“Ik ben trots op de nieuwe versie van mezelf”

Je hoeft gelukkig niet eerst uit de bocht te vliegen om je leven bij te sturen. Beter doe je dat nog voordat je de berm raakt! Het prachtige ervaringsverhaal van deze week komt van een (volgens mij) ontzettend zelfbewuste, verstandige man, die in elk geval op tijd bijgestuurd heeft voordat zijn drankgewoonte de kans kreeg om echt uit de hand te lopen. En dat is knap, want het is niet niks om het risico van een schijnbaar onschuldige gewoonte tijdig te herkennen en aan te pakken. Mocht je momenteel dus nog twijfelen of je wel iets wilt veranderen in je huidige drankgebruik, lees dan dit verhaal en laat je overtuigen. Als zelfs een speciaalbierliefhebber van alcoholvrij speciaalbier kan blijven genieten, dan moet er toch wel een kern van waarheid in zitten, denk je niet?

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een man van 45 jaar, ambtenaar. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen.

Wat dronk je en hoeveel/vaak?
Speciaal bier. Twee á drie per dag. Vanaf mijn 18e zo ongeveer. Verder op festivalletjes en feestjes of vakantie meestal meer dan die twee tot drie. Niet heel veel dus. Maar wel elke dag.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Nu 155 dagen. Ik ga ook voor de hoge lat die de maker van deze app ooit instelde. Maar ik voel nu al zoetjes aan dat ik langer dan dat jaar wil stoppen. Het bevalt me allemaal echt heel erg goed zo.

Was dit je eerste poging?
Een poging wil ik het niet noemen; eerder een “besluit”. Daarin zit namelijk meer kracht in dan het woordje “poging” (ik vind dat daarin een soort ingebouwde misluk-optie zit). Ik heb wel eerder meerdere keren meegedaan aan “Ik Pas”. Dat beviel me zo prima dat ik nu langer stop.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik heb alcohol drinken nooit als serieus probleem gezien in mijn geval. Ik merkte op het laatst dat ik de gewoonte wilde doorbreken. Ik was sowieso gezonder gaan leven, vooral op eet-gebied. Meer gaan hardlopen ook. Maar de wazigheid begon me tegen te staan in de wetenschap dat alcoholisme steeds dichter op de loer lag. Daarnaast ben ik iemand die houdt van een alternatief. Zo heb ik er eigenlijk al een aantal: ik rook niet meer, maar “damp” zoals dat heet, drink suikervrije cola in plaats van de dikmakende versie, en ik eet zelfs al een tijdje geen vlees meer maar vervangers of gewoon meer groente. Er is ten opzichte van vroeger nu ook gewoon veel meer te verkrijgen.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik ben simpelweg informatie gaan inwinnen op internet. Naast de Alcoholvrijheid-app kwam ik zelfs interviews tegen van mensen waarvan ik nooit wist of dacht dat zij ook waren gestopt: Eric Corton, Vjeze Fur, Anthony Hopkins. Niet per sé rolmodellen in mijn geval, maar wel mensen bij wie ik een alcoholvrij leven nooit kon voorstellen. Dat maakte dat ik dacht: “Hm.. het kan dus wel tof zijn zonder.”

Ik ben daarnaast alternatieven gaan zoeken op biergebied. En dat zijn er nogal wat. En de toppers hebben van mij hier thuis het bijbehorende glas gekregen. Zo heb ik nu inmiddels een 15-tal speciaalbieren gevonden die voor mij hartstikke prima zijn en in hun eigen glaasje niet meer onderdoen voor het origineel. Gek genoeg ben ik er dan ook achter gekomen dat het voor mij absoluut niet de alcohol was die ik elke dag wilde, maar de variëteit van de verschillende brouwstijlen en smaken bier. Maar nu dus dan zonder alcohol. En nu ook niet meer elke dag.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
De fitheid bij het opstaan wil ik nooit meer missen. Een kater wil ik nooit meer voelen. Daarnaast ervaar ik tegenslagen die iedereen in het dagelijkse leven heeft anders. Vanuit een fris gevoel kun je namelijk veel meer opvangen dan wanneer je je al niet prettig voelt door alle drank van de vorige dag. En ik val flink af, merk ik nu. Ik ben er trots op ook. Fijn gevoel is dat.

En wat mis je het meest?
Eigenlijk niets. Over een paar maanden ga ik voor het eerst alcoholvrij naar een festival. Ik verwacht dat ik dat prima zal doorstaan, maar ben wel benieuwd hoe dat is zonder alcohol. Gaan we gewoon ook ontdekken!

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Dat wazige dus. Het is heerlijk om na (nu wel) goed slapen verfrist wakker te worden en de dag vol energie te beginnen.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Moeilijke momenten heb ik niet. Wel denk ik steeds aan het feit dat ik trots ben op deze nieuwe versie van mezelf.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Een goed alcoholvrij speciaal biertje dus, maar ook thee, water, koffie en sinds kort Gimber. Dit laatste drankje is voor de liefhebbers van gember wat mij betreft een lekker fris drankje waar je eindeloos mee kunt variëren. Niet heel goedkoop, maar lekker voor af en toe. En nog gezond ook, als ik de fabrikant mag geloven.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Precies zoals ik nu doe eigenlijk. Dat gaat helemaal prima. Ik weet dat er mensen zijn die tegen het drinken van alcoholvrij bier zijn. En dat dat voor sommigen een trigger kan zijn of een verkapte vervanging waarmee je verslaving in stand houdt. In mijn geval is dat niet zo; ik geniet nu bewuster van de smaak van bier en mis de alcohol juist totaal niet. Sterker nog, sommige versies zijn zonder alcohol nog veel lekkerder ook.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Iedereen is anders natuurlijk. En iedereen heeft zijn eigen kijk op hoe je iets wilt aanpakken. Maar mij helpt het om vooral om jezelf iets anders te gunnen. Dan “mis” je niets of minder. Dat moet iedereen voor zichzelf onderzoeken. Maar vooral het gevoel dat je iets goeds doet voor jezelf is al een grote drijfveer die ik iedereen gun als uitgangspunt voor het besluit ermee te stoppen. Je doet jezelf niets tekort als je stopt, juist het tegenovergestelde.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Zoek eens voor jezelf uit waar je twijfel om te stoppen op gebaseerd is. Ik ervaar momenteel dat een leven zonder alcohol mij veel meer brengt dan een leven met. En ik besloot het vanuit een durfmoment ’s middags op 31 december 2020. Een jaar niets drinken. Geïnspireerd op wat de maker van deze app ook deed. En verdomd, dat had ik eerder moeten doen. Of wat Anthony Hopkins zei: “Today is the tomorrow you were so worried about yesterday.” En zo is het.

 

Bedankt voor dit mooie verhaal! Ik heb het met veel plezier gelezen. Wat knap om zo bewust in het leven te staan zeg. Daar kunnen veel mensen wat van leren! En dan ook nog eens met zo’n mooie speech van Sir Hopkins erbij 😉 Ik had die ook gezien rond deze jaarwisseling (2020-2021), wat een mooie vent is dat toch! Dank hiervoor!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nou ook eens wat willen delen over zijn of haar unieke reis naar alcoholvrijheid: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mailadres achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply