Hoe word ik geen alcoholvrije zeurpiet?

Iedereen die een tijdje geen alcohol doet zal op een gegeven moment ontzettend blij worden van deze keuze. Zo blij waarschijnlijk, dat je het aan iedereen wilt vertellen. Vaak zal het een simpel antwoord zijn op de steeds weer terugkerende vraag “waarom je nou niet gewoon gezellig meedoet”, maar steeds vaker zal het ook zijn omdat je het geluk van je keuze met anderen wilt delen. Maar daar ligt wel een klein gevaar op de loer, want hoe breng je die boodschap over zonder een opdringerig gezonde zeurpiet te gaan worden?

Dat kan best lastig zijn. Zeker als je het aan je oude vertrouwde kroegmaatjes wil gaan vertellen. En om gelijk maar even je verwachtingen te temperen: het gaat je waarschijnlijk never nooit lukken om je vrienden met woorden te overtuigen. Hoe enthousiast en overtuigend je het ook weet te brengen, de gewoonte van een drankje zit zo diep in ons systeem dat onze oren daar simpelweg niet naar kunnen luisteren. Althans, dat lukt misschien nog wel een avondje of twee, maar die boodschap is het volgende weekend echt niet meer blijven hangen. En als je je boodschap dan opnieuw gaat verkondigen, dan ben je natuurlijk gelijk die gezonde zeurpiet die daar weer zijn nul punt nulletje komt evangeliseren. Dat slaat niet aan natuurlijk, maar hoe breng je dan je gelukzalige boodschap over op je vrienden en geliefden?

Nou, mijn ervaring is om dit gewoon heel rustig de tijd te geven, en door gewoon keer op keer het goede voordeel te laten zien. Ik zeg hier expres voordeel in plaats van voorbeeld, want het zijn juist die praktische voordelen die anderen jaloers kunnen maken. Hoe relaxed is het om geen kater te hebben? Hoe relaxed is het om je plannen ook gewoon uit te kunnen voeren? Hoe relaxed is het om bewust van je vrije tijd te genieten? Hoe relaxed is het om…. oei, daar ga ik alweer (* zeurpiet alert! *)

Nee hoor, de beste manier is om gewoon altijd degene te zijn die het laatst lacht. Zeker na een avondje kroegen ben jij degene die het beste lacht. Daar zijn helemaal geen woorden voor nodig!

 

Leave a Reply