“Ik begon mezelf af te vragen of ik nog wel voor mijn plezier dronk”

Ik kan het me verbeelden hoor, maar ik heb het gevoel dat er langzaamaan steeds meer jongeren hun weg vinden naar Alcoholvrijheid. Het is vandaag in elk geval lang niet meer voor het eerst dat iemand van in de 20 zijn of haar (mooie!) ervaringsverhaal deelt hier. En dat is natuurlijk supergoed nieuws! Zou er heel langzaam iets aan het veranderen zijn in onze samenleving? Laten we het hopen, en laten we in de tussentijd vooral hoop putten uit mooie ervaringsverhalen zoals deze: 

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben studerende en in mijn vrije tijd besteed ik veel tijd aan sport, doe ik leuke dingen met vrienden en de laatste periode besteed ik veel tijd aan het schrijven over mijn alcoholvrije leven.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Toen ik een jaar of 15 was ben ik begonnen met het drinken van alcohol. Sindsdien was daar nog nooit een stop op gekomen. Sterker, ik ben mettertijd veel vaker en vooral meer gaan drinken. Voorheen dronk ik maximaal één keer per week alcohol, altijd op zaterdag. Ik dronk bier, zo nu en dan een shotje tijdens het uitgaan en als het warm weer was dronk ik een mixdrankje. Later begon ik ook wijn te drinken. Eerst heb je aan twee wijntjes genoeg, langzamerhand worden het er iets meer en voor je het weet drink je bij iedere gelegenheid een fles wijn weg. De wijn zorgde er voor dat ik vaker uit de bocht vloog. Het moment dat ik begon met het drinken van wijn, was zo’n beetje het startpunt van de periode dat ik vaker en met name meer alcohol begon te drinken. Ik dronk op vrijdag, zaterdag en zo nu en dan op zondag om er ‘het weekend mee af te sluiten’. Doordeweeks dronk ik in principe niet, tenzij het vakantie was of ik er (zogenaamd) een andere goede reden voor had. Hoe meer ik dronk, des te meer ik me ook begon af te vragen of ik nog wel voor mijn plezier dronk en of mijn relatie met alcohol eigenlijk wel gezond was.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben inmiddels ruim twee maanden gestopt met alcohol. Ik verbied het mezelf niet om te drinken, maar ik kom er steeds meer achter dat ik het gewoon niet meer wil. De katers, de schuld- en schaamtegevoelens, al die oppervlakkige, met alcohol doordrongen sociale gelegenheden. Het begon echt aan me te vreten. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik voor onbepaalde tijd niet drink en tot nu toe bevalt dat goed. Ondanks dat ik nog jong ben (begin 20) kan ik me steeds minder goed voorstellen dat ik weer alcohol ga drinken. Ik realiseer me meer en meer dat het leven me beter afgaat zonder alcohol en dat het middel me uiteindelijk niets brengt, behalve een kater dan.

Was dit je eerste poging?
Ja en nee. Ik heb eind 2022 voor een periode van zes weken geen alcohol gedronken. Dat vond ik toen erg knap van mezelf. Ik had destijds met mezelf afgesproken dat ik een maand lang niet zou drinken, dus dat was gelukt. Het beviel me goed. Ik voelde me fitter en scherper, maar toch keek ik stiekem alweer uit naar het moment dat ik weer zou gaan drinken. Het was een soort experiment voor mezelf om te kijken hoe ik me zou voelen zonder alcohol. Ondanks dat ik na zes weken weer begon met drinken, heeft die periode me veel bewuster gemaakt van mijn relatie met alcohol. Daarna heb ik meegedaan aan Dry January, wat ik op een paar dagen na NIET gehaald heb. Blijkbaar was het verlangen naar alcohol te groot. Toen ik de ochtend na een avondje doorzakken wakker werd, baalde ik ontzettend van mezelf. Sinds eind april dit jaar ben ik opnieuw gestopt met drinken, maar nu voor onbepaalde tijd. Het grootste verschil met mijn twee eerste (tijdelijke) stoppogingen is dat ik toen niet van mezelf mócht drinken, nu wíl ik niet meer drinken.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Het kwam voorheen simpelweg niet in me op om (voor een periode) te stoppen. Alcohol was onbewust een vast onderdeel van mijn leven geworden. Ik werd me steeds bewuster van het feit dat mijn relatie met alcohol misschien niet erg gezond was. Er was namelijk een sterk verlangen naar alcohol, er was controleverlies en ik ervoer afhankelijkheid van alcohol in bepaalde situaties, zoals op feestjes en tijdens kroegbezoeken. Toch kwam het niet in me op om er een tijdje mee te stoppen. Mijn sociale leven was met alcohol doordrenkt. Ik probeerde te minderen in hoeveel- en vaak ik dronk, maar dit lukte me niet. Dat begon steeds meer aan me te knagen.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Een vriend van mij stelde aan mij voor om samen met hem een maand lang geen alcohol te drinken. Het was rond de periode van oktober/november vorig jaar en er was dus geen sprake van een Dry January of een Sober September. Behalve die vriend, waren er daarom geen medestanders. Ik vond een maand geen alcohol drinken destijds nogal een rigoureus plan. De gedachte dat ik een maand lang niks ‘mocht’ drinken, riep dan ook gelijk enorm veel weerstand bij me op. Ik ben toen best wel geschrokken van mijn eigen reactie. Die reactie was voor mij een signaal dat ik het juist wél moest doen. Alcohol speelde misschien wel een nóg grotere rol in mijn leven dan ik tot dusver beseft had en ik realiseerde me dat het misschien tijd werd om die relatie eens goed onder de loep te nemen. Wat bijzonder was, was dat toen ik de knoop had doorgehakt om voor minimaal een maand te stoppen met drinken, er gelijk een last van mijn schouders viel. Ik voelde me opgelucht. Er kwam een licht bevrijd gevoel in me naar boven. Ik was dan ook erg gemotiveerd. Ik begon te lezen en podcasts te luisteren over alcoholvrijheid en ik zat vol goede moed. Maar zoals ik al zei, toch was daar nog het verlangen en het verheugde gevoel naar dat eerste drankje…

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik voel me krachtiger en onafhankelijker dan ooit. Ik dacht dat alcohol me los, zelfverzekerd en leuk maakte. Maar in feite maakte alcohol me juist zwak, onzeker en maakt het me iemand die ik helemaal niet ben en niet wil zijn! Datgene wat ik in de alcohol zocht, begin ik steeds meer te vinden nu ik van de alcohol af ben. Lichamelijk voel ik me beter, fitter en het feit dat ik nooit meer een kater heb, blijf ik ook een heerlijk gevoel vinden. Alcohol brengt een mens niets, daar ben ik achter gekomen. Een drankje heeft voor mij daarom ook geen zin, los van het feit dat ik niet weet of ik het wel bij één drankje zou kunnen laten.

En wat mis je het meest?
Ik mis zo nu en dan het sociale leven dat ik had toen ik nog dronk. Ik zit meer thuis en ik doe minder leuke dingen nu ik niet meer drink. Ook het contact met (bepaalde) vrienden is in frequentie afgenomen. Ik mis verder niets van mijn oude, met alcohol doordrenkte leven. Alleen de momenten waarop ik voorheen dronk met vrienden, vind ik nu moeilijk om nuchter door te maken. Misschien ben ik er niet op m’n plek en zijn sommigen eigenlijk niet echt mijn vrienden, maar gewoon jongens waar ik gezellig mee kon/kan borrelen. Daar ben ik nu achter gekomen. Ik realiseer me echter ook dat de invulling van mijn sociale leven in feite niets met alcohol te maken zou moeten hebben. Wil ik meer leuke dingen doen in mijn leven? Dan moet ik meer de deur uit gaan en meer leuke plannen maken. Wil ik vaker met vrienden zijn en meer sociaal contact hebben? Dan moet ik vaker met ze gaan afspreken, maar dan op een andere manier. Drinken lost die vraagstukken écht niet op.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De kater, zonder twijfel. Daarnaast neemt het drinken van alcohol en het bijkomen van het drinken ontzettend veel tijd en ruimte in beslag. De momenten waarop ik voorheen brak was of zelfs een kater moest doorstaan, vul ik nu in met sporten, lezen, wandelen, etc. Dat voelt goed.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Het gewoon doorstaan. Ik weet nu dat het weerstaan van iedere situatie waarin er een verlangen is naar alcohol, mij sterker en onafhankelijker maakt. En het ervaren van ontwenningsverschijnselen (fysiek, mentaal of sociaal), betekent dat ik de strijd met alcohol aan het winnen ben. Het gaat erom dat je je blik/perspectief verandert, ofwel dat je verandert hoe je naar de dingen kijkt. Jacqueline van Lieshout is iemand die ik volg op sociale media en een aantal boeken heeft geschreven over stoppen met alcohol, zij zegt altijd: “Van niet drinken krijg je nooit spijt”. Die uitspraak vind ik prachtig en daar hou ik me altijd aan vast als ik het even moeilijk heb.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Gewoon een frisje of een lekkere smoothie. Ik probeer me niet te veel te focussen op wat ik zal gaan drinken. Ik richt me vooral op mijn gezelschap, lekker eten en de (mooie) plek waar ik ben.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Niet! Ik wil de rol van alcohol niet te groot voor mezelf maken, dan geef ik het middel teveel macht. Zo zie ik dat echt. Alcohol is een gif voor het menselijk lichaam en het is van de zotte dat het sociaal gezien zo geaccepteerd is om in grote hoeveelheden en frequenties alcohol te drinken. Sterker nog, je wordt nog net niet aangemoedigd om te gaan drinken. Ik ga zeer binnenkort op vakantie met een aantal vrienden. Alcohol drinken zal een groot deel uitmaken van die vakantie, voorheen liep ik daarin voorop. Nu drink ik geen alcohol meer en ik moet eerlijk bekennen dat ik de vakantie met een groep drinkende jongens soms best spannend vind. Echter, het bewustzijn van het feit dat ik een vakantie met alcohol moeilijk en spannend vindt, geeft al aan dat de alcohol een te grote rol speelt. Die gedachte geeft me meer moed en motivatie om juist niet te drinken. Als ik wel ga drinken, ga ik spijt krijgen. Dat weet ik nu al. Ik ben me momenteel steeds meer aan het verdiepen in wat alcohol is en wat het doet met een mens, dat helpt ontzettend om het verlangen naar alcohol te doen reduceren.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ja, lees boeken en blijf je verdiepen. Des te meer je je verdiept in de materie rondom alcohol, des te meer je je zult beseffen dat alcohol je niets brengt in dit leven. Echt niet.

Zoek daarnaast een doel of een leuke hobby waar je aan kunt werken. Wanneer je een (fysiek) doel of een nieuwe hobby hebt, waarin het drinken van alcohol een belemmerende rol zou spelen, krijg je extra moed en motivatie om niet meer te drinken. De tijd en energie die het niet-drinken je oplevert, kun je besteden aan jouw doel of hobby.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Gewoon doen! Er is namelijk geen reden om het niet te doen. De reactie die de gedachte van een tijdje geen alcohol drinken bij je oproept, vertelt je genoeg om te weten of het wel of geen goed idee is. Er zijn namelijk grofweg twee mogelijkheden: 1) Je voelt weerstand en stress opkomen wanneer je eraan denkt om voor een tijdje geen alcohol meer te drinken. Alcohol heeft dan waarschijnlijk de controle over jou, zoals bij mij ook het geval was en misschien nog steeds wel is. Het is daarom een goed plan om een alcoholvrije periode in te lasten, om te kijken hoe jouw relatie met alcohol ervoor staat. 2) Je voelt geen enkele reactie opkomen wanneer je eraan denkt om een tijdje niet te drinken. Het doet je niks en daarom besluit je er wel of niet aan te beginnen. Je hebt dan misschien (nog) wel de controle over je alcoholgebruik, maar dan kun je het net zo goed niet doen. Niet drinken is namelijk beter voor je gezondheid en misschien kom je erachter dat je op fysiek en/of mentaal vlak veel beter in je vel gaat zitten!

Dus, stop er gewoon (een tijdje) mee. Het kan geen kwaad, het is goed voor je gezondheid en je kunt gewoon weer gaan drinken als je wilt. Diep van binnen weet je echt wel of je wel of geen gezonde relatie met alcohol hebt. De beste manier om erachter te komen hoe groot de rol van alcohol is in jouw leven, is door het eventjes niet te doen. En hoe meer weerstand je voelt, des te meer reden er is om door te zetten.

 

En dat vind ik een mooi en wijs advies! Zo had ik er zelf nooit naar gekeken, maar ik kan me er helemaal in vinden. Die stress die je voelt bij die gedachte om niet te drinken is inderdaad een hele mooie graadmeter over hoe je onbewust in de wedstrijd met alcohol staat. Dank voor die tip, en dank voor het mooie verhaal! Complimenten over hoe mooi je dit uitgeschreven hebt hoor. Ik hoop dat je daar nog lang over blijft schrijven, en weet dat je hier altijd mag publiceren op Alcoholvrijheid als je wilt 😉

Dus dankjewel! En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

One Response

  1. Robert October 14, 2023

Leave a Reply