had. Ik voel me stukken beter, echt heerlijk!

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Moeilijke momenten heb ik echt totaal niet meer. Toen ik deze in het begin wel had, dacht ik meestal aan het feit dat een of twee wijntjes voor mij niets doen. Als ik dronk, ging ik voor die heerlijke roes, maar die resulteerde uiteindelijk in een brakke ochtend, en die wil ik dus niet meer. Een alcoholvrij drankje hielp mij in het begin door zo’n fase heen. Nu heb ik dat niet meer nodig gelukkig.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
In het begin dronk ik 0.0 wijntjes en 0.0 biertjes, maar tegenwoordig is het vaak icetea green of spa. Als iedereen om me heen aan het borrelen is, schenk ik zo’n drankje in een wijnglas, puur voor de sfeer. Op een terrasje vind ik een mocktail wel lekker.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ga geen alcohol meer drinken in de toekomst, ik zou echt niet weten waarom. Ik mis het niet en voel me stukken beter.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Als advies geef ik: give it a go! Probeer ‘t gewoon. Leg er geen tijdsdruk op en ervaar wat niet drinken met je doet. Ik heb ervaren dat het echt super meevalt om niet te drinken en dat de voordelen zoveel zwaarder wegen dan de nadelen. Na jarenlang veel (en een tijd dagelijks) drinken, ben ik cold turkey gestopt en ik wil nooit meer terug. Als ik het kan, kun jij het ook!

 

Heel erg bedankt voor je verhaal! En vooral de zin “ik ga geen alcohol meer drinken in de toekomst, ik zou echt niet weten waarom” vind ik mooi. Het duurt een lange tijd voor je zover bent, maar als je daar bent heb je volgens mij het kantelpunt naar echte alcoholvrijheid bereikt. Dan is het geen strijd meer om niet te drinken, maar dan komt het gewoon puur omdat je niet meer zonder de voordelen daarvan wilt leven. Dus heel erg gefeliciteerd daarmee, en blijf er heerlijk van genieten!

Mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply