“Ik ben helemaal alcoholvrij mijn zwangerschap ingegaan”

Dat alcohol en zwangerschap niet goed samengaan weten we natuurlijk allemaal. De aanstaande moeder uit het ervaringsverhaal van deze week was al gestopt met drinken voordat ze zwanger raakte, en dat is voor haar best een fijn idee. En wie weet zet ze nu wel voorgoed de knop om. Je gezondheid is immers zeker niet onbelangrijk! Zeker nu:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben zelfstandige en werkte in de evenementen wereld. Ik maakte theatercostuums en decor. Nu ben ik bezig met het opzetten van een kinder kleding bedrijf.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk wijn, bier, Gin Ginger Ale en andere cocktails. De hoeveelheid verschilde erg per periode. Sommige periodes dronk ik dagelijks. Dan dronk ik soms 6 drankjes op een avond of meer. Andere periodes dronk ik eens per maand, maar dan ook echt te veel. Ik kon moeilijk maat houden.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben 1 jaar en vijf maanden gestopt. 516 dagen. Wel moet ik erbij zeggen dat ik in verwachting ben op het moment. Ik had gelukkig al negen maanden geen alcohol gedronken voordat ik in verwachting raakte. Ik hoefde me dus geen zorgen te maken dat ik bijvoorbeeld per ongeluk een paar glazen alcohol had gedronken in het begin van mijn zwangerschap. Ook het feit dat mijn lichaam al geruime tijd geen alcohol te verduren heeft gehad voor de zwangerschap geeft me een goed gevoel. Het is toch de plek waar een kindje negen maanden in groeit. Het verbaast me nog dat het eerder een uitzondering is dan een regel om ver voor je plant zwanger te worden te stoppen met drinken, omdat je lichaam naar mijn idee gezond en schoon dient te zijn om nieuw leven te creëren.

Was dit je eerste poging?
Ik ben vier jaar geleden ook een half jaar gestopt met alcohol drinken. Dit na een gezellige avond met een vriendin overgoten met alcohol. De dag erna een had ik enorme kater en was het wel even schrikken toen we op onze rekeningen keken. Toen vond ik mijn gezondheid belangrijker en ben ik gestopt. Na een half jaar was ik toch weer begonnen met af en toe een wijntje. En weer begonnen met drinken. Ik was ook redelijk jong om te stoppen en het was sociaal gezien zoiets normaals. Ik kreeg vaak de vraag waarom ik niet dronk. Vooral omdat ik van een drankje hield was het een omschakeling niet te drinken. Iedereen was het zo gewend dat ik altijd gezellig meedronk, dus het was ook wennen voor mijn omgeving.

Mijn tweede stop poging is makkelijker omdat ik minder uit ging. Ik ben ook voor mijn gezondheid gestopt met drinken. Hierdoor had ik een heldere motivatie. Ik wilde het een jaar volhouden. Dit was voor mij misschien om het makkelijker te maken. Nu met mijn kleine op komst zie ik mezelf wel helemaal stoppen met alcohol.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik ben rond mijn 14e begonnen met drinken. Dat is een onzekere periode. Omdat drank me losser maakte en minder zelfbewust, gebruikte ik het in sociale situaties. Met drank op voelde ik me niet verlegen. Omdat ik dat zo gewend was besefte ik een lange tijd niet dat ik zonder de alcohol ook prima een feestje kon vieren. En dat ik ook zonder drank sociaal ben en makkelijk een gesprek aan ga. Het voordeel is dat ik zonder drank juist niet snel over mijn eigen sociale en seksuele grenzen heen ga.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Omdat ik merkte dat de katers me erg tegen gingen staan. Het gevoel van brak zijn en de bijkomstigheid van de ongezonde trek die je hebt op een katerige dag, maken drinken extra ongezond. Verder kon ik mijn emoties moeilijk beheersen als ik gedronken had. Ik kon nogal fel uit de hoek komen of juist over-emotioneel zijn.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Dat ik helemaal alcoholvrij mijn zwangerschap in ben gegaan. Ik voel me fit en heb geen katers meer. Het bespaart me veel geld door niet te drinken. Ik hoefde me geen zorgen te maken over alcoholgebruik tijdens mijn zwangerschap omdat ik al niet dronk voordat ik in verwachting raakte

En wat mis je het meest?
De gekke avonden met vriendinnen.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Dit heb ik de afgelopen tijd niet ervaren. In het begin van mijn stoppen ging ik minder uit.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Af en toe alcoholvrij bier. En Gimber. Dat is een gember drank die je drinkt met prikwater.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Hoe ik er nu in sta wil ik in de toekomst niet meer drinken. Ik heb voor mijn gezondheid gekozen en als voorbeeld voor mijn toekomstige kindje wil ik niet drinken. Hoe ga ik mijn kind over de gevaren van alcohol vertellen, als ik ondertussen gezellig door drink? Dit is voor mij tegenstrijdig. Ik denk dat het de komende jaren ook veel gangbaarder word om niet te drinken of te matigen met drank. Ook onder de jongere generatie. Het is een hele verslavende en ongezonde drug.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Het leven is gewoon heel fijn ook zonder alcohol. Je houdt er veel tijd en geld aan over die je nuttig kunt besteden. Het is even wennen, maar als je eenmaal je draai hebt gevonden, is het eigenlijk heel natuurlijk en normaal.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Er staat echt een leuk leven op je te wachten zonder alcohol! Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar als je het doet en door de moeilijke periode heen bent kun je trots op jezelf zijn!

 

En zo is dat maar net! Daar ben ik zelf ook stiekem nog elke dag trots op. En zeker in het licht van mijn twee kleine kindjes thuis. Los van de voorbeeldfunctie, zijn baby’s, drinken en katers natuurlijk een onwijs slechte combinatie! Dat leer je als nieuwe ouder snel genoeg 😉 Ontzettend bedankt voor je mooie bijdrage, en namens iedereen wens ik je heel veel liefde en geluk met je kleine op komst. Geniet ervan en succes met leven 2.0!

Mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mailadres invult neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply