“Ik beefde zo erg dat ik niet kon functioneren”

Alcoholisme komt in vele gradaties, maar in elke mate is de kern van de zaak hetzelfde: je hebt moeite om van dat verraderlijke spul af te blijven. En dat is natuurlijk niet gek, want dat is precies een van de redenen waarom alcohol zo’n enorm succes is gebleken bij de mensheid. Des te knapper is het dan om juist weerstand te bieden tegen dat spul, en de schrijfster van deze week leverde wat dat betreft echt een topprestatie hoor. Superknap om van zo ver te kunnen stoppen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Door de vele operaties aan mijn voeten, dubbele enkelbreuk en ontwrichte enkel, en andere operaties heb ik polyneuropathie van de onderste ledematen. Misschien ook van het drinken, sta ik op invaliditeit.

Wat dronk je en hoeveel?
Ik dronk cava en witte wijn. Dat begon met 1 fles per dag, maar op het einde zat ik aan een vat van 3 liter. Ik moest alleen een beetje overlaten voor de volgende ochtend. Ik beefde zo erg dat ik niet kon functioneren.

Hoelang ben je gestopt met alcohol?
Inmiddels ben ik meer dan 9 jaar nuchter, en trots op mezelf.

Was dit de eerste poging?
Nee, dit was de zesde poging.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met drinken?
Ik was vooral koppig en wilde niet stoppen. De wil in je hoofd moet er zijn, anders lukt het niet. Als je altijd denkt “ik wil alcohol”, gaat het niet lukken.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid om toch te stoppen?
Ik ben opgenomen geweest in een ontwenningskliniek, en de eerste week was ik er echt heel slecht aan toe. De medepatiĆ«nten moesten mij eten geven en ik kon mijn koffie niet eens fatsoenlijk vasthouden. De tweede week heb ik tegen mezelf gezegd: “Jij drinkt nooit meer alcohol. En je gaat hier blijven tot je de klik hebt gemaakt.”

Wat heb je tot nu toe als de grote voordelen ervaren?
Dat ik gelukkig ben en nuchter kan denken. En de problemen kan oplossen als ze er zijn.

En wat mis je het meest?
Eigenlijk niets. De vrienden van toen waren drinkebroers. Nu heb ik niet veel vrienden, maar degenen die er zijn, zijn echt.

Wat mis je het minst van alcohol?
De drinkgezelschappen.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Nu heb ik dit niet meer, maar vroeger verliet ik de ruimte of ging ik naar huis waar het veilig is, want ik heb geen alcohol in huis.

Wat drink je als alternatief nu je geen alcohol meer drinkt?
Koffie of frisdrank. Met kerst en nieuwjaar drink ik soms eens alcoholvrije cava drinken, maar het liefst drink ik frisdrank of een mocktail.

Hoe ben je van plan om in de toekomst om te gaan met alcohol?
Elke dag kijk ik mijzelf aan in de spiegel en zeg ‘s ochtends “Vandaag ga ik niet drinken” en ‘s avonds: “Proficiat, weer een dag nuchter!”

Heb je nog tips of advies voor degenen die ook willen stoppen met alcohol?
Blijf proberen, ook al heb je een terugval. De aanhouder wint. Ook al heb je het moeilijk, doe de dingen die je graag doet.

Tenslotte, wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Stop alsjeblieft met alcohol. Het richt zoveel schade aan: aan familie, aan je lichaam, financieel. Stop alsjeblieft en veroorzaak geen ongelukken, of door iemand aan te rijden met de auto. Het is zo’n verraderlijk beest!

 

Dat klopt zeker, levensgevaarlijk en eigenlijk bizar dat dit nog gewoon op iedere hoek van de straat verkocht wordt zeg. Maar ja, ook daar moet je zelf mee om zien te kunnen gaan, en ik ben ontzettend blij om te lezen dat jou dit gelukt is. Want je kwam van ver! Dikke complimenten voor je topprestatie en heel mooi dat je na al die jaren toch nog je verhaal wilde delen hier op alcoholvrijheid.

En mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply