“Ik ben sterker”

Iedereen heeft zo zijn eigen manieren om van de alcohol af te komen. Wat voor de één werkt, hoeft niet voor de ander te werken, maar is tegelijk weer de gouden tip die weer iemand anders naar de eindstreep loodst. Zo heeft de schrijver van deze week weer een hele originele tip die ik zelf nog niet eerder had gehoord. Uiteraard wil ik jullie deze tip niet onthouden, en wie weet helpt het jou zelfs ook door die soms pittige eerste tijden heen:

 

Ik ben 52 jaar en na mijn scheiding begon ik meer en doordeweeks te drinken. Als fervent bierliefhebber en brouwer, dronk ik altijd al stevig en met enorm veel smaak graag een biertje. Eigenlijk was er nooit een situatie of moment waarom er niet gedronken zou kunnen worden. Na mijn scheiding en vorig jaar het onvrijwillige verlies van mijn baan, dronk ik dagelijks 5 halve liters tequila bier van 5.9% . Na 2,5 jaar en ruim 30 kilo zwaarder, ben ik nu na talloze vruchteloze pogingen al 40 dagen gestopt.

Ik hield nooit van wijn of sterke drank en ik dronk nooit meer dan 5 halve liters, want anders had ik er de volgende dag last van en ik kan niet tegen katers of dronken zijn. Deze hoeveelheid was genoeg om me te verdoven voor verdriet, eenzaamheid of vergrootte mijn vrolijkheid. Het voelde als een maatje van me. De pijnlijke herinneringen aan mijn zwaar verslaafde vader en dat ik lichamelijk inmiddels enorm veel ongemakken ondervond maakte dat ik wilde stoppen.

De stap naar verslavingszorg vond ik moeilijk en ik had er ook weinig vertrouwen in. Online verslavingszorg, gesprekken met een verslavingsarts, medicijnen zoals Campral, niets hielp. Ik kon steeds de motivatie niet vinden en de zucht niet weerstaan. Elke keer na 3 of 4 dagen onthouding, kocht ik weer biertjes en was ik weer boos op mezelf. Vaak dronk ik dan weer een dag of 9 achter elkaar, om vervolgens weer te beginnen aan een nieuwe poging. Dit is wel een jaar zo doorgegaan. Op een gegeven moment vond ik zelfs het bier niet meer lekker, maar stoppen lukte niet. Hopeloos en depressief, zo voelde ik me.

De ochtend dat ik stopte met drinken werd ik wakker met een hele heldere herinnering aan een gesprek met een ‘oude’ vriend. Drie jaar geleden sprak ik hem, nadat we elkaar zo’n 10 jaar uit het oog waren verloren. Na het ophalen van veel herinneringen vertelde hij dat hij een aantal jaar daarvoor gestopt was met drinken. Wat in eerste instantie voor hem begon als een gezonde ingeving, bleek een enorme beproeving te zijn geweest. Hij vertelde dat hij het licht had gezien en zich besefte dat die alcohol een geniepige demon was die zich in allerlei gedaantes zich voordeed. Meestal als vriend, dan weer als gangmaker of je overhaalde om te drinken, de veroorzaker van de zucht.

Deze demon kon je alleen verslaan en uitbannen door elke keer als de zucht naar alcohol zich voordeed hardop te zeggen: IK BEN STERKER. Al moest je het 100x op een dag zeggen. Hiermee en alleen met deze spreuk/mantra zou je de strijd met de alcohol kunnen winnen. Ik ben zelf niet zo wazig, maar dit keer dacht ik wel… ik ga het proberen en ik riep “IK BEN STERKER”. De eerste dagen wel 40 keer per dag. Als ik weer een zucht kreeg of ik ineens in de supermarkt bij het gangpad van de bieren stond.

Nu na 40 dagen hoef ik het nog maar 2 of 3 keer per dag te zeggen. Ik ben blijer, energieker, 6 kilo lichter, minder depri en omdat ik minder in de supermarkt kom, ben ik niet alleen geen geld meer kwijt aan bier maar koop ik dus ook minder boodschappen. Ik ben de alcohol nu ook echt als een demon gaan zien.

Ik ben bang dat als ik deze demon weer toelaat hij uiteindelijk weer totaal controle over me krijgt. Dus mijn voornemen is: niet meer drinken. Ik mis het vanaf dag 1 niet meer!

Heb je ook problemen met je drinkgedrag en is het reguliere circuit minder aantrekkelijk voor je of werkt het niet… Probeer dan eens deze methode. Ik ben in ieder geval dolgelukkig en mijn zelfvertrouwen komt langzaam weer terug.

 

En dat is supermooi om te horen! En heel mooi van je dat je deze tip hier met ons wilde delen. Wie weet, laten we hopen dat het andere mensen ook door die eerste pittige periode heen kan helpen. En wat ik wel heel erg herken in je verhaal, is dat die zucht geleidelijk af gaat nemen. Je zegt het nu nog 2 of 3 keer per dag, en er zullen echt nog wel dagen komen dat je het honderd keer roept, maar heel langzaamaan verdwijnt dat gevoel. Tot je het nog maar 1 keer per maand zegt, per jaar… nooit meer! En dát is nou precies echte alcoholvrijheid. Ga ervoor!

Nogmaals onwijs bedankt dat je je verhaal hebt willen delen, en mocht iemand anders nu ook eens zijn of haar ervaringen willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je email invult neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply